sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Jos saisin valita...

 
Kuukki kysyi Kysymyksenasettelua postauksessa seuraavaa:

"Jos saisit omaksesi minkä tahansa taideteoksen, minkä mieluiten ottaisit? Ihan minkä tahansa maailmassa."

--> Kuinka tuollaiseen voi vastata kun maailma on täynnä upeaa ja vaikuttavaa taidetta? Silti, kysymys oli niin kutkuttava ja mielenkiintoinen, että päätin listata tämän hetkisen top 5:n.


5. Hattulan Madonna. Minua on aina viehättänyt kirkkotaide ja -arkkitehtuuri. Tämä Liedon mestarin koulukunnan veistämä puuveistos on 1300-luvulta. Alkuperäiset värit ovat uskomattoman hyvin säilyneet.


4. Caspar David Friedrich: Vaeltaja sumujen yllä, 1818. Näin ensimmäisen kerran maalauksen lukiossa äidinkielen kurssikirjassa ja ihastuin tunnelmaan, seesteisyyteen ja värimaailmaan. Myöhemmin tämä, yksi lempimaalauksistani, oli taidehistorian pääsykoekysymyksessä.


3. Giovanni Battista Piranesi (1720-1788), mikä tahansa hänen grafiikanlehdistään. En muista missä näin ensimmäisen kerran hänen teoksiaan, ja luulen etten aluksi tiennyt edes taiteilijan nimeä, mutta myöhemmin ostin Ateneumin kirjakaupasta itselleni Piranesin tuotantoa käsittelevän opuksen ja siitä lähtien olen ihaillut hänen antiikin Roomaa kuvaavia grafiikantöitään.


2. Claude Monét: Musée de l'Orangerien "meditaatiotilassa" olevat maalaukset Givernyn puutarhan vesililjoista haluaisin milloin tahansa itselleni. Tai voisin haluta tuon koko tilan, jossa kävisin välillä rentoutumassa ja nauttimassa siveltimenjäljistä.


1. Arvid Liljelund: Lähtö Pariisista, 1884. Tämä Kuopion taidemuseossa sijaitseva maalaus on jokaisen vierailuni vakiokohde, sillä jokin tässä aina on kiehtonut. Naisen vaatteet, katseen kohde jota ei paljasteta. Sama salaperäisyys kiehtoo myös C.D. Friedrichin maalauksessa. Tämä on tämän hetkinen suosikkini, jonka tahtoisin itselleni, sillä keväällä on tiedossa myös "Lähtö Pariisiin".
 

8 kommenttia:

 1. Ei hassumpaa.
  Minä haluaisin erään maalauksen Eremitasesta, suuren, mutta en muista maalaria. Siinä on aamu-usva ja paimen on viemässä eläimiä laiduntamaan. Mykistyin sen edessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsätonttu: Sitä on mukavaa välillä muistella ja miettiä mikä teos vaikuttaa kaikkein eniten juuri tietyllä hetkellä. Toisaalta teoksiin vaikuttaa varmasti myös ympäristö ja muut muistot.

   Poista
 2. Hieno lista!
  Vaeltaja sumujen yllä tavoittaa hienosti myrskyn fiiliksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultsin kämppä: Tällaisia listoja pitäisi tehdä useamminkin, sillä maku ja fiilikset saattavat muuttua päivittäin. Näkisi sitten kuinka lempiteokset vaihtuvat.

   Poista
 3. Ihanaa, että vastasit kysymykseeni! Siihen en edes itse osaa yhtäkkiä vastata. Ehkäpä pitääkin tehdä oma Top 5 -lista ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukki: En tietenkään malttanut olla vastaamatta kun olit muotoillut niin kutkuttavan ja haastavan kysymyksen! :D

   Poista
 4. Eikö ollut vaikea vastata? Pitäisi kyllä pitkään pohtia, sillä niin paljon koskettavia taideteoksia on olemassa. Ois kyllä kiva yrittää tehdä tämmönen lista...

  Ostin joskus kauniit Ex Librikset, niitä on 30 kappaletta. Ajattelin, että valitsen kirjoistani 30 rakkainta, joihin Ex Librikset liimaan merkiksi jälkipolville, mitä kirjoja äiti eniten rakasti. Tekemättä on: tehtävä on liian vaikea, liian paljon rakkaita kirjoja. Nykyään vältän kirjojen ostamista, vaikka niin ihania ovatkin.

  t.Tuike

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuike: No oli todellakin hankala vastata. Sen vuoksi mietinkin listaa muutamia päiviä. Ja lista todennäköisesti muuttuisi vuodenajan ja tunnelman mukaan. Helpompaa olisi ollut miettiä vaikka viisi parasta aina kustakin taidelajista: kuvanveisto, maalaustaide, grafiikka jne. Tai vielä parempi, että jokaisesta tyylisuunnasta viisi suosikkia: renessanssi, impressionismi, poptaide, nykytaide... Hmm,voipa olla että tuollaisia listoja joskus teenkin!

   Kolmekymmentä antaa hieman enemmän valinnanvaraa kuin viisi, mutta varmasti vaikea valita monesta tusinasta ihania kirjoja...

   Poista