torstai 26. huhtikuuta 2012

Mä oksalla ylimmällä

 
Tänään hemmoteltiin Martti Katajisto fania vuoden 1954 elokuvalla Mä oksalla ylimmällä. Kuinka voikin mies olla noin kauniskasvoinen? Elokuva kertoo säveltäjä Gabriél Linsenistä (Martti Katajisto) ja hänen kuvitteellisesta rakkkaudestaan oopperalaulaja Marina Sawinaan (Maaria Eira).
"Porvoo 1864. Kuuluisa laulajatar Maria Sawina Pietarin suuresta oopperasta saapuu konsertoimaan ja joutuu heti ylioppilaiden juhlinnan kohteeksi. Konserttiyleisön joukossa on säveltäjä Gabriel Linsen pienen tyttärensä kanssa; hänen vaimonsa Linnea on pääsärkyyn vedoten jäänyt kotiin. Konsertin aikana Gabrielin mieleen nousee Leipzig 1854, jolloin hän nuorena musiikin opiskelijana tapasi samaa konservatoriota käyvän ja samassa talossa asuvan Marian. Gabriel potee tuolloin koti-ikävää, Marialla on kunnianhimoisia tulevaisuudensuunnitelmia. Nuoret viettävät paljon aikaa yhdessä, ja erään kesäisen retken jälkeen heistä tulee rakastavaisia. Gabriel kosii Mariaa, mutta tämä väistelee: hän haluaa asettaa uransa etusijalle ja sanoo rakkauden olevan hänelle leikkiä. Kun Maria saa mahdollisuuden päästä Pietarin suureen opperaan, hän joutuu tekemään valinnan uran ja rakkauden välillä: oopperan johtaja paroni Platonov ja konservatorion rehtori saavat hänet lopullisesti vakuuttuneeksi siitä, että hänen on tartuttava elämänsä tilaisuuteen.
Maria nousee oopperan tähdeksi. Gabriel puolestaan katkeroituu, laiminlyö opiskelunsa ja katoaa kapakoihin hukuttamaan suruaan. Maria saa viestin Gabrielin alamäestä ja matkustaa paronin seuraamana Leipzigiin. Gabriel on rahaton ja huonossa kunnossa. Hän haluaa palata Suomeen ja pyytää Mariaa mukaansa. Maria kieltäytyy jälleen, mutta seuraavana päivänä hän on asemalla, kun Gabriel paronin antamien rahojen turvin on lähdössä Suomeen, ja seuraa miestä. Gabriel ja Maria viettävät onnellisen yhteisen kesän Kangasalla, keskellä kauneinta suomalaista maisemaa. Samalla Gabriel tekee sävellystyötä ja luo "Kesäpäivän Kangasalla", Marian "oman laulun".
Tunnelma synkkenee ja kiristyy kun Gabriel tajuaa, että Marian on ennen pitkää palattava työnsä ääreen Pietariin. Paroni Platonov ja tohtori Himmelschein matkustavat hakemaan Mariaa, joka lähtee miesten mukaan ilman vastalauseita, Gabrielin ollessa soutelemassa järvellä. Linnea, Gabrielin tuleva vaimo, jää lohduttamaan miestä. "Kesäpäivä Kangasalla", jonka Maria esittää Porvoon konserttinsa päätteeksi, toimii siltana takaisin nykyhetkeen. Maria seuraa, kun Gabriel poistuessaan tyttärensä kanssa salista luo häneen ovelta viimeisen katseen, ja jää vastaanottamaan myrskyisiä suosionosoituksia.
"


Teksti täältä.  

2 kommenttia:

  1. Ihan samaa mieltä Martti Katajistosta! Oikea Suomi-elokuvien sankari ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukki: Muistelinkin että sinäkin fanitat Katajistoa ;) Harmittavan vähän hänestä löytyy tietoa. Olen pitkään toivonut että joku kirjoittaisi hänestä elämäkerran, mutta Katajisto ei ollut samanlainen huipputähti kuin Tauno Palo, vaikka komea olikin :/

      Poista