perjantai 20. huhtikuuta 2018

Kodikas Bern

Sveitsin pääkaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Aare-joen kainalossa. Kaupungin perusti 1191 herttua Berthold V, joka perimätiedon mukaan nimesi kaupungin ensimmäisen metsästysretkellä kaatamansa eläimen mukaan. Karhu (Bär --> Bärn) näkyy edelleen paitsi kaupungin vaakunassa myös joen rannalla asustelevissa ruskeakarhuissa. Pääkaupungin aseman Bern saavutti vuonna 1848. Syvempiä tunnelmia ja ajatuksia sveitsiläisyydestä voi lukaista Jaakon Karhun Kainalossa-blogitekstistä.
Tuli tuhosi kaupungin puutalot 1405, jonka jälkeen keskusta rakennettiin uudelleen kivestä. Tämä kivitalojen aikakausi näkyy katukuvassa edelleen, jonka vuoksi Bernin historiallinen keskusta valittiin UNESCON maailmanperintölistalle vuonna 1983. 
Ihastuin Berniin ensinäkemältä. Pääkaupunkitittelistä huolimatta 126 000 asukkaan Bern on kodikas ja lämminhenkinen. Ihmismassat eivät vyöryneet päälle, kaikki on kävelymatkan etäisyydellä, Aare-joki ympäröi keskiaikaisen keskustan ja kaduille on ripoteltu tasaisin välimatkoin värikkäitä suihkulähteitä. 
Suihkulähteiden lisäksi kaupungissa on valtava määrä katettuja jalkakäytäviä. Rakennusten reunamilla kulkee useamman kilometrin verran kivikaarisia ostoskatuja, joiden pikkuputiikit ja kahvilat levittäytyvät parhaimmillaan kaduille saakka.
Turkoosina kimaltavan Aare-joen ympäristö on niin kaunista, että kovin montaa metriä ei malttanut kävellä ennen kuin piti jälleen pysähtyä valokuvaamaan maisemia. Kalliin shoppailun sijaan suosittelenkin (museoiden lisäksi) kävelyretkiä ympäri kaupunkia. 


 Seuraavaksi tutustutaan kenties kaupungin kuuluisimpaan asukkaaseen.

2 kommenttia:

  1. Tuo voisi kyllä olla sellainen minun kaupunkini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä UNESCO-bongailijana olit kyllä mielessäni Bernin visiitillä. :)

      Poista