sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Konstruktivismi ja konkretismi

Konstruktivismi syntyi 1910-1920-luvuilla. Tyyli rakentuu geometrisista peruselementeistä, se on harkiten sommiteltua ja abstraktia. Rakenne on korostetusti esillä ja tyyli syntyi vastareaktiona muun muassa ekspressionismin spontaaniudelle ja dadaismin automatismille. Konstruktivismi oli voimakkaasti esillä Venäjällä, josta se levisi Eurooppaan, kun useat konstruktivistit opettivat ja luennoitsivat Bauhausissa Saksassa. Konstruktivistinen maalaustaide voi olla kaksi- tai kolmiulotteista.

Konstruktivismi
Kasimir Malevits - Suprematist painting (with black trapezium and red square), 1915.
El-Lissitzky - Proun N 89, 1925.
Naum Gabo - Construction in Space, 1925.

Konkretismi syntyi 1930-luvulla ja tyyli on täysin abstraktia, ilmaisu pelkistettyä ja tarkkaa. Taideteoksen konkreettisimmat elementit olivat väri, viiva ja pinta. Vain muodot ja värit ovat maalauksessa konkreettisesti läsnä ja kaikki muu on vain vaikutelmaa. Taiteilijat pyrkivät epäyksilölliseen ilmaisuun, käyttivät vain puhtaita geometrisia muotoja, värejä ja tasoja. Konkreettinen maalaustaide on konstruktivismista poiketen ainoastaan kaksiulotteista.

Konkretismi
Theo van Doesburg - Counter-Composition V, 1924.
Lars Gunnar Nordström - Dimension and extensions, 1980.
Richard Paul Lohse - Nine Vertical Systematic Color Sequences with Horizontally and Vertically Increasing Density, 1955-1969.

Muun muassa näiden 1900-luvun taidesuuntien oppiminen ja ymmärtäminen oli itselleni vaikeaa. Nimet kuulostavatkin samanlaislta, puhumattakaan konstruktivistis-konkreettisesta taiteesta.... Ymmärtämistä auttoi Wassily Kandinskyn kirjoittama teos Taiteen henkisestä sisällöstä, joka selvensi näiden abstraktien tyylisuuntien merkitystä omana aikanaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti