tiistai 29. kesäkuuta 2021

Anne Meskanen: Itämeri käsissämme

En tiennyt mitalitaiteesta juuri mitään, ennen kuin selvisi, että entinen työkaverini on intohimoinen mitalitaiteen harrastaja. Luulin siihen saakka mitalin tarkoittavan sellaista kolikon muotoista ansiomerkkiä. Vähänpä tiesin. Työkaverini ansiosta pääsin vuosien varrella hieman tutustumaan mitalitaiteen monipuoliseen kokoelmaan. Häneltä olen myös saanut lahjaksi tämän Anne Meskasen suunnitteleman mitalin "Itämeri käsissämme". 

Mitalitaide on oma taiteenlajinsa ja mitalit voivat olla monen muotoisia. Kuvanveistäjät saattavat luoda mitaleita, jotka ovat puhtaasti taide-esineitä. Tuotteliain mitalitaiteen tekijä lienee kuvanveistäjä Kauko Räsänen (1926-2015). Hän ehti suunnitella yli 200 mitalia.  Suomen Mitalitaiteen Kilta on perustettu 1965 ja sen tehtävä on edistää Suomen mitalitaidetta, tukea mitalin tekijöitä sekä mitalitaiteen tutkimusta ja julkaisutoimintaa. Killan mitalitaiteen kokoelma on talletettu Tampereen taidemuseoon.

Anne Meskasen Itämeri käsissämme oli Mitalitaiteen Killan vuosikilpailun voittaja 2009. Teemana oli Itämeri. Mitali on kekseliäs ja kaunis. Tarkemmin katsottuna huomaa, että Itämeri on asetettu kämmenelle; nimensä mukaisesti Itämeri käsissämme. Mitali on myös hienovarainen kannanotto Itämeren puolesta: meidän käsissämme on sen puhtaus ja tulevaisuus. Kääntöpuolella on kämmenselkä, jolle on laskeutunut sudenkorento. 

Minulle mitali on merkityksellinen paitsi antajansa myös aiheensa vuoksi. Kirjoitin täällä rakkaudestani käsiin. Tämä mitali paitsi näyttää kauniilta, se myös tuntuu hyvältä kädessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti