maanantai 13. syyskuuta 2010

Savolaisuus

 

"Aito savolaisuus on sitä, että ollaan ymmärtävinään ja kohta kysytään toiselta kuulijalta, että mittee se tuolla tarkotti?" nimim. Voevoe, Savon Sanomat

"Savolaisissa on joku halu välttää äärimmäisiä mielipiteitä. Minusta se on viisautta. Elämä ei ole mustavalkoista, ja savolainen löytää harmaan sävyt." Toimittaja, dekkaristi Matti Rönkä (Gloria)
 

9 kommenttia:

 1. Voe tokkiisa,

  löydän päivä päivältä uusia asioita, joihin ihastua ja rakastua Savossa. Kuopio on ollut minulle lapsuuden mansikkapaikka - nyt vadelmanmakuinen työpaikka.

  Itse olen syntyisin Pohjois-Karjalasta. Jokainen löytää parhaat puolensa jostakin. Hienoa Hietzu, että pidät yllä savolaisuuttasi.

  petrateresa

  VastaaPoista
 2. petrateresa: Mukavaa että olet kotiutunut Kuopioon, vaikka en osaa virallisesti sinua oikein minnekään juurruttaa. Olet asunut niin monessa paikassa ja olet muutenkin menevä. Saat minut hymyilemään aina kun ajattelen sinun savolaistuneita kommenttejasi :)

  Huomaan nyt itsestäni että uudessa ympäristössä "pidättelen" savolaisuuttani, mutta hieman tutummassa ja "turvallisessa" ympäristössä osaan olla, ja varsinkin puhua, luontevasti ja hyvinkin savolaisesti. Onnekseni uutena opiskelijana historian opinnot aloitti vanha ystäväni, joka myös on Savosta. Hänen seurassaan voidaan vapaasti olla höpsöjä savolaisia.

  Minä tulen aina sydämeltäni ja murteeltani olemaan savolaistyttö veivätpä tiet minne tahansa.

  Mukavaa kun vilkuilet(te) tekemisiäni. Nyt tuli sellainen ikävyyskohtaus teitä kohtaan.

  VastaaPoista
 3. Hyväne aeka,savvoo tiälä viännetää,vae mite se ol.

  Murteet on kyllä ihania,mutta aika hankalia lukea.

  Mukavoo viikkoo

  VastaaPoista
 4. JaanaElina: Kyllähä sitä välillä pittää savvookii viäntee,ei piäse unohtummaan iha kokonaan.

  Totta,ensimmäisiä kertoja kun luin jotain savonkiellistä kirjallisuutta meni jokunen tovi ennen kuin pääsi murteen kirjoitettuun muotoon mukaan.

  Mukavaa viikkoa sinnekin,joskin sateista.

  VastaaPoista
 5. Miekkii huastan savvoo vaekka oon tielä Jovensuuhun puolella:) Sama murre taitaa pitkälti olla täällä kun Kuopiossakin. Minö ainakin väännän aikas levveetä savvoo:)

  VastaaPoista
 6. Minä en puhu savoa. Enkä halua. Sori hietzu, oot poikkeus: mulla on tosi vähä savolaisia kavereita....pohojalaanen katsos tykkää suorasta puheesta. Harmaat sävyt on vähis ;-)

  t.Tuike

  VastaaPoista
 7. Tuike: Joo,myönnetään.Suora puhe on joskus todella hyvästä. Mutta pidän minä siitä leppoisuudestakin miten vanhojen savolaisten kanssa voi rauhassa "jaaritella" pitkät tovit :) Jokainen kai pitää omasta murteestaan,niin minäkin savosta.

  VastaaPoista
 8. Kyllä siinä on Vaakneri ihmeissään kun Savosta soetellaan.
  Minulla on savolainen katekismus, oikein hauska lukea painavaa asiaa.
  Hyvää loppuviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 9. Markka: Sanoppa muuta. Itse olen lueskellut savonkielisiä kirjoja,ja on se jotenkin huvittavaa kun vakavatkin asiat muuttuvat hassuiksi murteen myötä :P

  VastaaPoista