"Eipä ole kyllä käynyt aiemmin mielessä, että uudelle paikkakunnalle saapuessa menisi ensimmäisenä kirkkoon." Näinkin minulle on sanottu. Minun kanssani reissatessa saa (tai joutuu, näkökulmasta riippuen) vierailla kirkoissa sekä kotimaassa että ulkomailla. Kun suunnittelimme ystäväni kanssa kesäpäiväretkeä Mikkelin M_itä? Nykytaiteen biennaaliin (matkatunnelmia täällä ja täällä), molemmilla oli matkalistalla lisänä vierailu Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa.
Mikkelin ortodoksinen seurakunta perustettiin jälleenrakennuslain nojalla 1.1.1950. Kirkko sijaitsee arkkitehti Ilmari Ahosen suunnittelemassa rakennuksessa, joka valmistui 1958. Kirkko on pyhitetty ymmärrettävästi Mikkelin kaupungin suojeluspyhimykselle, ylienkeli Mikaelille, taivaallisten sotajoukkojen johtajalle.
Alkuperäisen ikonostaasin (kuvaseinän) ikonit suunnitteli ja maalasi taiteilija Veikko Marttinen (1917-2003), joka oli yksi tuotteliaimmista jälleenrakennuskauden ikonimaalareista. Nykyisin Mikkelissä olleet Marttisen ikonit sijaitsevat RIISAssa Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa. Kirkon sisustus on muuttunut vuosikymmenten myötä paljon. Vuosina 1990-1992 kirkko sai uuden ikonostaasin ja freskot alttarin apsikseen. Nämä on suunnitellut ja maalannut ikonimaalari Petros Sasaki (1939-1999).
Tämä japanilaissyntyinen ikonimaalari oli suurin syy miksi halusimme nähdä kirkkosalin sisältä. Sattumukset kuljettivat Petros Sasakin Kreikan kautta Suomeen. Sasaki vakiinnutti toiminnallaan ikonimaalauksen Suomessa 1970-luvulta alkaen. Suomalaisesta ikonimaalauksesta ei voida puhua ilman Petros Sasakia. Useat nykyisistä ammatti-ikonimaalareista ovat toimineet Sasakin oppilaina. Harjaantunut silmä pystyy nopeasti sanomaan, että ketkä ovat olleet Sasakin opissa. Värimaailma ja yksityiskohdat paljastavat paljon. He siirtävät työssään eteenpäin Sasakin luomaa perintöä mm. väreihin ja ikoniteologiaan liittyen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti