perjantai 15. heinäkuuta 2011

Leonardo da Vinci - Salvator Mundi

 
Leonardo da Vinci: Salvator Mundi, n. 1500, ölyväri pähkinäpuupaneelille (65,6 x 45,4 cm)

Eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset taidehistorioitsijat ovat nyt varmoja siitä, että vuosia väärien taiteilijoiden nimiin merkitty teos, Salvator Mundi, on Leonardo da Vincin maalaama. Maalauksessa Kristus on kohottanut kätensä siunaukseen ja toisessa kädessään hän kannattelee valtakunnanomenaa. Leonardon uskotaan maalanneen teoksen 1500-luvun alussa.
Maalaus tulee esille Lontoon National Galleryyn syksyllä, jossa järjestetään laaja renessanssitaiteilijoiden töitä esittelevä näyttely.

Kuva ja lisätietoja täältä.
 

4 kommenttia:

 1. Näin amatöörina jään ihmettelemään, mistä se on nyt voinut selvitä, kuka teoksen on oikeasti tehnyt?

  VastaaPoista
 2. Kultsin kämppä: Jaa-a,hyvä kysymys. Kyllähän maalaukselle on varmasti tehty jos minkä näköisiä röntgenkuvia, joista nähdään eri värikerrosten alle, mutta itsekin ihmettelin miksei asia ole selvinnyt/varmistunut aiemmin. Ainakin maalaustapaa on tutkittu varmasti tovi jos toinenkin, ja verrattu muihin Leonardon töihin.
  Tai nyt kun tarpeeksi moni maalausta tutkinut on ollut sitä mieltä, että se on Leonardon teos,se on uskallettu julkistaa. On nimittäin vaarallista mennä huutelemaan tuollaisen mestarin teokseksi ihan mitä tahansa. "Parempi katsoa kuin katua" kuvaa tilannetta hyvin. Pitää olla täysin varma tiedosta, ettei julkilausumaa tarvitse perua.

  VastaaPoista
 3. Kyllä tuossa kuvassa on niin paljon samaa kuin Mona-Lisassakin, ettei voisi erehtyä...

  VastaaPoista
 4. Metsätonttu: Niin minustakin. Samanlainen sfumato, valohämy, kuin Mona Lisassa.

  VastaaPoista