keskiviikko 1. syyskuuta 2010

First day

 
Tänään sitten alkoivat opiskelut infotilaisuudella. Itse asiassa koko loppuviikko on erilaisia infotilaisuuksia. Opiskelijat jaettiin ryhmiin pääaineittain. Oli hauskaa katsella ryhmien lähtöä salista ja miettiä kuka jäljellä olevista henkilöistä tulisi samaan ryhmään kanssani (meidän ryhmämme huudeltiin loppupuolella). En ollut kovin hyvä arvaamaan. Mutta loppujen lopuksi taidehistorian ja -kasvatuksen ryhmät tuntuvat mukavilta. Samoin tutorit. Tänään tutustuttiin jo hieman kampusalueeseen. Tämän rakennuksen punaisia tiilenpäitä tulee katseltua usein seuraavien vuosien aikana.

Juomatehdas


Vanha oluttehdas (1860) sijaitsi Jyväsjärven rannassa nykyisen Lounaispuiston alapuolella. Oluttehdas muuttui Jyväskylän juomatehtaaksi 1883. Tontin vuokra-aika loppui 1911 eikä kaupunki halunnut jatkaa sitä tiukentuneen alkoholipolitiikan vuoksi. Niinpä tehtaan pääosakas, Kuokkalan kartanon omistaja, liikemies Julius Johnsson rakennutti 1909 Wivi Lönnin suunnitelmien mukaan uuden tehtaan nykyisen Vapaudenkadun varteen. Vuonna 1911 rakennettiin vielä asuin- ja konttorirakennus, jonka pohjakerroksessa oli limonadinvalmistukseen ja pullojen pesuun tarkoitetut tilat. Talon toisessa päässä olivat työnjohtajan ja kasöörin asunnot ja toisessa päässä konttorihuone. Osuusliike Mäki-Matti osti tehtaan kauppaneuvos Julius Johnssonilta 1921 ja rakennutti Aarne Sarvelan suunnitteleman uuden klassistishenkisen punatiilisen tehdasrakennuksen Vapaudenkadun varteen.

Juomatehdas tiedonjanoisille:

Tehdastoiminnan jo kauan sitten päätyttyä Kauko Sorjosen säätiö osti alueen rakennukset, ja ne kunnostettiin vuokrattaviksi yliopistolle. Nyt ne toimivat yliopisto-opetuksen ja -tutkimuksen inspiroivina tiloina.

Tiloja uudistettiin entistävällä otteella. Periaatteena muutos- ja kunnostustyössä oli alun perin teollista toimintaa palvelleiden rakennusten luonteen säilyttäminen. Liiallista hienostelua vältettiin materiaaleissa ja pintakäsittelyissä: tehdasmenneisyys on rakennuksissa koko ajan läsnä yhdessä oman aikamme yksityiskohtien kanssa. Tämä näkyy muun muassa alkuperäisissä tiiliseinissä mainosteksteineen, vanhaa muistuttavissa betonilattioissa sekä köydellä päällystetyissä uusissa teräspilareissa.

Ulkopuolisille kulkijoille Juomatehtaan kokonaismiljöö tiilipiippuineen antaa hienon muistuman kaupungin teollisuushistoriasta. Uusi toiminta on tuonut rakennuksiin uuden kerrostuman. Vanhukset on elvytetty virkeään elämään.

 

9 kommenttia:

 1. Löysin tänne toisen blogin kautta. Sinulla on tosi kiva ja kaunis blogi :) Kirjoituksestasi tuli mieleeni ensimmäinen päiväni samoissa kuvioissa.. ;)

  VastaaPoista
 2. Cefuts: Kovasti kiitoksia. Tuollaiset kommentit piristävät kummasti :) Ja tervetuloa lukijaksi. Mukavaa välillä kuulla miten ihmiset tänne blogiini eksyvät. Paljon on ns. hiljaisia kävijöitä.

  VastaaPoista
 3. Kovasti onnea opintojesi alkuun. Odotan innolla kertomuksiasi aineista, kampuksesta ja opiskelijaelämästä:)

  VastaaPoista
 4. Seija: Sellaisia varmasti tuleekin,mutta toivottavasti tästä ei aivan kokonaan tule "opiskelijablogi"

  VastaaPoista
 5. Minä myöskin odottelen innolla, mitä opiskeluihisi kuuluu.
  Ja mitä pidät Jyväskylästä, kun olet jonkin aikaa täällä asunut.

  Mukavaa keskiviikko-iltaa sinulle!

  VastaaPoista
 6. Mukavaa historiaa Jyväskylästä.Mielenkiinnolla luin,koska nykyisin itsekin tulee käytyä Jykylässä niin usein.
  Mukavia koulupäiviä sinulle.Ja hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 7. Ulla-Kristiina: Varmasti tässä ajan mittaan tulee ilmi mistä kaikesta täällä tykkään. Ja oli minulla jo tullessani positiivinen kuva Jyväskylästä :)

  JaanaElina: Itsestäni on mukavaa tietää rakennuksista joita käytän, niin jotain enemmänkin. Ja Juomatehtaalla on nimensä mukainen historia :)

  VastaaPoista
 8. Energistä alkanutta opiskelijasyksyä! Ja kiva, kun jaksat vastavierailuillasi jättää usein myös pienen kommentin...yritän itsekin ryhdistäytyä sillä saralla!

  VastaaPoista
 9. Intianminttu: Kiitos. Kommentistasi huolimatta en ole niin aktiivinen kommentinjättäjä kuin voisin ja tahtoisin olla...

  VastaaPoista