keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Nukkekauppias ja kaunis Lilith

 
Otsikon nimi voisi myös olla Martti Katajisto, sillä hän on minulle Suomen elokuvahistorian komein näyttelijä. (Olisin mennyt hänen kanssaan naimisiin jos olisin syntynyt 20-luvulla) Tänään näin ensimmäistä kertaa elokuvan Nukkekauppias ja kaunis Lilith. Yllätyin positiivisesti.


"Tarina diktatuurivaltiossa asuvasta nukkekauppiaasta, jonka epäillään olevan anarkisti ja kätkevän pommeja nukkeihinsa." Ohjaus Jack Witikka, näyttelijöinä Martti Katajisto, Hillevi Lagerstam, Heikki Savolainen ja Tauno Palo.


Elokuva oli hyvin epäsuomalainen, teatteria ja elokuvaa sekoittava, ajoittain jopa surrealistinen. Katajiston hahmossa on jotain lapsenomaista Johnny Depp-mäisyyttä. Ajoittain kohtauksia oli verrattavissa elokuvaan V niin kuin verikosto. Pidin elokuvasta kovasti, vaikka suosikkini Katajiston elokuvista taitaa edelleen olla Katariina kaunis leski. Haluaisin vielä nähdä elokuvan Nina ja Erik, sitten olisi Katajiston elokuvat melko hyvin hallussa.
 

9 kommenttia:

 1. Vanhojen elokuvien näyttelijät on niin komeita että. Jussi Jurkka ja Tauno Palo ovat minun lempparinäyttelijät.

  VastaaPoista
 2. Huomasin liian myöhään tuon elokuvan, sen siitä saa, kun lukee lehden vasta illalla ;-( Olisin myös halunnut nähdä Katajiston...

  VastaaPoista
 3. Liisa: Tauno Palo on/oli myös komea, ja hänen leffoistaan pidän miltei kaikista.

  Kuukki: Jee! Toinen Katajisto-fani ;) Katsoin Telkusta ohjelmatiedot aamulla ja suunnittelin, että ehdin tentin jälkeen hyvin sitä katsomaan. :)

  VastaaPoista
 4. Katajisto-fani myös minä! Myönnän kyllä että on vuosia etten ole nähnyt mitään filmiä missä olisi, mutta mulla on tunne että parikymmentä vuotta sitten olisin Suomessa nähnyt nimenomaan tämän nukkejutun.
  Katariina kaunis leski on tuttu joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 5. piilomaja: Yle on minusta vähän huonosti näyttänyt Katajiston elokuvia,mutta nyt on tapahtunut pieni parannus :) Harmi vain kun näitä ei (ainakaan vielä) ole myynnissä kaupoissa. Katariina kaunis leski ja Prinsessa Ruusunen tosin elokuvahyllystä löytyvät.

  VastaaPoista
 6. Hänestä en ole kuullutkaan! Vanhoja filmejä oliskin tosi mielenkiintoista katsella. Kiitti vinkistä, laitan korvan taakse.

  VastaaPoista
 7. Hanna from the corner table: Noh,hän ei ollut niin kuuluisa näyttelijä kuin esimerkiksi Tauno Palo,eikä tehnyt niin paljon elokuviakaan. Ainakaan sellaisia missä olisi ollut pääroolissa. Taisin hänet ensimmäisen kerran nähdä lapsena vuonna 1949 tehdyssä Prinsessa Ruususessa prinssi Florestanin roolissa, ja ihastuin ikihyviksi. Tosin häntä näkyy elokuvassa vain noin 10-15 minuuttia lopussa :P

  VastaaPoista
 8. Tämä elokuva on loistava, ja Katajisto yksinkertaisesti ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli positiivinen yllätys ja kyllä, Katajisto on aina ihana ^^

   Poista