lauantai 12. helmikuuta 2011

Niello

 
Avataan jälleen hieman yhtä termiä.

Niello on metalliesineiden koristemenetelmä, jossa kaiverrettu kuvio täytetään niello-massalla (hopean, lyijyn, kuparin, sinkin, rikin ja boraksin seos) ja sulatetaan kiinni. Lopputulos näyttää tällaiselta:


(kuva täältä)


(kuva täältä)

Lisää niello-tekniikasta esimerkiksi täällä.
 

4 kommenttia:

 1. Enpä ole moisesta tekniikasta kuullutkaan!

  Edellinen postauksesi oli todella mielenkiintoinen ja sanonpa vielä kerran, että opiskelet todella mielenkiintoista ainetta. Olen samaa mieltä, että taiteella voi olla monia mahdollisuuksia korjata ihmisen henkistä hyvinvointia. Tällaiset projektit kaipaisivat enemmän huomiota ja yhteiskunnan varoja.

  VastaaPoista
 2. tuike: Minä opin termin ollessani töissä museossa ja sana kuulosti silloin hauskalta, enkä tiennyt mitä se tarkoitti.

  Kiitos,nautin opinnoista itsekin todella paljon. Minua suututtaa että kulttuuriaineita vähennetään kouluista ja kulttuurirahoja karsitaan, vaikka ne ovat minusta paras tie ihmisten hyvinvointiin. Luovaa, itsenäistä ajattelua, hyvinvointia, KÄSILLÄTEKEMISTÄ, sosiaalisuutta jne. jne. Todellakin tuollaiset projektit ansaitsisivat enemmän huomiota.
  En tiedä olenko mediassa tuollaiset huomaamattani sivuuttanut, vai eivätkö ne vain ylitä suurempaa mediakynnystä, kun usein ajatellaan taiteiden olevan "turhaa haihattelua". Kuitenkin ovat aivan jotain muuta!

  VastaaPoista
 3. Täällä meillä kirkkomuseossa tosiaan on paljon Niello-tekniikalla koristeltuja esineitä. Olen kokeillut tekniikkaa käytännössäkin. Lyijyn käsittely ei ehkä ollut ihan järkevä juttu. Varsinkin kun kokeilut meni ihan plörinäksi.

  VastaaPoista
 4. lehtori Louni: Teillä minä tosiaan ensimmäisen kerran tuon oudon sanan kuulin. Tekniikka vaikuttaa vaikealta,mutta taitava tekijä saa kyllä uskomattoman hienoa jälkeä aikaan. Kuin grafiikkaa metallille.

  VastaaPoista