torstai 25. helmikuuta 2016

Venäläisen kulttuurin viikko

Venäläisiä nukkeja esillä RIISAn Monitoimitila Mosaiikissa.
Tällä viikolla Kuopiossa vietetään Venäläisen kulttuurin viikkoa. RIISAssa (Karjalankatu 1) järjestetään huomenna perjantaina 26.2. venäjänkielinen opastus teemalla Keisarilliset lahjat klo 15. Sama opastus suomeksi lauantaina 27.2. klo 12. Opastuskierros alennetun pääsylipun hinnalla 8€.
Keisari Aleksanteri II:n kavaljeerirykmentin lakki ja käsineet, RIISA Kuva: Pentti Potkonen.
Keisarinna Elisabet Petrovnan Kazanin Jumalanäidin ikoni ja jalokivikoristeinen kullattu hopeariisa, yksityiskohta, RIISA.
Kino Kuvakukossa voi nähdä pe 26.2. klo 17-18.30 Ella Manzhejevan elokuvan Lokit (Чайки, The Gulls). Vuonna 2014 valmistuneessa ensimmäisessä pitkässä draamaelokuvassa Ella Manzhejeva, itsekin kansallisuudeltaan kalmukki, kertoo kalmukkitytön tarinan. Elokuva nostettiin vuoden 2015 Karlovy Varin -elokuvafestivaaleilla kolmen mielenkiintoisimman tulokkaan joukkoon. Kalmukit ovat keskiaasialaista alkuperää oleva kansa, joka elää Venäjän Kalmukiassa Kaspianmeren länsirannalla. He polveutuvat alueelle 1600-luvulla muuttaneista länsimongoleista. Kalmukit muodostavat Euroopan ainoan buddhalaisen kansan. He puhuvat mongolikieliin kuuluvaa kalmukin kieltä. Venäjän vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan maassa asui 173 996 kalmukkia. HUOM! Elokuva näytetään Suomessa poikkeuksellisesti vain Kuopiossa ja edeltävällä viikolla Helsingin Kino-Lokakuu-elokuvafestivaalilla.
http://kino-teatr.ru/movie/kadr/113147/604927.jpg
Kuva täältä.
Samana iltana Kuopion kansalaisopistossa (Puistokatu 20) klo 18-19.30 voi maalata ja kuvioida pisankamunia perinteisellä mehiläisvahatekniikalla. Kokoontumiskerrat pe 26.2. 18.00–19.30 ja la ja su 5.-6.3. 10.00–16.00. Kurssimaksu 36,50 €.

Satamankulmassa (Tulliportinkatu 1) järjestetään klo 19-20 Viikset -esitys. 
Teatterinjohtaja Maxim Teljakov valjastaa nelivaljakot ja karauttaa salaperäinen Herra Tsitsikov taskussaan poikki Nikolai Gogolin omaperäisen maailman. Matkaoppaana Teljakovin kädessä keikkuu Gogolin kuuluisin romaani Kuolleet sielut. Kuin humalaisen ajurin ohjaamana Teljakovin valjakot harhailevat ristiin rastiin läpi kirjailijan teosten ja henkilöhistorian. Teljakov yhdistää taiteen ja tosielämän, ottaa totta sieltä, tarua täältä ja keksii loput itse. "Todellisinta minussa ovat viikseni" - Maxim Teljakov, Novgorodin Taiteellisen Teatterin johtaja. Liput 15/20 €.Kaupunginteatterilla (Niiralankatu 2) klo 19–21 Kun kyyhkyset katosivat -esitys.
Priit Pedajasin ohjaama näytelmä pohjautuu Sofi Oksasen vuonna 2012 ilmestyneeseen romaaniin, joka kuvaa Viron traagista lähihistoriaa. Koskettava draama kertoo sodan julmuuksien keskelle joutuneista ihmisistä ja heidän inhimillisistä uhrauksistaan, valinnoistaan, uskollisuudesta ja uskottomuudesta. Näytelmä on myös kuvaus rakkaudettomasta avioliitosta ja suurista salaisuuksista. Esityksessä liikutaan sekä toisen maailmansodan saksalaismiehityksessä että 1960-luvun neuvostohallinnon kaudella. Esityksessä poltetaan allergiatestattuja yrttisavukkeita. Liput 30,5€.
Kuva: Sami Tirkkonen.
Tapahtumaviikon ohjelma kokonaisuudessaan Suomi-Venäjä-Seuran sivuilla.

2 kommenttia:

  1. Meidän lähtö lähenee. Toivon todellakin, että ensi viikolla tavataan. Niin Henna kuin ortodoksinen kirkkomuseokin:D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paluumuttajatar: Lämpimästi tervetuloa. Ilmoitappa kassalla, että tulevat sanomaan minulle kun Paluumuuttajatar on saapunut, niin tulen moikkaamaan sinua ainakin pikaisesti. Perjantaina osa henkilökunnasta (minä mikaan lukien) on toisella paikkakunnalla, mutta tiistaista torstaihin olen normaalisti töissä (maanantaisin museon näyttelyt ovat kiinni). Ja tervetuloa Savoon muutenkin! ♥

      Poista