Kesälomaretki suuntautui Raaseporiin, mikä oli itselleni aluksi vaikeasti käsitettävä alue. Nähtävyyksien ja museoiden kohdalla puhuttiin yleisesti Raaseporista, mutta kaupungit ja pienemmät paikkakunnat kulkivat edelleen omilla nimillään. Kävikin ilmi, että Raaseporin kaupunki on muodostettu vuonna 2009, kun Tammisaaren ja Karjaan kaupungit ja Pohjan kunta yhdistyivät. Kaupungin nimi tuntui irralliselta, mutta selvisi, että nimi on otettu Snappertunassa sijaitsevasta Raaseporin linnasta. Raaseporissa on asukkaita kaikkiaan noin 27 400.
Tammisaari ei ollut ensisijainen matkakohde, mutta koska aikaa jäi, oli mukava nähdä sekin. En tiennyt kaupungista etukäteen muuta kuin Helene Schjerfbeckin (1862-1946) ja tunnelma oli vähän kuin ulkomailla. Itäsuomalaiselle Tammisaari tuntui vielä vieraammalta kuin Turku. Ensisijaisesti kaikkialla kuului ruotsia ja vanha kaupunki oli täynnä kauniita vanhoja puutaloja. Kadulla kaiuttimistakin soi ruotsinkielinen musiikki. Tekevätkö muutkin (ei-ruotsinkielisellä alueella asuvat) sitä, että kun kadunnimissä ja kylteissä ruotsi vaihtuu suomen kielen yläpuolelle, lausutte mielessänne (tai ääneen) paikkojen nimiä? :D
Wikipedia tiesi kertoa Tammisaaresta hieman enemmän. Kansalliskirjailijamme Elias Lönnrot kävi koulua kaupungissa 1800-luvulla ja patikoi joka viikonloppu kotiinsa Sammattiin (noin 50 km). Suomen kansakoulun isän Uno Cygnaeuksen kouluasetus kirjoitettiin kaupungissa, ja 1872 Tammisaaressa vihittiin käyttöön Suomen ensimmäinen naisseminaari. Kadunnimet kuten Hatuntekijänkatu, Nahkurinkatu, Liinakankurinkatu ja Sepänkatu kertovat paikkakunnan käsityöläisammattien historiasta. Joissain taloissa näkyi edelleen vanhoja kylttejä muistuttamassa samasta historiasta.
Linnanmäen rauniot. |
Historian havinaa oli myös Linnanmäellä. Nykyisin (leikki)puistona olevalla alueella on 1500-luvun linnan rauniot. Komea tornimainen rakennus paljastui puolestaan kaupungin ensimmäiseksi palotorniksi ja entiseksi vankilaksi. Tammisaaren synkemmästä historiasta kertoo se, että alun perin punakaartilaisia varten perustettu vankileiri, myöhemmin pakkotyölaitos, toimi vuosina 1918-1940.
Tammisaaren ensimmäinen palotorni, josta on tarkkailtu kaupunkia. |
Vanha kaupunki toi puutalokujineen mieleen lapsuuden ihanat Elsa Beskowin sadut. Tuntui hyvältä nähdä kuinka rakennuksista on pidetty huolta, vaikka ilmeisesti vielä 1980-luvulla vanhan kaupungin aluetta pidettiin slummina. Seiniä oli rapsuteltu vanhasta maalista ja maalattu uudelleen, erään talon katolla näkyi mies naputtelevan taloonsa uutta kattoa. Huolenpito näkyy.
Olen tutustunut Tammisaareen paremmin tänä kesänä, aikaisemmin siitä tuli lähinnä ajettua ohi Hankoon. Tammisaaren ympäristössä on useita ihania kesätoreja (yleensä lauantai-aamuisin). Toreilta löytyy kaikkea tuoretta, myös kalaa.
VastaaPoistaJos hyvin käy, sattuu kohdalle Loppis, jossa paikalliset myyvät kaikkea. Viimeksi löysin kauniita pöytäliinoja ja räsymattoja (matot 5 e / kpl).
Prästkullan kartano on hieno, mutta ei auki yleisölle. Tänä kesänä kävin ekaa kertaa Teijon Taidemasuunissa, menen varmasti uudestaan! Alueella on tosi paljon nähtävää ja välimatkat ovat lyhyitä.
Kiitos vinkeistä, tässäpä oli kivoja ajatuksia esimerkiksi ensi kesälle. Piti googlata tuo Prästkullan kartano, ei kuulostanut tutulta. Teijon taidemasuunikin vaikuttaa hyvältä. Linnojen lisäksi myös kartanot viehättävät. Tänä kesänä tuli ajeltua Mikkeliin Tertin kartanoon, sielläkin kävin nyt vasta ensimmäistä kertaa. Kaikki loppis ja kirppis-kyltit vetää puoleensa!
PoistaKiitos tästä. Minun pitäisi myös tehdä uusintaretki Tammisaareen aivan turistina, etenkin nyt kun vanha asuinpaikkani on purettu. Minä järkytys (kirjoitinhan siitä juuri tietämättä että näin on käynyt). Mutta kumma juttu, kun vain luin juttusi aiheen, sisuksiini hiipi kolkkous, selittämätön ahdistuksen tunne. Sitä on ollut muillakin, sen tiedän. Onko se sitä punavankileirin kaikua, verta joka kumpuaa maan povesta? Olisi hirveän kiva vain juoda kahvia pittoreskeissa kuppiloissa, haahuilla lehtometsissä bambeja bongaillen, mutta jotain tässä paikassa on, joka tosiaan tekee sen vieraaksi.
VastaaPoistaPahoittelut masentavasta kommentistani 😂
PoistaKauniin ympäristön ja rakennetun kulttuurin lisäksi on minusta ihan terveellistä muistaa, että historiassa on tapahtunut myös ikäviä asioita. Sitä on usein helpompi ihannoida entistä ja mennyttä esineellisen ja rakennetun kulttuuriperinnön kautta kuin tiedostaa, että kaikilla kolikoilla on kääntöpuolensa. Mutta kaiken kaikkiaan näin nykyturistin silmin Tammisaari näytti viehättävältä ja mukavan elinvoimaiselta.
Poista