perjantai 17. helmikuuta 2023

Antti Immonen: Valoaallokko

Antti Immonen: Siinto. "Teoksen aiheina ovat taivas, pilvien hopeareunat ja lentäminen."

Osana KYS Uusi Sydän -rakennushanketta valmistui kuvanveistäjä Antti Immosen (s. 1973, Kuopio) teossarja Valoaallokko, joka on sijoitettu uudisrakennuksen hissien odotusauloihin. Veistoksia on kaikkiaan kymmenen, yksi jokaisen kerroksen hissiaulassa.

Antti Immonen: Siinto.
Yksityiskohta Antti Immosen teoksesta Siinto.
KYS Uusi Sydän -rakennushankkeen kattoteema taiteelle on ollut Elämän valo. Immonen on käsitellyt teemaa luontoaiheiden kautta sekä kuvaamalla hetkiä arjesta ja juhlasta. "Ne eivät esitä valmista kertomusta vaan tarjoavat katsojalle väylän heijastaa teokseen oman kokemuksensa", Immonen kertoo.
Luonnoskuva: Antti Immonen.
Valoaallokko -sarjan teokset ovat taustavalaistuja, seinillä olevia veistoksia. Teosten pohjana on käytetty värispektriä: "Valitsin värit jakamalla näkyvän valon spektrin kymmeneen osaan ja annoin teoksille värit, alimmasta tummanpunaisesta (kerros 0), ylimpään purppuraan (kerros 9). Kunkin teoksen värillinen taustavalo muuttaa koko ajan hieman sävyään, liukuen rauhallisesti oman spektrisiivunsa väriskaalassa. Taustavaloina toimivien valolaatikoiden teho on säädetty aulatilojen yleisvalaistukseen sopivaksi, jotta teosten raoista ja aukoista hehkuva valo on miellyttävän pehmeä", Immonen avaa teostensa taustoja.
Antti Immonen: Leimu. "Teoksen aiheena on lämmin kosketus. Koivuvanerista valmistetun teoksen keskellä on sisäänpäin painuva muoto, johon on leikattu sormenjäljen kuvioita seurailevat aukot."
Antti Immonen: Kajo. "Teoksen aiheena on verhojen välistä kajastava aamun sarastus. Verhon muoto on ikään kuin pysäytetty verhon avaamisen hetkeen tai avoimesta ikkunasta tulevan tuulen heilautukseen."
Yksityiskohta Antti Immosen teoksesta Kajo.
"Teosten niminä ovat erilaiset valoa ja valo-olosuhteita kuvaavat termit: Hehku, Kajo, Leimu, Loiste, Hämy, Kimallus, Siinto, Hohde, Välke ja Tuike. Yläotsikkona kokonaisuudelle on Valoaallokko. Se viittaa niin valon aaltoluonteeseen kuin monissa teoksissa oleviin erilaisiin aaltomaisiin muotoihinkin", Antti Immonen kuvailee.
Antti Immonen: Kimallus. "Teoksen aiheena ovat aallot vedessä."
Antti Immonen: Kimallus.
Teokset ottavat kävijät suoraan vastaan, kun astutaan ulos hissistä. Teosten kolmiulotteisuus paljastuu kunnolla vasta, kun katselee teoksia useammasta suunnasta. Vesi alkaa väreillä tai lämpö aaltoilla. Samalla huomaa värivalon hitaan liikkeen, joka tuo herkkyyttä jokaiseen teokseen.
Antti Immonen: Hehku. "Teoksen aiheena on lämpöaalto, joka leviää kiukaasta tai muusta tulisijasta."
Antti Immonen: Hehku.
Valoaallokko -sarja on mielestäni aivan uudenlaista ja ennennäkemätöntä Antti Immosta, vaikka monissa teoksissa on tuttuja elementtejä, joita on vilahdellut Immosen aiemmissa töissä.
Antti Immonen: Hämy. "Teoksen aiheena on näkymä metsän keskellä."
Yksityiskohta Antti Immosen teoksesta Hämy.
Antti Immonen: Hohde. "Teoksen aiheena on sade. Teos valaisee syvän sinisen ja ultramariinin sävyissä."
Yksityiskohta Antti Immosen teoksesta Hohde.
Teoskokonaisuudesta on ehtinyt jo muutaman ensimmäisen päivän aikana sadella paljon ilahtuneita kommentteja etenkin henkilökunnan puolelta. Tämä on mielestäni todella kaunis kokonaisuus, jossa on katseltavaa pitkäksi aikaa.
Antti Immonen: Loiste. "Teoksen aiheina ovat kukat, aurinko ja hunaja."
Rakennushankkeisiin sisältyvät taideasiat ovat usein pitkiä prosesseja. Antti Immonen työskenteli Valoaallokko -sarjansa parissa kaikkiaan 2,5 vuotta aina luonnosehdotuksesta siihen, että teokset saatiin viime viikolla asennettua paikoilleen.
Antti Immonen: Tuike. "Teoksen aiheina ovat tähtitaivas ja avaruuden kohteet. Kiekkoihin on laserleikattu pohjoisen ja eteläisen taivaan tähtikartat."
Antti Immonen: Tuike.
Antti Immonen: Välke. "Teoksen aiheena on hauskanpito huvipuistossa."
Tämänkin kokonaisuuden näkeminen valmiina osoitti jälleen oman työnkuvan parhaan puolen.

1 kommentti:

  1. Todella kiinnostavaa! Toivon, etten itse päädy katselemaan noita paikan päälle, mutta tämä julkaisu oli kiva lukea.

    VastaaPoista