maanantai 24. lokakuuta 2011

Hämeenlinnassa

 


Viikonloppuna piipahdettiin myös Hämeenlinnassa. Verkatehtaalla Galleria KONEESSA oli Shoji Katon ja Tatu Tuomisen näyttely Castles of Memory - Muistin linnakkeet.

Kuvat Galleria KONE

"Kaksi taiteilijaa. Kaksi erilaista tapaa tehdä. Tuomisen vivahteikkaat ja kerrokselliset teokset saavat alkunsa jo olemassa olevista valokuvista. Katon työskentely taas on prosessikeskeistä: hän antaa teostensa muotoutua vapaasti aivan tekoprosessin loppuun asti.Taiteilijat ovat puolen vuoden ajan käyneet keskusteluja ja kehittäneet yhdessä tulkinnoille avoimia kertomuksia."
Hämeenlinnan taidemuseossa ihasteltiin suomalaisia maisema-, kaupunkikuva- ja henkilöaiheita aina kultakaudelta 1960-luvulle. 1900-luvun taidetta edustavat muun muassa Ragnar Ekelundin ja Alvar Cawénin rakenteelliset kaupunkikuvat sekä Vilho Rannan ja Hilkka Toivolan unenomaiset ja surrealistiset henkilökuvat. Helene Schjerfbeckin Saunan edessä, oli herkkä ja kaunis, kun taas Rigoletto oli minulle tuntemattomampaa Schjerfbeckiä niin tyylillisesti kuin aiheeltaankin.


Ars Fennica 2010 palkittu mediataiteilija Charles Sandison oli iloinen yllättäjä. Seinillä ja katossa juoksevat sanat ja merkit hypnotisoivat mielen ja nostivat mielessäni tällaisen taiteen arvostusta. Ensimmäisen huimauskokemuksen jälkeen teos alkoi vaikuttaa rentouttavalta ja meditatiiviselta.

Tästä teoksen videopätkään.

"Mediateos Tavastehus Kronomagasines on juuri tätä näyttelyä varten tehty. 26 projektorilla ja tietokoneella toteutettu teos on kooltaan mittava. Se täyttää koko taidemuseon Lohrmann-rakennuksen. Teos pohjaa talon alkuperäiseen historiaan kruunun viljamakasiinina.
Tavastehus Kronomagasines -teoksessa rakennuksen tilikirjoihin 1800-luvulla tehdyt merkinnät ja muinaiset viljan symbolit yhdistyvät nykyajan sähköisen talousmaailman ja viljakaupan kanssa, jossa kauppatavara on muuttunut tietokoneen ruudulla välähteleviksi luvuiksi.
"

Taide-elämysten jälkeen käytiin vielä ihmettelemässä Hämeen linnaa.

 

2 kommenttia:

  1. Punatiili tekee rakennuksesta aina niin upean ja rustiikkisen. Ihania kuvia!

    VastaaPoista
  2. Kultsin kämppä: Minä ihastuin nuihin vanhoihin harmaisiin kiviin, joita oli muurattu tiilien joukkoon. Punatiilistä aloin tutkia niiden pintaa,niin vanhoja,mutta vielä niin hyvässä kunnossa. Punasävyt paljastivat eri-ikäiset tiilet.

    VastaaPoista