Suuren suuri kiitos kaikille onnittelijoille tammikuiseen museotäti-postaukseen! Uskomatonta miten nopeasti kuukausi voi vierähtää! Hyppäsin tosiaan suoraan keskelle toimintaa, sillä edessä oli RIISAn ensimmäisen kansainvälisen näyttelyn ripustaminen ja kaikkea muuta mitä sen ympärille kietoutuu.
Steen Heidemann. |
Faces of Christ -näyttely esittelee katolista nykytaidetta ympäri maailmaa normandialaisen keräilijän, Steen Heidemannin, kokoelmasta. Teokset saapuivat Suomeen ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa. RIISAn lisäksi Lahden taidemuseossa avautui 13.2. Faces of Christ -rinnakkaisnäyttely. Siinä missä teokset Kuopiossa käyvät vuoropuhelua ortodoksisen kulttuurin ja ikonitradition kanssa, Lahdessa ne kohtaavat kotimaisten nykytaiteilijoiden teokset. Heidemannin kokoelmassa on yhteensä 160 teosta, joista Suomessa on tällä hetkellä 116.
Koska minä olen ollut mukana näyttelyn toteuttamisessa, olen jäävi arvioimaan sitä sen suuremmin. Sen sijaan haluan välittää teille terveiset Steen Heidemannilta ja kertoa hänen ajatuksiaan katolisesta nykytaiteesta ja sen keräämisestä. Samalla pääsette hieman kurkistamaan itse näyttelyynkin.
Vasemmalla Jean Prachinetti (Ranska): Pyhän antaumuksen valossa, 2004; oikealla Jean Prachinetti: Paavi John Paul II, 2005. |
Steen Heidemann on tanskalaissyntyinen taidehistorioitsija, mutta asuu tätä nykyä Normandiassa Ranskassa. Hän syntyi ateistiperheeseen ja opiskeli Oxfordin ja Readingin yliopistoissa Englannissa taiteen ja arkkitehtuurin historiaa sekä johtamista. Työelämään siirryttyään Heidemann huomasi suuntaavansa usein Westminster Cathedraliin, Englannin tunnetuimpaan katoliseen kirkkoon. Omien sanojensa mukaan Heidemann kiinnitti ensiksi huomiota kirkon kauneuteen, minkä jälkeen tuli uskon sanoman vuoro.
Sergio Ferro (Brasilia): Apostoli Luukas (yksityiskohta), 2010. |
Nikolai Masukov (Venäjä): Paholaisen viettelys (yksityiskohta), 2015. |
Heidemann kerää taidetta yksityishenkilönä, mutta toivoo, että voisi jonain päivänä perustaa säätiön. Uskonnollisen taiteen keräily ei hänen mukaansa ole aina helppoa. Teoksia ja taiteilijoita joutuu etsimällä etsimään, sillä nämä ovat niitä teoksia, joita ei mediassa huomioida. Heidemann on tottunut siihen, että teoksia kaivetaan esiin ateljeen perältä tai gallerioiden takahuoneista. Usein sattumalla on sormensa pelissä, kun joku kertoo tuntevansa jonkun, joka puolestaan tuntee jonkun katolista taidetta tekevän taiteilijan. Keräilijä haluaisi kokoelmaasa lisää afrikkalaista taidetta, mutta sen löytäminen on erittäin vaikeaa. Heidemann suunnittelee kartuttavansa kokoelmaansa mahdollisesti myös suomalaisella taiteella!
Maria Josè Ruiz (Andalusia, Espanja): Alter Christus (yksityiskohta), 2012. Tämä teos sijaitsee normaalisti Heidemannin työhuoneessa ja on nyt ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä. |
Steen Heidemannilla on selkeä keräilyperiaate: hän hankkii vain esittävää kuvataidetta, jossa on kristillinen sisältö. Nykytaiteen ilmaisukeinot, kuten esimerkiksi installaatiot eivät innosta häntä keräilijänä, vaikka ilmaisumuoto muuten olisikin toimiva. Hän haluaa nostaa esiin nykypäivän taiteilijoita, jotka kuitenkin esittävyydellään sopivat katolisen taiteen jatkumoon.
Esittävyydessään katolinen nykytaide tavoittaa Heidemannin mukaan sanomallaan myös uusia sukupolvia: "Mikäli haluamme, että uskonnon sanoma tavoittaa myös nuoret, meidän on pakko oppia käyttämään kuvia sanojen sijasta."
Palataan siis kristillisen taiteen alkulähteille.
Thobias Minzi (Tansania): Jumalanäiti ja Jeesus-lapsi, 2010. |
Faces of Christ - Katolista nykytaidetta RIISAssa 15. toukokuuta 2016 saakka.
Hei kiitos vinkistä, tuo näyttely on nähtävä! On onneksi aikaa pitkälti kevääseen, niin eiköhän vierailu onnistu! Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaMindy: Lämpimästi tervetuloa kevätmatkalle Kuopioon! :)
PoistaKiitos!!
PoistaTosi kiinnostavan kuuloinen näyttely! Harmi etten ole siellä päin liikkeellä, taitaa jäädä näkemättä :/
VastaaPoistaNanna: Mikäli liikuskelet tässä kevään korvalla Lahden suunnalla, käyppä taidemuseossa katsomassa rinnakkaisnäyttelyä: kotimainen nykytaide kohtaa katolisen taiteen. :)
Poista