sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Karyatidi ja atlantti

 
Arkkitehtuurin ja kuvanveiston yhteistyönä ovat syntyneet karyatidit ja atlantit.

Kuva täältä.

Karyatidi on naishahmoinen kuvapatsas, jollaisia antiikin ja renessanssin arkkitehtuuri käytti tavanomaisten pylväiden sijasta lähinnä ulkotiloissa. Nimitys tulee Lakonian Karyaista, jossa Artemis Karyatis jumalatarta palvottiin mm. nuorten naisten esittämin tanssein. Suomessa karyatideja voi tavata ainakin Ateneumin fasadissa.

Juha Ylitalon ottamasta kuvasta näkee kaksi Ateneumin karyatidia (arkkitehtuuri ja piirustus) hieman lähempää.

Atlantti Riian vanhassa kaupungissa.

Miespuolinen kannattajapatsas on nimeltään atlantti. Sana tulee kreikan kielen sanasta Atlas, joka tarkoittaa taivasta kannattelevaa taruhenkilöä. Atlantteja käytettiin jonkin verran hellenistisessä arkkitehtuurissa, mutta erityisen suosittuja ne olivat barokin aikana.

Suomessa atlantteja voi tavata ainakin vakuutusyhtiö Kalevan talossa (Erottajankatu 2, Helsinki). Patsaat ovat Robert Stigellin veistämät.

Lähde: Taiteen pikkujättiläinen
 

9 kommenttia:

  1. Siis hetkinen! Onko karytidi ja atlantti jonkinlaisia pylvään sijaisia, siis kannattamassa jotakin, esim. kattoa tai katosta?

    Mielenkiintoista! En ole ennen kuullut.

    VastaaPoista
  2. Luulin jo innoissani, että olet lomailemassa Ateenassa! Olin tunnistavinani kuvasta Akropoliilla olevat karyatidit ;-) Niitähän nuo ovat...

    VastaaPoista
  3. Metsätonttu: Sellaisia pylväiden hienompia sijaisiahan ne ovat :)

    Kuukki: Heh! :D Voi kun olisinkin Ateenan auringossa lomailemassa. Mutta ei,ihan Suomesta kirjoittelen ;)

    VastaaPoista
  4. Hauskaa verrata asentoja ja ilmeitä! Nainen kantaa taakkansa niin suoraryhtisenä ja ihailevasti. Kun taas mies! Kärsien ja nöyrästi.

    Mitähän se tarkoittanee?

    VastaaPoista
  5. Tyylikkäitä pylväitä kyllä! :) Onko sulla muuten tietoa että kuka / ketkä näissä on ollut esikuvina? Tai että onko rakennuksesta riippuen kohteena aina eri henkilö(t) vai onko patsaat aina jotain "anonyymejä"?

    VastaaPoista
  6. Metsätonttu: Atlanttien raskaampi asento johtuu todennäköisesti Kreikan mytologiasta, josta nimikin juontuu. "Atlas johti taistelua sodassa titaanien puolella Olympos-vuoren jumalia vastaan. Voitettuaan titaanit Zeus rankaisi Atlasta antamalla taivaankannen hänen kannateltavakseen.

    Atlas on usein käytetty ikoni länsimaisessa kulttuurissa ja symboloi voimaa ja kestävyyttä. Hänet kuvataan usein polvistuneena toiselle polvelle kannattelemassa harteillaan maapalloa."

    Inka: Sanos muuta,tuollaisia pylväitä voisi katsella enemmänkin.
    Luulen rakennuksen jollain tapaa määrittelevän hahmojen esikuvia, ainakin Ateneumin karyatidit kuvaavat kreikkalaisen mytologian taiteiden/tieteiden muusia. Usein esikuvat varmasti tulevat juuri Kreikan mytologiasta. Ateneumin karyatidit ovat kasvoiltaan kaikki samannäköisiä "anonyymejä", mutta heidän käsissään olevat symbolit erottelevat heidät toisistaan.

    VastaaPoista
  7. Helsingin taidemuseon sivuilta selvisi, että Ateneumin "Päätyä kannattelevat neljä karyatidia; naishahmoa, joilla on käsissään neljän eri taiteenalan symbolit: kuvanveisto, maalaus, piirustus ja arkkitehtuuri."

    VastaaPoista
  8. Kiitos tiedoista hietzu!

    Atlashan on esiintynyt myös koulukarttojen nimenä, onko lie jonkun tietokirjasarjankin...

    VastaaPoista
  9. Metsätonttu: Muistelet aivan oikein.

    VastaaPoista