sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Amedeo Modigliani


Katsoin taas pitkästä aikaa yhden koskettavimmista elokuvista. Tämä ehti pölyttyä leffahyllyssäni pitkän tovin,mutta näin sunnuntain tekemättömyyden kunniaksi päätin taas nauttia elokuvan tunnelmasta.

(seuraavassa paljastuksia elokuvan juonesta)


Amedeo Modigliani: Portrait of Jeanne Hébuterne, 1918

Amedeo Modigliani oli italialainen taidemaalari ja kuvanveistäjä. Hänet tunnetaan muotokuvista ja naismalleja kuvaavista maalauksista, joissa on pidennettyjä ja soikeita muotoja. Modigliani kuoli tuberkuloosiin 35-vuotiaana. Hänen terveytensä oli ollut heikko jo nuorena, hän muun muassa joutui lopettamaan koulun 14-vuotiaana keuhkopussintulehduksen vuoksi. Viimeisinä Pariisin vuosina terveyttä heikensivät myös päihteet.

Jeanne Hébuterne oli ranskalainen taiteilija, mutta paremmin tunnettu Amedeo Modiglianin puolisona. Hänen vanhempansa olivat syvästi katolisia eivätkä hyväksyneet juutalaista Modigliania. Pariskunnalle syntyi tytär, ja Jeannen isä yritti kaikin keinoin pitää Modiglianin erossa tyttärestään ja lapsenlapsestaan. Kun Jeanne odotti toista lastaan Modigliani kuoli tuberkuloosiin. Vanhemmat ottivat Jeannen luokseen, mutta järkyttynyt Jeanne heittäytyi ulos viidennen kerroksen ikkunasta tappaen itsensä ja syntymättömän lapsensa.

Elokuva kertoo paitsi Modiglianista taiteilijana, myös hänen rakkaudestaan Jeanne Hébuterneen, mutta ennen kaikkea Jeannen ehtymättömästä rakkaudesta Modiglianiin. Elokuvassa on äärettömän kauniit musiikit, jotka halusin jakaa kanssanne. Säveltäjänä Guy Farley.

Modigliani - SuiteModigliani - Never againModigliani trailerLisää Amedeo Modiglianista ja Jeanne Hébuternesta Wikipediasta.

10 kommenttia:

 1. Suo anteeksi etten ole kommentoinut, mutta kun en ymmärrä taiteesta mitään. Katselen sujuvasti:)
  Aurinkoa viikkoosi.

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Minulla on tuo samainen elokuva hyllyssä ja olen katsonut sen monta kertaa!!! Andy Garcia loistaa siinä pääosassa ja vaikuttavin on hetki kun Jeannen muotokuvaan ilmestyy vihdoin siniset silmät...IHana Ihana leffa!

  Tsemppiä opiskeluihin:-))

  VastaaPoista
 3. Musiikkia en voi nyt kuunnella (olen töissä...), mutta taulu näyttää ihanalta, pidän tunnelmasta ja väreistä! Ihme kyllä jopa noista vihertävistä, vaikka yleensä (siis aina) siniset sävyt kiehtovat enemmän ;-)

  VastaaPoista
 4. Liisa: Mukavaa että olet kuitenkin mukana tunnelmissa! :)

  minnamarika: Ehdottomasti samaa mieltä! Pala kurkussa aina siinä kohtauksessa... :')

  Kuukki: Jahas,siellä vaan töissä kurkitaan blogeja... ;P Tuut toiste vierailulle kunhan oot kotona ja kuuntelet ainakin ekan kappaleen ;)

  VastaaPoista
 5. Tämä Modigliani(kin) oli ihan vieras taiteilija minulle, siis ennen tätä esittelyäsi. Kovin nuorena loppui hänen taiteilijauransa ja traaginen kohtalo myös vaimolla ja syntymättömällä lapsella.

  Ihanaa musiikkia tosiaankin, kuuntelin!
  Hei, sinulle on blogissani jotain, käyhän kurkkaamassa :)

  VastaaPoista
 6. Heh heh, olen taas töissä ja blogissasi ;-) Ok, lupaan kuunnella vähintään eka kappaleen, vaikka musiikkimakuni on "kehittymätön", näin sanoi yksi entinen työkaveri...

  VastaaPoista
 7. Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä! Mullakin on sulle blogissani jotain.. :)

  VastaaPoista
 8. Kuukki: Heh ;P Mitä,miten musiikkimaku voi olla "kehittymätön",minusta jokaisella on OMA kehittynyt musiikkimakunsa.

  Inka: Kiitos kiitos,käyn kurkkaamassa blogiasi :)

  VastaaPoista
 9. Uskomattoman ihanaa musiikkia! Piti ihan kuunnella moneen kertaan, mutta nyt on kai pakko mennä nukkumaan. Etsin jopa tuota cd:tä netistä, jospa sen vois ostaa. En löytänyt ;-(

  VastaaPoista
 10. Kuukki: Minäkin mieluilisin soundtrackiä jos sen jostain löytäisi...

  VastaaPoista