sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Sairaalataiteessa huomioitavaa

Työkavereiden puheessa vilahtaa aika ajoin lyhenne SSTY. Kyseessä on Suomen Sairaalatekniikan yhdistys ry, joka on "vuonna 1995 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, jonka perusperiaatteisiin sisältyy sairaalatekniikan ja sairaaloiden teknisten organisaatioiden toimialaan liittyvien asioiden kehittäminen, edistäminen ja verkostoituminen niin sairaaloiden kuin yritystenkin välillä. Yhdistyksen vuoden suurin järjestettävä tapahtuma on Sairaalatekniikan päivät, joka kerää alan parhaat asiantuntijat ja ammattilaiset yhteen."

Tämän  vuoden Sairaalatekniikan päivät järjestettiin Helsingissä 8.-9.2.2023. Perinteisemmistä puheenvuoroista poiketen, minä pääsin tilaisuuteen puhumaan sairaalataiteen merkityksestä. Olin aiemmin puhunut samasta aiheesta (hieman eri tulokulmalla) valtakunnallisilla Taidemuseopäivillä. Tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun Sairaalatekniikan päivillä käsiteltiin taideasioita, vaikka taide on ollut osa sairaalahankkeita ja -rakentamista useita vuosikymmeniä.

Olin jakanut puheenvuoroni kahteen osioon:

  • Miksi sairaaloissa on taidetta? (Ministeriöiden suositukset, kansainvälisesti ja valtakunnallisesti tutkitut ja todistetut hyvinvointivaikutukset)
  • Mitä sairaalataiteessa tulee ottaa huomioon?

Halusin aluksi pedata pohjan sille, että taiteella on sairaalaympäristössä merkitystä. Edelleen osa varmasti ajattelee, että on "ihan sama onko seinillä taidetta vai ei". Eikä sairaalatekniikasta vastaavien henkilöiden ensimmäinen ajatus ole taideasioista huolehtiminen. Sairaaloiden ydintehtävä on terveydenhuolto ja potilaiden auttaminen. Aihetta on kuitenkin tutkittu ja kyseessä on paljon isompi ilmiö kuin esimerkiksi minun oma haluni saada taidetta esille.  Sairaalataiteen merkitys on sekä kansainvälisesti että valtakunnallisesti kasvan tutkimuksellisen kiinnostuksen kohteena. 

Kun perusteet taiteelle sairaalaympäristössä oli "lyöty tiskiin", esittelin käytännön esimerkkejä siitä, mitä asioita on huomioitava, kun taidetta tuodaan sairaalaympäristöön:

Rakentuva psykiatriatalo sai nimekseen Lainesairaala. Pääsuunnittelu Kontukoski Arkkitehdit Oy ja Raami Arkkitehdit Oy.

Uudisrakennushankkeet

"Kaikki on mahdollista." Suunnitteluvaiheessa kaikki on (budjetin rajoissa) mahdollista. Mitä aiemmin taidenäkökulma saadaan osaksi rakennussuunnitelmia sitä parempi lopputulos kaikkien osalta saavutetaan. Taidetta tulee kuljettaa mukana koko suunnitteluprosessin ajan, vaikka taide asennetaan paikoilleen usein viimeisten joukossa. Materiaalista ja tekniikasta riippuen taide voi tarvita talotekniikalta esimerkiksi sähköä ja seinä- tai kattorakenteilta erikoisratkaisuja mm. kestävyyteen ja kantavuuteen liittyen.

Jukka Hakanen: Kurkistus metsään, 2019, seinämaalaus.

Peruskorjaushankkeet

"Mikä on mahdollista?" Peruskorjaushankkeissa jo olemassa olevat seinät ja muut ratkaisut antavat rajatummat raamit kaikelle tekemiselle kuin uudisrakennushankkeita suunnitellessa. Tämä ei kuitenkaan ole este taiteen hankkimiselle. Samanlaista saumatonta yhteistyötä eri ammattilaisten kesken vaaditaan tässäkin, kuten uudisrakennushankkeissa.

Kaisu Sirviö: Valo, puunlehdet, linnut ja kukat, luonnon lohdutus. Hoitaja-asemaan tehty tarralaminointi.
Tiina Tanskanen: Ajatusten vaellus. Yksityiskohta alumiinikomposiitille painetusta teossarjasta potilashuoneisiin. Teoksissa on mm. kasvien yksityiskohtia ja heijastuksia vedestä.

Toiminnallinen suunnittelu

Tämä on hyvin oleellinen asia, jota ei esimerkiksi museomaailmassa tarvitse samalla tavalla miettiä. Taide ei saa estää tai haitata sairaalan toimintoja, kuten hoitotyötä, kulkuväyliä tai opasteita. Saan aika ajoin pyyntöjä, että voisiko sille ja sille seinälle ripustaa taidetta. Minusta on mukavaa, että Kuopiossa ollaan taiteen suhteen aktiivisia, mutta aina se, että jossain on tyhjä seinä ei tarkoita sitä, että siihen voisi ripustaa taidetta.

Toiminnallisen suunnittelun huomiointi tarkoittaa minun työssäni sitä, että yritän ymmärtää kuinka tiloja käytetään ja suhteuttaa taiteen niihin toimintoihin. Esimerkiksi jokin tyhjä seinä, joka näyttäisi aamulla klo 8 potentiaaliselta paikalta ripustaa taidetta, voikin näyttää klo 15 tältä:

Sänkyjen, erilaisten kärryjen ja rullakoiden liikuttelu (ja väliaikaispysäköinti) sairaalassa on arkipäivää ja niille on oltava paikkansa.

Turvallisuus

Taiteen materiaalivalinnoissa on (tilasta riippuen) huomioitava sopivuus sairaalaympäristöön (mm. hygienia, paloturvallisuus). Käymme mm. turvallisuuspäällikön kanssa ajoittain keskustelua taiteen sijoituspaikoista suhteessa pelastusteihin ja teosten kokoon, jos niissä on esimerkiksi liian suuri palokuorman kasvamisen riski. Vaikka nämä asiat välillä hankaloittavat ja hidastavat omaa työtäni, syyt ovat täysin ymmärrettäviä ja neuvoteltavissa olevia asioita. Taiteelle suunnitellaan sellainen sijainti, ettei se aiheuta vaaraa.

Antti Immonen: Höyrypää, 2017. Yksityiskohta teossarjasta Faasit, ruostumaton teräs.

Taideturvallisuus

Tilojen ja niiden käyttäjien lisäksi turvallisuus on huomioitava myös taiteen osalta. Taiteen turvallisuuteen vaikuttavat mm. materiaalien kestävyys, sijoituspaikat, koko ja kiinnitys. Olen iloinen, että monissa sairaalahankkeissa taide on osa rakentamista, mutta olen huolissani jo olemassa olevien taidekokoelmien tilasta. Sairaala on voimakkaasti toiminnallinen ympäristö, jonka vuoksi taiteelle voi välillä sattua jotain. Taiteen turvallisuuteen liittyen tulisi huomioida esimerkiksi konservointi, uudelleenkehystys ja puhdistus sekä muut mahdolliset huoltotoimenpiteet. Samalla tavalla sähköjä, putkia ja ilmanvaihtoakin huolletaan ja säädetään.


Yhteistyössä syntyy paras lopputulos

Tässä pintaraapaisu siihen, mitä sairaalaympäristössä on huomioitava, kun sinne tuodaan taidetta. Tähän sisältyy paljon pieniä yksityiskohtia, joita ulkopuoliset eivät tule aina ymmärtäneeksi. Tämän vuoksi huomaan välillä hieman ärsyyntyväni siitä, jos ulkopuolelta kommentoidaan voimakkaasti, että miksi siihen ja siihen ei voi laittaa taidetta? Kuten edellä olevasta tekstistä voitte ymmärtää, taiteen sijoittaminen ei ole pelkästään minun päätettävissäni. Jos se olisi vain minusta kiinni, minähän vuoraisin mielelläni kaikki mahdolliset seinät taiteella, mutta haluan että sairaalassa mennään turvallisuus ja toiminnallisuus edellä.

Koen, että taide on sairaalaympäristössä lisäarvo. Sillä on arvoa ja merkitystä, mutta se ei koskaan korvaa sairaalan perustehtävää. Pidän siitä, että minulla on ympärilläni ammattilaisia, jotka ymmärtävät taiteen merkityksen ja jakavat kanssani vastuun siitä, että luomme yhdessä viihtyisiä ja toiminnallisesti turvallisia toimintaympäristöjä.

Tarkemman Sairaalatekniikan päivien ohjelman voit käydä katsomassa täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti