torstai 15. huhtikuuta 2010

Sakari Viika luento

 
Perjantaina 9.4. oli Kuopion Muotoiluakatemiassa valokuvaaja Sakari Viikan luento. Ilta-Sanomissakin lehtikuvaajana vaikuttanut Viika kertoi valokuvaamisinnostuksen syttymisestä ja pitkästä urastaan. Nuoruudessa lahjaksi saatu Henri Cartier-Bressonin kirja sytytti todellisen palon valokuvaamiseen.


Luento oli elämäkerrallinen ja sitä oli mukavaa kuunnella, vaikka odotinkin siitä enemmän opetuksellista.

Päälimmäiseksi ajatukseki luennolta jäi Viikan korostama sanoma töissään: "Ihmiset ajattelevat kuvaa usein dokumenttina. Kuka? Missä? Miksi? Haluan häivyttää tämän esittävyyden ajatuksen ja tuoda esille kuvan herättämiä tunteita. Kuvan tarkkuus tekee dokumenttimaisuuden ja antaa tulkinnalle häiriötekijöitä. Pitkillä valotusajoilla kuvia peittää sumuverho, joka jättää tilaa assosiaatioille."

Luennon jälkeen oli VB-valokuvakeskuksessa Sakari Viikan Heavy Light -näyttelyn avajaiset. Kuvat olivat hienoja otoksia kuvaajan elämänvarrelta, mutta takana ollut luento hieman rikkoi Viikan ajatusta dokumenttimaisuuden poistamisesta. Luennon taustalla pyöri samoja kuvia mitä näyttelyssäkin, joten väkisin yhdisti kuvan kuvaajan kertomuksiin kuvaustilanteista.

Näyttely oli mukavasti rakennettu. Erikoinen ja hauska lisä näyttelyyn olivat pienet "tilataiteet", kun seiniin oli kiinnitetty lasitasoja, joilla oli Viikan valokuvakirjoja. Kirjoja sai tarkastella valkoiset hansikkaat käsissään. Näistä pienistä kuvakirjoista pidin eniten kokonaisuudesta, jossa oli kuvattu purkamisuhan alla ollutta Helsingin vanhaa puutalojen koristamaa Länsi-Pasilaa.
 

4 kommenttia:

 1. Kuvittele: en ole koskaan käynyt VB- museossa, vaikka asun näin lähellä! Helsingissä aion käydä katsomassa Antero Takalan (lempikuvaajistani yksi) ja Helsinki School´in näyttelyt ainakin.

  Teillä on Muotoiluakatemia, jossa varmaan mielenkiintoisia luentoja monelta alalta.

  VastaaPoista
 2. tuike: Viimeistään kesällä sinun täytyy vierailla VB:llä, sillä siellä avautuu ranskalaisen ja legendaarisen Henri Cartier-Bressonin näyttely. Googlasin Takalan kuvia ja häneltä on varmaan tarttunut sinuun inspiraatioita, koska kuvissasi on samaa henkeä kuin Takalan otoksissa :)

  Muotoiluakatemiassa on ollut mielenkiintoisia luentoja, mutta olen viimeisen vuoden aikana kierrellut Kuopiossa jos jonkinlaisilla luennoilla, mm. Kuopion kaupungintalolla, Taidemuseolla, Muotoiluakatemialla. Joitain luentoja olen kuunnellut netin kautta.

  VastaaPoista
 3. Netin kautta! Voiko luentoja kuunneela, jos ei ole maksanut lukukausi- tai muita maksuja?

  Takala kuvaa jotenkin samassa hengessä kuin minä. Marjukka Vainio on toinen lemppareistani ja Matti Valta kolmas. On muitakin, mutta näissä tunnistan jotain omasta kuvausfilosofiastani. Filmikuvaajia kaikki. Joo C-B näyttely pitää kyllä nähdä. Sovimme treffit sitten, eikö niin.

  VastaaPoista
 4. tuike: Arkkipiispalla vieraana -luentosarjoja voi ainakin kuunnella netin kautta ihan ilmaiseksi http://www.kantti.net/arkkipiispalla/ Itse olen käyttänyt joitain noiden sivujen luentoja koulutehtävissäni aineistona. Osmo Rauhalan - Taiteen tehtävä ihmisen elämässä ja Hannu-Pekka Björkmanin - Taiteen ja taiteilijan vapaus ja vastuu olivat mielenkiintoisia.

  Treffit Cartier-Bressonin näyttelyyn sovittu. :)

  VastaaPoista