perjantai 13. maaliskuuta 2020

Työhuoneella: Manto Design

Taiteilijan työhuoneella -sarja sai positiivisen vastaanoton. Sain pian myös viestejä, että olisi mukavaa jos pääsisi kurkistamaan myös kirjailijoiden, ikonimaalareiden tai käsityöläisten työhuoneille. Niinpä päätin, että väljennän rajausta hieman ja katsotaan minne kaikkialle työhuonevierailut yltävät.

Tällä kertaa pääsette tutustumaan kanssani Manto Designin työhuoneelle. Kyseessä on puuseppä Antti Vainikaisen (s. 1978) yritys, joka valmistaa ekologisia huonekaluja mittatilaustyönä.
Mitä ekologisuus sinulle tarkoittaa?

- Työfilosofiani on, että käytetään mahdollisimman paljon kierrätyspuuta. Suomessa se rajoittuu usein mäntyyn. Se on hyvää puuta, mutta ei ole materiaalina niin näyttävää omiin töihini. Ekologisuus on myös sitä, että tuote tehdään niin hyvin että se kestää.

- Pintakäsittelyn kanssa tulee muistaa, että pinnan värin voi aina muuttaa. Aina ei tarvitse uusia kaikkea. Tämä lisää tuotteen pitkäkestoisuutta. Pintakäsittelyllä saa aina erilaisen lopputuloksen.

Mitä sana manto tarkoittaa?

- Se tarkoittaa kuoren alla olevaa pintapuuta.

Millaisia asiakastöitä sinulle tulee?

- Asiakkaalla on usein jokin selvä tarve. Rajaus annetaan esimerkiksi siten, että ”Meillä on keittiö tämän ja tämän kokoinen”, johon halutaan tuote. Tällöin teen asiakkaalle suunnitelman reunaehtoja noudattaen. Usein asiakkaalla on jo itsellään luonnoshahmotelma siitä mitä hän on ajatellut, mutta osa asiakkaista antaa täysin vapaat kädet. Osalla on ideakuvia ja usein vierailen myös asiakkaan luona, jotta syntyy mielikuva siitä mitä asiakas haluaa. On taito lukea ihmisiä. Luonnokset siirrän lopulta millimetripaperille, jolloin tuote hahmottuu tarkasti.
Mistä saat inspiraatiota töihisi?

- Internetistä, itse hahmottelemalla, luonnostelemalla luonnossa ja mökillä. Luonto ja luonnonmuodot antavat erilaisia ideoita kuin kaupungissa. Lopputulos on usein monen asian summa.

- Joskus hyvin arkiset asiat saattavat kiinnittää huomion. Esimerkiksi tehosekoittimen osa saattaa viehättää. Väreistä tulee paljon inspiraatiota, ja tekstiileistä ja niiden kuoseista inspiroidun myös. Ne kontrastit ja värienkäyttö.
Keittiösaareke ja baarijakkarat. Saareke on vanha karttalipasto ja jakkarat kierrätetty vanhoista tammitynnyreistä.
Kuva: Antti Vainikainen.
Kierrätetty vanha senkki uudella ilmeellä. Kuva: Antti Vainikainen.
Lipasto - kierrätettyä tammea. Kuva: Antti Vainikainen.
Kuva: Antti Vainikainen.
Vinokaton alle valmistuvan säilytyskalusteen yksityiskohta. Kuva: Antti Vainikainen.
Teet puusepän töiden ohella myös musiikkia. Laulat ja soitat kitaraa Karuma-bändissä. Vaikuttaako musiikki jotenkin täällä työhuoneella?

- Työn kannalta musiikilla ei ole hirveästi väliä. Kuuntelen musiikkia monipuolisesti tykityksestä jazziin. Musiikkityylit vaihtelevat kulloisenkin mielialan ja energian mukaan, mutta varsinaisesti musiikki ei vaikuta työn lopputulokseen.

Onko sinulla yhteistyökumppaneita?

- Hankin esimerkiksi tammea Woodimista Lahdesta, jossa olen käynyt itse katsomassa prosessia. Minulle on tärkeää tietää mistä materiaali tulee ja millaisia tekijöitä taustalla on.

- Suosin kotimaista puuta, sillä ne ovat sopeutuneet suomalaiseen ilmastoon. Ulkomaiset puulajit ovat näyttäviä, kuten akaasia, mutta saattavat ajan myötä halkeilla. Suomessa on todella haastavat olosuhteet puisille tuotteille, sillä puu elää ympäröivien olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi keväällä ja syksyllä on todella korkeat kosteusolosuhteet, kun taas talvella ilmasto on kodeissa kuiva ja kuuma. Puu turpoaa ja kuivuu muutosten myötä, mikä voi aiheuttaa materiaalin halkeilua.
Millaisena koet suomalaisen huonekaluteollisuuden?

- Suomalainen huonekaluteollisuus ja sen trendit vaikuttavat materiaalien kirjoon. Lastulevytrendi rajoittaa esimerkiksi saranoiden ja vetimien monipuolista valikoimaa. Suomessa pysytään melko turvallisissa ja varmoissa vaihtoehdoissa, jotka varmasti myyvät. Internetistä löytyy paljon vaihtoehtoja, mutta silloin hinta saattaa nousta.

- Myös pintakäsittelyaineet pidetään hyvin maltillisina. Ei uskalleta käyttää kirkkaita värejä, kuten sinapinkeltaista ym. Katson sisustusohjelmia, mutta niissäkin ollaan liian varovaisia. On turhauttavaa, kun odottaa rohkeita ratkaisuja, mutta lopputulos on aina valkeaa, mustaa tai harmaata.
Millainen Kuopio on puuseppäyrittäjälle?

- Kohtalaisen hyvä. Tämä on yliopistokaupunki, täällä on nuoria ja kestävää kehitystä. Yllätyin, että suht nuoretkin tulevat hakemaan suht kalliita huonekaluja. He haluavat panostaa kestävyyteen. Ymmärrän kuitenkin, että opiskelijana ei haluta tai ole tarvetta painaville huonekaluille, jos elämässä on odotettavissa muuttoja. Myös oma tyyli voi olla vielä muutoksessa. Tavallisempaa on, että pysyvämmässä elämäntilanteessa teetetään huonekaluja.

- Kuopiossa on virkeä meininki. Saan onnekseni tilauksia tasaisesti. Nyt eletään sitä kautta, että satsataan ekologisuuteen.

Miltä tulevaisuus näyttää?

- Kehittelen omaa tuoteryhmää myyntiin ja teen testiversioita omaan kotiin.
Kuva: Antti Vainikainen.

1 kommentti:

  1. En tiennytkään, että manto tarkoittaa tuota kuoren alla olevaa pintapuuta! Kaikki tuollaiset puusepäntyöt kiehtoo kovasti. Meilläkin on paljon erilaisia puutuotteita kotonamme täällä Vimpelissä, mutta itse en valitettavasti ole lainkaan kätevä käsistäni.

    VastaaPoista