tiistai 11. kesäkuuta 2024

Vinksahtanut arki

Jyväskylän taidemuseon kesän päänäyttelyissä on raskas pohjavire, vaikka alakerran värit ovat iloisia ja yläkerrassa on muistumia lapsuuden leikkikentiltä. Yläkerran Taidetila Ilmiössä pääsee kuitenkin nollaamaan ajatuksia, leikkimään ja heittäytymään värien ja vinksahdusten maailmaan.

"Nykytaide voi tuntua hämmentävältä ja käsitetaide kummalliselta. Taidetila Ilmiössä voit tutustua nykytaiteen ilmiöihin hauskasti, halaten ja huumorilla, sillä Vinksahtanut arki tarjoaa mahdollisuuden astua lasten kenkiin ja kokea taide toisenlaisten linssien läpi.

Tilassa voit tutustua vinksahtaneeseen olohuoneeseen, jossa arkisetkin esineet ovat saaneet aivan toisenlaisia käyttötarkoituksia. Voit leikkiä matkalaukkuun rakennetulla kodilla, pujahtaa sukkaan nukkumaan tai pukeutua itse osaksi taideteosta. Lisäksi olohuoneessa asustaa näyttelyistä henkiin heränneet Sämppy sekä Mami ja Lillan, jotka toimivat lasten oppaina nykytaiteen maailmassa.

Vinksahtanut arki on syntynyt yhteistyössä Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen ja taidehistorian opiskelijoiden kanssa. Mukana ovat olleet Mari Erho, Jasmiina Eskelinen, Irja Haapakoski, Salla Heiskanen, Maria Karhunen, Anna Khirug, Anneli Kirpu, Lotta Puurula, Miamari Tuominen, Oona Vessman ja ohjaajina Jyväskylän yliopistosta Minttu Koponen, Tarja Pääjoki ja Teija Luukkanen-Hirvikoski. Jyväskylän taidemuseosta mukana ovat olleet harjoittelijat Anneli Tuulaniemi ja Milka Vilkman, ohjaajina Teija Lammi ja Sirpa Turpeinen. Lisäksi mukana on artesaaniopiskelija Mari Laukkanen Gradialta ja Teatterikone."

Vierailin Vinksahtaneen arjen keskellä avajaispäivänä (ja olin tietämättäni värikoodannut asuni sisustukseen), joten vielä mukaan ei ollut ehtinyt paljon osallisuutta. Näyttelytilassa oli kuitenkin jo yksi isä lapsensa kanssa askartelemassa kierrätysmateriaaleista omaa taideteosta, jonka voi laittaa esille tilaan. Jyväskylän taidemuseo on jo vuosien ajan onnistunut osallistamaan kaupunkilaisia museopedagogisiin tapahtumiin. 

Vinksahtanut arki elää taidemuseon näyttelyiden myötä. Syksyllä 2024 tilaan tulee vieläkin lisää väriä ja väreihin liittyviä tehtäviä, kun Anu Tuomisen näyttely asetetaan esille.

Vinksahtanut arki on esillä 19.1.2025 saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti