tiistai 31. toukokuuta 2011

Giuseppe Arcimboldo - Vertumnus

 Italialainen, Milanossa syntynyt taidemaalari Giuseppe Arcimboldo (1527-1593) tuli tunnetuksi vihannesten, kukkien ja esineiden täyttämistä muotokuvistaan. Hänen maalaustyylinsä edustaa manierismia, renessanssin ja barokin väliin jäävää aikakautta.

Hans von Aachen maalaama muotokuva Itävallan keisari Rudolf II:sta. Kuva täältä.

Itävallassa, Prahassa Arcimboldo toimi keisari Maximilian II:n sekä myöhemmin tämän pojan Rudolf II:n hovimaalarina 26 vuoden ajan. Keisarit arvostivat Arcimboldoa ja hänen taituruuttaan suuresti, mikä näkyy muun muassa siinä, että Rudolf II vahvisti Arcimboldon suvun aateluuden vuonna 1580. Vanhuuden päivillään vuonna 1587, hän pyysi keisari Rudolf II lupaa palata kotimaahansa, ja lupa sallittiin, mutta keisari pyysi häntä maalaamaan vielä palveluksen lopettamisen jälkeenkin. Arcimboldo maalasikin noin vuonna 1591 yhden kuuluisimmista töistään Vertumnuksen, ja lähetti sen Prahaan Rudolf II:lle vuonna 1592. Seuraavana vuonna 11. heinäkuuta 1593, Arcimboldo kuoli.

Giuseppe Arcimboldon maalaus Vertumnus, esittää Rudolf II:sta. Maalaus sijaitsee Ruotsissa, Skoklosterin linnan kirjastossa. Kuva täältä.

Kuuluisa maalaus esittää Rudolf II:n Vertumnuksena, joka oli antiikin Rooman kasvimaailman ja muodonmuutoksen jumala. Kuva koostuu kokonaan hedelmistä, kukista ja vihanneslajeista, jotka kuvaavat neljää vuodenaikaa. Koko vuoden kasvit ovat täydellisessä harmoniassa kokoontuneet ihannoimaan keisaria, joka Vertumnuksena hallitsee niitä kuin jumala. Kaikki, mutta ennen muuta Rudolf itse, piti maalausta erittäin suuressa arvossa.

Skoklosterin museokaupassa on Arcimboldon maalauksen pohjalta tehty kolmiulotteinen toisinto.

Skoklosterin linna.

Euroopassa käyty kolmikymmenvuotinen sota vuosina 1618-1648, aiheutui katolisen ja protestanssien uskon ristiriidoista, mutta laajeni lopulta muun muassa Ruotsin ja Ranskan pyrkimykseen rajoittaa Habsburg-suvun hallitseman keisarikunnan valtaa. Sodan tuloksena Ruotsi sai sotasaaliina Rudolf II taidekokoelmat, joihin kuului myös Arcimboldon Vertumnus. Nykyisin maalaus sijaitsee Carl Gustaf Wrangelin rakennuttamassa Skoklosterin linnassa, Mälaren järven rannalla Ruotsissa. Wrangel toimi kolmikymmenvuotisessa sodassa ratsuväenkapteenina katolisia vastaan.

Lähteet:
Kriegeskorte, Werner 1991, Giuseppe Arcimboldo. Taschen, Saksa.
Wikipedia
 

2 kommenttia:

 1. Hei!
  En kommentoi kirjoittamiasi juttuja, vaan pyydän, että hyväksyt ottamasi valo- tai printtikuvat käyttöön. En ota kuvia muuten kuin otan, jos saan, niistä kuvittelunäkymän (onko se mitään järkeä), joista teen itselleni neulemalleja monenlaisiin neuletuotteisiin. Onko se mitään mieltä, on eriasia miten sen ottaa, mutta minusta siitä on hyvä idea. Toivon, että lähetät minulle sähköpostitse tiedon ja jos haluat tietää lisää, olen aina valmis emailaamaan. Olen myös FB:ssä. Terveisin Tellervo Haapajoki-Hellevaara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tellervo Haapajoki-Hellevaara: Olit kopioinut Facebook-sivullesi ottamani kuvan Jukka Huhtalan Warfare teoksesta. Sinun tulisi ottaa yhteyttä itse taiteilijaan mikäli haluat käyttää kuvaa uusiotarkoituksessa. Maalauksen tekijänoikeudet ovat luonnollisesti taiteilijalla itsellään eivät minulla. Tavoitat taiteilijan osoitteesta jukka_huhtala@hotmail.com

   Poista