sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Väinö Lätin veistoksia

Väinö Lätti: Merellä, 1986, ruostumaton teräs.

Alahovin viinitilalla (Kortejoella Kuopiossa) on kesän 2021 ajan esillä kuvanveistäjä Väinö Lätin (1919-2012) veistosnäyttely. Teokset ovat levittäytyneet pääasiassa ulkoalueille, mutta viinituvan sisältäkin löytyy pienempiä teoksia.

Eino Sormunen sai piispansauvan 60-vuotislahjaksi 1953 hiippakunnan seurakunnilta. Sauvan on suunnittelut Väinö Lätti ja se oli käytössä vuoteen 1975 saakka. Piispansauva oli esillä Kuopion museon näyttelyssä Kuopion tuomiokirkko 200 vuotta. Mustavalkoinen valokuva: Tuttu Jänis.

Kulta- ja hopeaseppänä uransa aloittanut Väinö Lätti on suunnitellut mm. Kuopion hiippakunnan piispansauvan (1953).  Lätti  siirtyi vapaaksi taiteilijaksi vuonna 1975 ja toimi aktiivisena taiteilijana aina kuolemaansa saakka. Hänet tunnetaan Kuopiossa etenkin julkisesta taiteestaan, jota löytyy ympäri kaupunkia niin muistolaattoina kuin suurempina veistoksina.

Väinö Lätti: Vertikaali, 1986, ruostumaton teräs.

Väinö Lätti käytti veistoksissaan materiaalina ruostumatonta terästä, pronssia ja kiveä, mutta jonkin verran myös alumiinia, puuta ja muita materiaaleja. Alahovin viinitilalla oleva näyttely koostuu pääasiassa ruostumattomasta teräksestä olevista teoksista. Tyylillisesti teokset edustavat puoliabstraktia, pelkistettyä ja ajatonta muotokieltä. Veistokset on koottu näyttelyyn perikunnan omistuksessa olevista teoksista.

Väinö Lätti: Horisontaali, 1987, ruostumaton teräs.

Väinö Lätti: Kosmoksen uusi kiertolainen, 1997, ruostumaton teräs.

Ilmaisullisesti Väinö Lätti pyrki antiikin kreikkalaisiin ihanteisiin: kauneuteen, totuuteen ja hyvyyteen. Ne olivat hänelle taiteessa ikuisia ja kestäviä arvoja, riippumatta ismeistä ja ajan muotivirtauksista. Lätti käsitteli taiteessaan myös uskonnollisia aiheita sekä luontoon ja avaruuteen liittyviä teemoja. Näyttelyssä on havaittavissa myös hienovaraisesti kantaaottavat teokset Sota ja Rauha, joihin on yhdistetty kiviset maapallot. Rauha -teos nousi omaksi suosikikseni Viesti I ja Viesti II teosten rinnalla. Viesti -teoksissa lautasmaiset pinnat heijastivat maisemat ylösalaisin ja niissä oli avaruudellista kaikua.

Väinö Lätti: Viesti I, yksityiskohta, 2001, ruostumaton teräs ja kivi.

Väinö Lätti: Viesti II, yksityiskohta, 2001, ruostumaton teräs ja kivi.

Väinö Lätti: Kukkaveistokset, 1980-luku, romurauta.

Maalaismaisemissa olevat veistokset pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, sillä auringonvalo heijastuu niiden pinnalta kauniisti. Luontomaiseman ja kiiltävän teräksen yhdistelmä on yllättävä ja juuri siksi toimiva. Viinitupa ei ole varsinainen galleriatila, joten teokset tuntuvat paikoin olevan tilassa ahtaalla, mutta joukossa on teoksia, joissa on huumoria, kuten Piikitön kaktus tai Piippukala.

Väinö Lätti: Piippukala, 2009, ruostumaton teräs; Palava liekki, 2000, ruostumaton teräs ja spektroliitti.

Väinö Lätti: Noli Turbare Circulos Meos, 1997, ruostumaton teräs.
Väinö Lätti: Rauha ja Sota, 1999, ruostumaton teräs ja kivi.
Väinö Lätti: Rauha, yksityiskohta, 1999, ruostumaton teräs ja kivi.
Kesäkohteena Alahovin viinitila on matalan kynnyksen paikka tutustua taiteeseen. Paikalle pääsee autolla, mutta laivamatkaan yhdistettynä vierailu on elämyksellisempi. Väinö Lätin veistokset ottavat tulijoita vastaan jo Alahovin satamassa. 
Väinö Lätti: Kiinalainen maljakko I, 1988, ruostumaton teräs.

Samaan aikaan Väinö Lätin veistosten kanssa viinituvan puolella sekä säilörehutornissa on esillä taiteilija Risto Vilhusen (Leonardo da Vilhu) pop-taidetta esittelevä näyttely.

Alahovin viinitila ja sen näyttelyt ovat avoinna 31.8.2021 saakka joka päivä klo 9-21. Ravintolan tarkemmat avoinnaolot täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti