perjantai 4. toukokuuta 2012

Top 5 keskiaika

  Keskiaika on yksi lempityylisuunnistani. Kirkkorakennukset, alttarimaalaukset, ikonit ja veistokset ovat upeita! Rajaan listauksen koskemaan kuitenkin vain kuvataidetta ja jätän arkkitehtuurin tällä kertaa pois.
5. Tommaso Masaccio - Pyhä Kolminaisuus, 1425, 667 x 317cm, Santa Maria Novella, Firenze. Maalauksessa on käytetty ajalle uutta perspektiiviä ja kolmiulotteisuus näkyy hienosti. Kasettikatto on upea!
4. Duccio di Buoninsegna - Maestà, 1308-11, Museo dell'Opera Metropolitana del Duomo, Siena. Ainut Duccion signeeraama teos. Maalaus on kaksipuolinen. Etupuolella on Madonna ja lapsi valtaistuimella ja kääntöpuolella 26 episodia Kristuksen kärsimyksestä. Kääntöpuoli oli tarkoitettu alunperin vain papiston nähtäväksi. Todella kaunis kokonaisuus kultauksineen.
3. Ikonit. Jumalanäiti, Kristus ja pyhimykset. Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa työskennellessä ikonit tulivat tutuiksi. Kokoelmista löytyy mitä upeimpia esimerkkejä erilaisista ikoneista. Kuvassa Pyhä Johannes Teologi ortodoksisen kirkon keskustalon kirkossa Kuopiossa. (Kuva hietzu/Hurmioiunut) Ikonimaalauksesta on tullut suosittua myös luterilaisten parissa.
2. Strängnäsin tuomiokirkon alttaritaulu, 1490-luvulta Brysselistä, Ruotsi. Alttarikaappi on lahjoitus arkkipiispa Cordt Roggelta. Ruotsin opintomatkan yksi vaikuttavammista kohtaamisista. Suurikokoinen ja uskomattoman paljon yksityiskohtia. Valo tulvi kauniisti kirkon kuorin ikkunoista sisään valaisten teosta. Käsityötaiteen mestariteos. (Kuvat hietzu/Hurmioitunut)
1. Tämän hetkiselle ykköspaikalle kohoavat Pariisin Sainte Chapellen (1243-1248) katedraalin lasimaalaukset. Valo siivilöityy maalausten läpi kauniisti ja tuo tilaan mystistä tunnelmaa. Maalauksissa on kuvattu muun muassa uskonnollisia tapahtumia ja Ranskan kuninkaallisia.

Kuvat 5,4 ja 1 Google.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti