tiistai 23. marraskuuta 2021

Sairaanhoitopiirin historiaa kuvissa

Lääninsairaalan sairaanhoitajia 1920-luvulla.

KYSin Kulttuurihyvinvointityöryhmä toteutti syksyllä 2020 ja keväällä 2021 kyselyn henkilökunnalle ja asiakkaille. Kyselyssä kartoitettiin sitä, kuuluvatko taide ja kulttuuri vastaajien mielestä sairaalaympäristöön. 82% henkilökunnasta ja 91% asiakkaista olivat sitä mieltä, että kulttuuritoiminta kuuluu sairaalaympäristöön ja se on toivottavaa. Vastaajat halusivat nähdä etenkin valokuvanäyttelyitä.

Kulttuurihyvinvointityöryhmä vastasi näyttelytarpeeseen. Sairaalatoiminnan historiasta kertovia valokuvia on KYSin arkistossa valtavasti. Arkiston kuvista tullaan kokoamaan erilaisia teemanäyttelyitä asiakkaiden ja henkilökunnan iloksi. 

Näyttelysarjalla juhlistetaan samalla Tarinaharjun sairaalamuseon 40-vuotista historiaa (1981-2021). Näyttelysarja alkaa Kuopion lääninsairaalan valokuvilla vuosilta 1924-25. Valokuvat on ottanut L. Marjanen. Valokuvat ovat esillä pääsairaalan ja Kaarisairaalan yhdistävällä käytävällä 23.11.2021 alkaen.

Kuopion lääninsairaala (perustettu 1794) sai uudet rakennukset Valkeisenlammen rannalle 1800-luvun loppupuolella. Sitä ennen sairaalatoiminta oli sijainnut Lahdentaan puisessa rakennusryhmässä Maljalahden rannalla. Valkeisenlammen punatiilinen sairaalarakennus (1877) tehtiin aluksi 88-paikkaiseksi. Ensimmäisen kerroksen huoneet olivat naispotilaille ja toisen miespotilaille. Sairaalan itäinen puoli oli ns. lasarettisairaille ja läntinen iho- ja kuppasairaita varten.

Muutamassa vuosikymmenessä punatiilinen sairaalarakennus kävi liian pieneksi eikä se vastannut kehittyvän sairaanhoidon tarpeita. Yliarkkitehti Svante Magnus Schjerfbeck (taiteilija Helene Schjerfbeckin veli) suunnittelema Sairaalakadulla sijaitseva kirurgisen osaston rakennus valmistui 1910. Rakennuksen julkisivu avautuu Kauppakadulle. Samassa rakennusvaiheessa alueelle rakennettiin isohko talousrakennus (alkuaan keittiö-, pesula ja leipomotilat).

Sairaalaosaston pohjakerroksessa oli poliklinikka ja vahtimestarin asunto. Ensimmäinen ja toinen kerros oli varattu potilaille. Sairaalaosaston vieressä oli kaksikerroksinen leikkausosasto, jonka alapuolella sijaitsivat mm. puku- ja kylpyhuone, hierontahuone, kolme laboratoriohuonetta ja röntgenhuone. Sairaalarakennuksessa oli 62 potilaspaikkaa, joista 48 oli yleisellä osastolla ja yksityishuoneissa 14 paikkaa.

Sairaala otti potilaita vastaan joka päivä klo 12-13. Säännöllistä vapaata polikliinistä hoitoa ei ollut. Uudet potilaat pestiin heti kylpyhuoneessa, heidän vaatteensa pantiin pussiin. Potilaan ollessa osastolla kertyneet  likaiset vaatteet desinfioitiin tarpeen mukaan ennen pesua. 

Sairaalakadun rakennukset olivat 1959-2014 välisen ajan sairaan- ja terveydenhoidon oppilaitoskäytössä.

Kiitos näyttelyn mahdollistamisesta KYS Arkistotoimen Arja ja Sari sekä Viestinnän Riikka. :)

Lähteet:
Seppo Hannula: Lasaretista yliopistolliseksi sairaalaksi - 200 vuotta Kuopion lääninsairaalan, keskussairaalan ja yliopistollisen sairaalan historiaa.
Museovirasto: Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt - Kuopion lääninsairaala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti