maanantai 24. kesäkuuta 2024

Kirppislöytöjä

Kesällä 2022 löysin yhden lapsuusmuistolelun, kun ostin tuoksuponin takaisin itselleni. Kyseessä oli vaaleanpunainen My Little Pony (Sugar Sweet Candy Cane, 1983), yksisarvinen, jolla oli turkoosihopeinen harja. Joku kommentoi minulle tuolloin, että kun ostat yhden ponin, ei mene kauaa, kun sinulla on jo kokoelma.... No niinhän siinä on vähän käynyt. Ponikokoelma on kasvanut, ja olen ostanut poneja silloin, kun niitä on löytynyt edullisesti. En kuitenkaan ole kovin määrätietoinen kokoelman kartuttaja. Minulla ei ole tarkoitus kerätä koko sarjaa. Sen verran rajoitan keräilyä, että kyseessä on oltava nimenomaan ensimmäisen tuotantolinjan ponit vuosilta 1982-1995. Näistä omistani olen maksanut 3-18 euroa kpl. Kallein oli juuri tuo Sugar Sweet Candy Cane-tuoksuponi. Poneja on tehty uustuotantona ainakin vuonna 2017, mutta muovimateriaali on kovempaa, eikä niissä siksi ole samanlainen tunnelma kuin alkuperäisissä. En myöskään ole kiinnostunut sarjan vauvaponeista. 

Tähän samaan G1-keräilyaikakauteen sisältyvät myös pienen pienet (3cm) Petite Ponies-hahmot. Näiden ponien jaloissa on hevosenkengän muotoinen jalusta, jolla sain avattua erilaisia leikkisettien lukkoja ja ovia. Minulla ei koskaan ollut näitä omassa lapsuudessani, joten nämä kuuluvat jälleen osioon Hennan lapsuus 2.0. Maksoin kipurajan ylittävän hinnan 12€/kpl, mutta näitä poneja ei ole tarpeen kerätä tämän enempää. Kyseisiä poneja myös liikkuu markkinoilla suhteellisen vähän verrattuna isoihin poneihin. Jos onnistun löytämään sarjaan kuuluvan leikkisetin, nämä kaksi ponia toimivat riittävinä "avaimina" toimintoihin.

Kirppiseltä löytyi myös kesälukemista. Johannes Lahtelan kirjoittama elämäkerta Samuli Edelmannista 3 euroa ja Astrid Lindgrenin Mio, poikani Mio 10 euroa.
Erilaiset tuolit ja jakkarat ovat vaikeita vastustaa, niitä kun voi hyödyntää monessa tarkoituksessa. Maksoin 20 euroa Helno Oy:n 50-luvun jakkarasta. Kalusteliike Helno on edelleen olemassa Helsingissä, mutta sen historiasta sain selville seuraavaa:
"Helno on perinteikäs suomalainen tuotemerkki. Lauri Noronen perusti HELNO OY:n Jyväskylään vuonna 1940 jatkamaan Karjalan Sortavalassa toimineen O.Y. Helylän puusepäntehtaan toimintaa. HEL- on lyhenne Helylästä ja -NO Norosesta."

Kesän aikana ehdin toivottavasti maakuntamatkailun lomassa myös pienten paikkakuntien kirpputoreille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti