keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Merkkien salat

Symbolitutkija Liisa Väisänen, toimittaja Ella Kanninen sekä Femkanten Median kuvausryhmä.

Kesäkuun puolivälissä Yle Teemalla käynnistyi 2. kausi Merkkien salat -sarjasta. Tämä on jälleen niitä sarjoja, joiden vuoksi maksan yle-veroni äärimmäisen mielelläni. Ohjelma, joka on yhtä aikaa yleissivistävä, opettava, koukuttava ja mielenkiintoinen:

"Merkkien salat -sarjan toinen tuotantokausi käsittelee symboleita, joita löytyy suomalaisten elämästä ja arjesta. Uuden kauden aiheita ovat mm. hakaristi, vaatteet, kasvit, käärme ja Suomen symbolit. Meitä ympäröi valtava salattu maailma, joka kätkeytyy niin populaarikulttuurin merkkeihin kuin uskonnollisiin symboleihin. Symbolien avulla ihmiset voivat kommunikoida keskenään, vaikka eivät ymmärtäisi sanaakaan toisen puheista. Symbolitutkija Liisa Väisäsen ja toimittaja Ella Kannisen vetämä sarja avaa symbolien merkityksiä. Sarjan katsottuasi ymmärrät maailmaa paremmin."

Toimittaja Ella Kanninen otti yhteyttä keväällä 2020 ja kysyi, voisivatko he tulla kuvaamaan RIISAan Merkkien salat -sarjaa. Jouduin ehkä hieman pidättelemään riemunkiljahduksiani, sillä fanitin sarjan ensimmäistä kautta jo siinä vaiheessa. 

Tuotantoyhtiö Femkanten Media Oy:n kuvausporukka vieraili museossa kesällä 2020. Pääsin tuolloin seuraamaan kuvauksia sivusta ja huomaamaan kuinka ammattilaiset asian hoitavat. Ohjaaja Atro Lahtelalla oli selvät sävelet kokonaisuudesta, ja ohjaustyötä oli mukava seurata. Ella ja Liisa pystyivät heittäytymään kohtaukseen kuin kohtaukseen luonnollisesti, puhetta vain pulppusi ja tilanteet näyttivät syntyvän "kuin itsestään". Siinähän se ammattilaisuus näkyy. Kuvausporukan ryhmäkemia heijastui sivusta seuraajiin iloisena ja välittömänä. Muistan miettineeni, että onkohan tuolla ryhmällä aina noin mukavaa kuvauspäivinä. 

RIISAssa kuvattiin jaksoa, joka käsittelee alkemiaa. Nyt kun sarjaa katsoessani näin muiden jaksojen teemat, harmittaa jälkikäteen, että taisi jäädä Liisalle esittelemättä näyttelyssä oleva pappien hakaristiketjuinen kaularisti. Se on nimittäin yksi esine, joka jaksaa hämmästyttää ja ihmetyttää kävijöitä, jotka huomaavat kiinnittää tähän yksityiskohtaan huomiota. Ja ei, silläkään hakaristillä ei ole mitään tekemistä natsien kanssa. Harmittaa, että ikiaikainen onnen symboli on mustamaalattu toisen maailmansodan myötä täysin. Hakarististä kertovassa jaksossa annetaan kuitenkin vinkki kuinka symbolin voisi puhdistaa maineestaan. Mutta työtä se vaatisi. 
Merkit eivät maailmasta lopu, joten toivon todella, että sarja saa jatkoa tulevaisuudessakin. Taidehistorioitsijana olen oppinut merkkien saloista yhtä sun toista, mutta Liisa Väisänen on kyllä kävelevä tietosanakirja mm. merkkeihin sisältyviin kulttuurisisältöihin liittyen. Kiitos Ella, Liisa, Atro ja muu Femkanten Median porukka, kun vierailitte Kuopiossa!

Merkkien salat Yle Areenassa keskiviikkoisin klo 21.00. Koko sarja on katsottavissa Yle Areenassa jo nyt:
  • Hakaristi
  • Arjen symbolit (jaksossa vieraillaan mm. Kuopion lääninhallituksen rakennuksessa)
  • Käärme (jaksossa vieraillaan mm. Tampereen tuomiokirkossa ja Tampereen taidemuseossa Joseph Alasen näyttelyssä)
  • Vaatteet (jaksossa vieraillaan mm. Teatterimuseossa)
  • Alkemia (jaksossa vieraillaan mm. RIISAssa Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa)
  • Suomen symbolit (jaksossa vieraillaan mm. Ateneumissa)
  • Puutarha 
Muistutettakoon tässä myös siitä, että RIISA on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-16. Joten tervemenoa tutkimusmatkalle mm. symbolien, merkkien, alkemian, (hakaristin) ja puutarhan maailmaan ortodoksiseen kirkkomuseoon. Käyntikorttina käy esimerkiksi Museokortti. :)

2 kommenttia:

  1. Kiitos, kun saimme tulla. Riisa on hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun kävitte! Kokoelmissa on tosiaan tutkittavaa ja katseltavaa pitkäksi aikaa. :)

      Poista