Herman Grönbärjin itselleen ja perheelleen suunnittelema ateljeehuvila, Sunnanlid (1902-1903), valmistui Lohjalle. Kuvakaappaus televisiosarjasta Painajainen 1/4. |
Osa teistä muistaa kirpparilta löytämäni luonnoskansion, joka paljastui kuuluneen taiteilija Herman Grönbärjille (1875-1958). En tiennyt ostohetkellä taiteilijasta vielä mitään (jokin sisäinen tunne kuitenkin sanoi, että kansio tulisi ostaa mukaan), mutta hän ja hänen elämänsä on alkanut kiehtoa entistä enemmän.
Taidehistorioitsijana olin tietenkin kiinnostunut siitä, kuinka lohjalaisen taiteilijan luonnokset olivat päätyneet Kuopioon. Jätin yhteydenottopyynnön kirpputorin välityksellä myyjälle kolmesti, mutta hän ei koskaan vastannut tai ottanut yhteyttä. Joten olen luopunut toivosta, että saisin selville lisätietoja kansion matkasta Lohjalta Kuopioon.
Sen sijaan kansio itsessään on täynnä vihjeitä, jotka odottavat ratkaisua. Asiat tuntuvat paljastuvan vähitellen, tämä seuraava tosin vähän kuin itsestään. Aiempaan postaukseen kommentoi lukija, joka vinkkasi televisiosarjasta, joka on kuvattu Grönbärjin taiteilijakodissa Sunnanlidissä 1980-luvun lopussa. Kyseessä on Ismo Sajakorven käsikirjoittama ja ohjaama Painajainen (1988), jonka pääosaa esittää Eero Melasniemi. Se on katsottavissa YouTubesta. Kiitos vinkistä Mika!
Kuvakaappaus televisiosarjasta Painajainen 1/4. |
Kuvakaappaus televisiosarjasta Painajainen 1/4. |
Sarja ei ehkä ole suomalaisen televisiohistorian klassikoita, mutta minulle merkityksellistä siinä oli se, että pääsin näkemään rakennuksen sisälle. Sunnanlid nimittäin tuhoutui tulipalossa kokonaan vuonna 2006, joten paikasta ei ole valitettavasti enää mahdollista saada apua. Ylen tekemän uutisen (15.10.2006) mukaan, palossa tuhoutui lähes sata Grönbärjin omaa teosta, mutta myös Louis Sparren suunnittelemia huonekaluja sekä Albert Edelfeltin tuotantoa.
Luonnoskansiossa minua kiehtoi ensimmäisellä selailukerralla etenkin hiilipiirros, joka oli kiinnitetty pahvipohjalle. Pahvin reunoille oli tehty numerointi, joka viittasi siihen, että luonnoksen mukaan olisi tehty suurennos varsinaiseen työhön. Tämä on kansiossa ainut teos, joka viittasi konreettisesti siihen, että luonnoksen lisäksi olisi olemassa myös lopullinen maalaus. Kansiossa on useampia luonnoksia, jotka saattavat olla pelkkiä harjoitelmia.
Sydän jätti yhden lyönnin välistä, kun sarjassa Eero Melasniemi kulkee ympäri rakennusta. Yläkertaan vievän portaikon seinällä nimittäin on maalaus, joka on suurennettu tämän kansiossa olevan luonnoksen pohjalta:
Kuvakaappaus televisiosarjasta Painajainen 1/4. |
Kuvakaappaus televisiosarjasta Painajainen 1/4. |
Onpa kiehtovaa kaikki: luonnoskansio ja minkä äärelle se johtikaan. Olen muuten nähnyt tuon Painajainen-sarjan, vahva tunnelma siinä. Niin harmillista, että talo, Grönbärjin omaa tuotantoa ja vielä noita muita tuhoutui tulipalossa.
VastaaPoistaTuntuu vieläkin uskomattomalta, että kansio osui tielleni. Ja siinä on tosiaan vielä selvitettävää, mikä tekee olon ihan salapoliisiksi. Minä katsoin tuon Painajaisen vasta äskettäin. Siinä on vahva tunnelma, mutta omaa keskittymistäni "haittasi" se, että tuijotin sarjasta noita sisäkohtausten yksityiskohtia ja "kelasin?" (mitä sanaa nykyisin käytetään?) videossa sisäkohtauksia useampaan otteeseen edes takaisin, kun yritin löytää vihjeitä tauluihin ja muuhun taiteeseen.
PoistaOnpa kiinnostavaa! Ihmeellistä, että tuollainen kansio löytyy kirpulta. Mun paras kirppislöytö oli venäläiset akvarellit sopivassa muoviboksissa ja lisää käyttämättömiä nappeja pienessä pahvilaatikossa. Lopulta ne innostivat minut palaamaan maalaamisen äärelle 18 vuoden tauon jälkeen!
VastaaPoistaBlogiisi sen sijaan löysin, kun etsin kuvia Kuutti Lavosen maalauksista, jotka ovat Tyrvään kirkossa.
Ilahduin kovin, joku vielä kirjoittaa blogia ja näin kiinnostavista aiheista!
T. Riikkakp
Hei Riikka! Kiitos kommentistasi. Mukavaa, kun löysit blogiini. Kyllä meitä tasaisesti kirjoittavia bloggaajia vielä on, vaikka tämä tuntuukin nykyään olevan jo marginaalissa. Itselleni sopii tällainen hitaampi sosiaalisen median muoto paremmin kuin esimerkiksi videot. Ja tarvitsen itseni ilmaisuun sekä kuvia että tekstiä.
PoistaVau! Venäläiset akvarellit kuulostaa myös hyvltä löydöltä. Etenkin, kun ne saivat sinut inspiroitumaan maalaamisesta itse. Silloin löytö lienee täyttänyt tehtävänsä. :)