maanantai 7. huhtikuuta 2014

Tehdään yhdessä museo

Helsingin kaupunginmuseon hankepäällikkö, Ulla Teräs, kertoi museologian seminaarissa Uuden kaupunginmuseon suunnittelusta ja hankkeista. Helsingin uusi kaupunginmuseo Senaatintorin kulmassa on tarkoitus avata yleisölle vuonna 2016 ja sisäänpääsy on kävijöille maksuton. Museo pyrkii vuorovaikutukseen kaupunkilaisten kanssa kyselemällä esimerkiksi nettisivuillaan millaisen museon yksittäinen kaupunkilainen haluaisi. Asiakaspaneeliin kannustetaan osallistumaan erilaisilla palkinnoilla. Työntekijät pyrkivät uudistamaan ajatuksiaan miettimällä mitä museossa tulisi vahvistaa ja mitä tulisi uudistaa. Toisaalta miettimisen kohteeksi on nostettu asiat joita tulisi vähentää ja mistä kenties voisi luopua. Kaupunginmuseon uudistamisen kantava ajatus on että "Kaikilla on mahdollisuus rakastua Helsinkiin".
Ulla Teräs.
Teräksen mukaan ilmainen sisäänpääsy madaltaa museoon astumisen kynnystä ja muuttaa tilan käyttöä. Samalla se vähentää näyttelykeskeisyyttä. He haluavat museona haastaa perinteisen tilahierarkian joka edellyttää muun muassa asiakasymmärryksen kasvattamista. Resepteiksi museon ja asiakkaiden vuorovaikutukseen Teräs listasi seuraavaa: "Altistu asiakkaille"-hanke, jossa kerätty asiakastieto saatetaan hyötykäyttöön. Asiakkaita ryhmitellään, profiloidaan, haastatellaan ja havainnoidaan. Museon on mentävä sinne missä ihmiset ovat, jalkautua kaupunkitapahtumiin. Teräs paljasti muun muassa museolla olevan "agentteja" jotka tarkkailevat näyttelyissä mitä kävijät museossa keskustelevat ja mitä he katsovat. Tärkeää on myös huomioida se mitä kävijät eivät katso! Selviääkö syyt katsomattomuudelle ja mahdollisille parannuksille?

Museon henkilökunta tuuletti myös omia työnkuviaan ja ajatusmaailmaansa muuttamalla titteleitään näin: reformirehtori, Helsingin herra, propagandamaisteri, teematonttu... Vuorovaikutuksen avoimuudessa on kysymys vallasta ja vastuusta. Kuinka avoin museo voi olla? Teräs peräänkuulutti museoiden roolin muuttumista. Museot eivät ole enää oikean tiedon omistajia ja jakajia vaan pikemminkin tiedon mahdollistajia. Museoasiantuntijuus muuttuu, mutta ei katoa. Tulevassa Uudessa kaupunginmuseossa hyödynnetään myös vapaaehtoisia, joka tarkoittaa työnkuvien tuulettamista siten että museoammattilaisen työ sisältää vapaaehtoisten hankkimista ja neuvontaa. Tämän kynnyksen yli astuminen vaatii varmasti usealta museoammattilaiselta ponnisteluja ja ajankäytöllistä suunnittelua. Tämä on kuitenkin tulevaisuutta ja museoille suuri mahdollisuus.

Ulla Teräksen puheenvuoro kokonaisuudessaan:

4 kommenttia:

  1. Pidän museoissa jutuista, missä itse pääsee kokeilemaan asioita. Esim. Sotamuseossa oli mielenkiintoista päästä kokeilemaan vanhaa sotavarustusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihi nainen: Sama juttu, koskeminen ja tekeminen ovat kivoja aktiviteetteja museoissa jos se on vapaaehtoista.

      Poista
  2. P.S. Blogissani on sinulle haaste. :)

    VastaaPoista