sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Pyhän Gilesin kirkko

Muistellaan Prahan matkaa vielä hetki. Kostel sv. Jiljí eli Pyhän Gilesin kirkko osui matkan varrelle sattumalta. Poikkesimme sisään eteläpuolen goottilaisesta portiikista, mutta sisäpuoli olikin täyttä barokkia. Gilesin kirkko vihittin vanhan romaanisen kirkon paikalle 1371 ja se toimi hussilaisen seurakunnan pyhäkkönä vuoteen 1420. Protestanttien kärsimän tappion jälkeen 1620 keisari Ferdinand II antoi kirkon dominikaaneille, jotka rakensivat kirkon eteläpuolelle luostarin. Kommunismin aikaan luostareiden toiminta kiellettiin, mutta sittemmin kirkko on palautettu takaisin dominikaaneille.
Kirkon holvit on koristellut  freskoilla Wenzel Lorenz Reiner eli tšekkiläisittäin Václav Vavřinec Reiner (1689-1743). Hän oli yksi johtavista barokin ajan tšekkiläistaiteilijoista, joka on myös haudattu kirkkoon. Dominikaaneista kertova katon pääfresko esittää pyhää Dominicusta ja munkkeja puolustamassa paavia pakanoilta.
En ole hirmuinen barokin ystävä. Pidän kyllä koristeellisesta tyylistä kirkoissa, mutta kevyempi gotiikka on enemmän mieleeni. Barokissa ollaan jo niin mahtipontisen ylitsevuotavia siinä kaikessa runsaudessa, krumeluurissa, kultauksessa ja koukeroissa että ähky tulee pienemmässäkin kirkkokokonaisuudessa. 
Pyhän Gilesin kirkko oli hyvä esimerkki Prahan kerroksellisesta kristillisestä historiasta. Siellä täällä seinistä oli rapsutettu esiin aiempia seinämaalauksia. Tuo alempi kerros olisi viehättänyt nykyistä enemmän.

8 kommenttia:

 1. Näin pieninä annoksina nautittuna oli kaunis. Minulle tulee kanssa aika nopeasti ähky, jos silmillä on liikaa katsottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieninä annoksina barokkikin menee. Barokissa ei useinkaan tiedä minne katseensa kohdistaisi, kun on niin paljon katsottavaa.

   Poista
 2. Samoin. Minäkään en ole suuri barokin tyylin ihalija, mutta silti tämäkin kirkko on omalla tavallaan kaunis. Barokin tyyli on hieman hilpeää, jopa leikkimielistä ja samalla ylenpalttisen promeaa, ei niin kovin vakavamielinen vaikutukseltaan. Oma suosikkini on romaaninen tyyli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, hilpeää ja leikkimielistä. Sitä se on. Tässä kirkossa oma katseeni kiinnittyi eniten noihin kattomaalauksiin.

   Poista
 3. Hui, minä menen aina tuollaisissa kohteissa jotenkin lukkoon, kun en tiedä, miten pystyisin omaksumaan kaiken näkemäni yhtä aikaa. On niin paljon katsottavaa, ja lopulta ei enää tiedä, mihin katseensa ja keskittymisensä keskittäisi. Mutta Praha on ihana! Ja minuakin se alempi kerros olisi kiinnostanut enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Barokki on ihan liikaa kaikkea, että varsinainen sanoma hukkuu kaiken runsauden alle. Mutta onhan näissä kauniita yksityiskohtia, kun osaa rajata katseensa johonkin. Ja Praha on ihana! Haluan ehdottomasti tutkimaan kaupunkia toistekin. :)

   Poista
 4. Voi tuota prameutta ja kauneutta! Silloin oli hyvillä taiteilijoilla töitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin oli tosiaan käsityö arvossaan, ei tiedetty muusta. Samalla saattoi leikitellä ja haastaa omat taitonsa (tilaajan rajoissa tietenkin).

   Poista