keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Santa Maria in Aracoelin Madonna

Santa Maria in Aracoelin kirkko sijaitsee Capitoliumin alueella. Se on rakennettu 500-luvulla Junon muinaisen temppelin paikalle ja kirkon nimi viittaa taivaanalttarin Neitsyt Mariaan. Päälaivan 22 pylvästä on on kerätty antikin rakennuksista ja yhdessä pylväässä lukee "a cubiculo Augustorum" keisareiden makuuhuoneesta.
Santa Maria in Aracoeli on ollut aikoinaan Rooman senaattorien ja kansan kirkko, jota käytettiin muun muassa kiitosjuhliin. Meriaiheita sisältävä katto tehtiin Lepanton meritaistelun (1571) muistoksi paavi Gregorius XIII Boncompagnin aikana. 
Santa Maria in Aracoelin Madonna Avvocata.
 
Vanha kuva Santa Maria in Aracoelin Madonnasta. Kuva: Istituto Centrale per il Catalogo e la Documentazione: Fototeca Nazionale. Kuva täältä.
Itselleni mielenkiintoisin kirkon nähtävyys oli barokkityylisellä alttarilla sijaitseva Madonna Avvocata (puolestapuhuja) ikoni, jossa Neitsyt Maria on esitetty ilman Jeesus-lasta kädet esirukousasennossa. Tämä alunperin 900-luvulta oleva ikoni (useita päällemaalauksia) on kopio Santa Maria del Rosarion nunnaluostarissa olevasta ikonista, joka ajoitetaan 400-luvulle ja jonka uskotaan olevan yksi evankelista Luukkaan maalaamista ikoneista. Alkuperäinen ikoni tunnetaan myös nimellä Kultakätinen Madonna (Madonna with Golden Hands), sillä kreikkalaiset uskoivat oikean käden omaavan erikoisia voimia. Tämän vuoksi Madonnan oikeaa kättä ei maalattu vaan se päällystettiin ohuella kullalla. Muutama vuosisata myöhemmin myös vasen käsi kullattiin, jonka myötä syntyi nimi Kultakätinen Madonna. Madonnalla ei ole enää kultaisia käsiä, vaikka ne olivat näkyvissä vielä vuoden 1950 restauroinnissa. Luostarissa sijaitseva Madonna on sijoitettu nykyisin paksun lasin ja metalliritilän taakse, riisan alle, eikä alkuperäisestä maalikerroksesta ole paljonkaan jäljellä. 
Santa Maria del Rosarion Madonna Avvocata. Kuva täältä.
Vanhassa kuvassa kultaiset kädet ovat vielä näkyvissä. Kuva:  Istituto Centrale per il Catalogo e la Documentazione: Fototeca Nazionale. Kuva täältä.
Roomassa on kuusi samantyyppistä Madonna Avvocata ikonia: Santa Maria in Aracoelissa, Santa Maria del Rosariossa, Santa Maria in Via Latassa, Santi Bonifacio e Alessiossa, San Lorenzo in Damasossa sekä Marsin kentällä sijaitsevassa Santa Maria della Concezionessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti