perjantai 26. helmikuuta 2021

Resilienssi VI

Olen hykerrellyt tänään onnellisena aamupäivästä alkaen. En pelkästään aurinkoisen arkivapaan vuoksi, vaan myös sen, että päädyin hankkimaan kotiin taideteoksen! Osa teistä muistaa Antti Immosen työhuonevierailujen sarjasta, mutta muille kerrottakoon, että kyseessä on kuopiolainen kuvanveistäjä, joka on tunnettu etenkin julkisista taideteoksistaan. 

Antti kertoo veistoksistaan näin: "Tavoittelen veistosta, joka ei ole staattinen blokki vaan jotain vapaampaa. Sellaista teosta, joka on ilmava, muttei kuitenkaan hajoa tilaan katsojaa ympäröiväksi installaatioksi. Haluan veistosteni olevan selkeitä objekteja, muttei kuitenkaan visuaalisesti pysähtyneitä vaan barokkisen dynaamisia ja kimurantteja."

Barokkisen dynaaminen ja kimurantti on hyvä lause kuvaamaan Immosen teoksia. Niitä ne todella ovat. Dynaamisia muodoltaan, kimurantteja sisällöltään. Olen aina pitänyt hänen tavastaan leikkiä materiaalilla. Immonen tuntuu oman elämänsä Pelle Pelottomalta ja ongelmanratkaisijalta. 

Antti Immonen: Resilienssi VI, 2020, ruostumaton teräs, 16 x 19 x 15 cm.

Olen seurannut Immosen taidetta pitkään, mutta hankinnan haasteena on ollut se, että hänen tekemänsä työt ovat olleet niin valtavia, etteivät sellaiset tavalliseen kotiin mahdu. Nyt löysin hänen nettisivuiltaan viime vuonna syntyneen Resilienssi-sarjan ja olin saman tien myyty. Veistosten koko oli noin 20 x 30 x 15 cm teoksesta riippuen.

Olen jutellut töissä resilienssiä vahvistavasta taiteesta, joten termi sarjan nimenä tuntui hauskalta sattumalta. Antti Immonen kertoi saaneensa idean sarjalle nähtyään puun juurien taistelevan tiensä asfaltin läpi ja murtaneen kovan pinnan.  

Suomen Mielenterveys ry:n sivuilla resilienssiä kuvaillaan näin: 

"Resilienssi eli psyykkinen palautumiskyky auttaa palautumaan vastoinkäymisistä. Resilienssiin vaikuttavat eri tekijät lähtien kasvatuksesta ja biologisista ominaisuuksista. Olemme jo geneettisesti eri tavoin herkkiä ympäristön vaikutuksille. Lisäksi resilienssiä rakentavat yksilön omat kokemukset sekä lähipiiristä ja ympäristöstä kumpuavien myönteisten ja haitallisten tekijöiden vuorovaikutus.

Ihmisen resilienssi muovautuu koko eliniän ajan. Sitä voi vahvistaa myönteisellä toiminnalla, joka ylläpitää toimintakykyä ja tukee sopeutumista haastavissa olosuhteissa. Resilienssi kasvaa iän myötä, kun ihmiselle kehittyy taitoja, joiden avulla useimpia jatkuvasti toistuvia vastoinkäymisiä on helpompi käsitellä. Näitä ovat esimerkiksi ongelmanratkaisukyky, joustavuus, itsesäätelykyky ja optimismi.

Joskus resilienssiä voi löytyä myös pakon edessä. Vastoinkäymisissä tai elämän uusissa tilanteissa selviytyminen joillakin elämänaloilla voi onnistua paremmin kuin toisilla: läheisensä menettäneellä työssäkäynti voi sujua, mutta henkilö ei kykene ylläpitämään sosiaalisia suhteitaan.

Usein käänteentekevissä elämänvaiheissa jotkut vahvuudet nousevat selkeämmin esiin kuin toiset. Ne voivat olla myös taitoja, jotka eivät ole olleet havaittavissa aikaisemmin. Joku voi ymmärtää sosiaalisten suhteiden merkityksen ja toinen voi löytää järjestelykykynsä."
Antti Immonen: Resilienssi VI, 2020, ruostumaton teräs, 16 x 19 x 15 cm.
Minulle Antti Immosen Resilienssi kuvaa sitä, kuinka ihmisen sisältä kuoriutuu resilienssiä. Tässä teoksessa kuution kulma on vain hieman liikahtanut paikoiltaan, josta voima pääsee kasvamaan. Se kasvaa aktiivisesti joka suuntaan, samalla kannatellen ja nostaen kuutiota pystyyn. Kuutio ei makaa tasaisesti yhdellä tahkolla. Tämä tekee teoksesta myös visuaalisesti kauniin ja dynaamisen.

Veistoksen herkkyys on mielestäni juuri siinä, että elementit ovat pieniä: kulma on liikahtanut hieman, voima kasvaa sisältä vasta hiukan. Toisissa teoksissa resilienssi oli päässyt voimakkaammin valloilleen ja kannatteli jopa koko kuutiota, mutta tämä kosketti minua eniten. Tämä oli intiimi ja inhimillinen. Resilienssiä on, mutta vielä ei voi olla täysin varma, että kuinka paljon kuutio kätkee sitä sisäänsä.
Antti Immonen: Resilienssi VI, 2020, ruostumaton teräs, 16 x 19 x 15 cm.
Kuutio heijastaa ja toistaa kaiken ympärillä olevan, joka kuvaa hyvin myös sitä, kuinka "olemme jo geneettisesti eri tavoin herkkiä ympäristön vaikutuksille". Kiiltävä teräs heijastaa kuitenkin myös sisältä kumpuavan resilienssin, jolloin peilimäinen pinta kertaannuttaa resilienssin voiman. Pieni voikin lopulta olla jotain todella suurta ja vahvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti