lauantai 20. elokuuta 2022

Billnäsin ruukki

Fiskarsin ruukki oli hyvä kokemus ja Aistien muodot hieno näyttely, mutta en saanut paikasta sellaista ruukkikokemusta, mitä olin etukäteen odottanut. Paljon taidetta ja käsityötä kylläkin. Billnäsin ruukki puolestaan tarjosi juuri sellaista tunnelmaa mitä olin toivonut. Historiallinen teollisuusmaisema kuuluu Suomen merkittävimpiin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Billnäsin ruukki, 1880. Kuva: Museovirasto/Historian kuvakokoelma.

Tukholmalainen Carl Billsten (1605-1673) perusti Billnäsin rautaruukin Mustionjoen kosken rannalle 1641. Se on Suomen neljänneksi vanhin rautaruukki Siutian/Nybyn ruukin (1530-luku), Mustion ruukin (1561) ja Antskogin ruukin (1630) jälkeen. Ruukkiin rakennettiin masuuni ja kaksi kankirautavasaraa. Kankirautaa tuotettiin Billnäsissä vuoteen 1904 saakka.

Ruukin vanhin alue on joen pohjoisrannalla, missä sijaitsi kankivasara, myllyrakennus, hiilivarastot, ruukin päärakennus ja ruukin puoti. Maantien ja kallioseinämän väliin rakennettiin työläisten ja seppien asuntoja. 1700-luvulla ruukin omistus siirtyi ruotsalaiselle Hisingerin suvulle. Kuten Fiskarsissa myös Billnäsissä haluttiin parantaa ruukkityöläisten asemaa ja Hisingerit aloittivat alueella kansakouluopetuksen. Lisäksi ruukkiin perustettiin panimo ja kasvihuoneita, joissa kasvatettiin ulkomaalaisia kasvilajeja, kuten appelsiineja ja viinirypäleitä.

Valitettavasti kaikki pohjoispuolen rakennukset tuhoutuivat tulipalossa 1775. Vain kaksi Lippukallion laella sijainnutta taloa säilyi. Tuhon jälkeen mylly, hiilivarastot ja vasarapajat jouduttiin rakentamaan uudestaan.

Hisingerien aikana ruukin tuotantoa uudistettiin ja monipuolistettiin. Billnäsiin perustettiin tehdas, joka tuotti erilaisia rautatyökaluja, kuten lapioita, vasaroita ja kirveitä. Kankirautapaja toimi kuitenkin edelleen muun tuotannon ohessa. 1800-luvun lopulla ruukkiin rakennettiin muun muassa hienotaepaja ja saha sekä vuonna 1909 puusepänverstas, jossa myöhemmin valmistettiin kuuluisia Billnäsin konttorihuonekaluja.
Billnäs Bruks Aktiebolagin valmistamia konttorikalusteita hallissa. Kuva: Mauno Mannelin 1930-31, Museovirasto/Historian kuvakokoelma. 
Billnäsin tuotteet saivat hyvän maineen ja valmistusmäärät kasvoivat tasaisesti. Erityisesti Venäjän armeijan suuret työkalutilaukset johtivat ruukin uuteen kukoistuskauteen. Huippuvuonna 1915 ruukilla työskenteli 1072 työntekijää.

Billnäsin siirtyminen teollistumisen aikaan tarkoitti modernin työyhteisön muodostumista. Patriarkaalinen ruukki tarjosi työtä ja turvaa, mutta muodosti 1900-luvun alussa myös työtaistelujen, lakkojen ja jopa vallankumouksen näyttämön. Ruukinjohto vastusti pitkään työntekijöiden järjestäytymistä ja uhkasi potkuilla ja häädöillä. Työväentalo rakennettiin tästä syystä toisen kunnan eli Karjaan puolelle.
Nimikirjaimet FLH viittaavat vuorineuvos Fridolf Leopold Hisingeriin, joka sai ruukin omistukseensa 1883.
Työväenliikkeen vahva järjestäytyminen 1900-luvun alussa näkyi myös Billnäsissä. Vuosien 1905-1906 yhteiskunnallisen kuohunnan aikaan ruukkiin perustettiin sekä suomen- että ruotsinkielinen työväenjärjestö. Venäjän vallankumous 1917 ja Suomen sisällissota 1918 merkitsivät Billnäsissä politisoitumisen ja radikalisoitumisen aikaa. Huomattava osa ruukin työntekijöistä liittyi Billnäsin punakaartiin. Vallankumouksen tultua murskatuksi keväällä 1918 sadat ruukin työläiset joutuivat vankileireille. Taisteluissa, vankileireillä ja teloituksissa menehtyi yli 50 ruukin työntekijää. Sota jätti jälkeensä katkeruutta ja jännitteitä.
Patruunaomistus alkoi käydä vanhanaikaiseksi 1900-luvun taitteessa ja ruukista tehtiin osakeyhtiö: Billnäs Bruks Aktiebolag. Osake-enemmistö säilyi Hisingerillä aina vuoteen 1920 saakka, jolloin enemmistö osakkeista siirtyi nykyiselle Fiskars Oyj:lle ja Billnäsistä tuli sen tytäryhtiö. Kokonaan tehtaat siirtyivät Fiskarsin omistukseen vuonna 1957 ja vuonna 1970 tytäryhtiö sulatettiin lopullisesti emoyhtiö Fiskarsiin. Samalla lopetettiin huonekalutehtaan toiminta.
Pohjan kunta perusti 1983 yhtiön nimeltä Kiint. Oy Pohjan Ruukkiteollisuus. Valtion tuen turvin yhtiö osti keskeisiä osia Billnäsin ja Fiskarsin ruukeista, yhteensä yli 110 rakennusta, joista noin 60 Billnäsissä. Yhtiön päätavoitteeksi määriteltiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ruukinmiljöiden säilyttäminen ja kunnan elinkeinoelämän monipuolinen kehittäminen. Ruukkiteollisuus-yhtiölle myönnettiin toiminnastaan Europa Nostra -palkinto 1988. Ruukkimiljöön kehittäminen jatkuu edelleen.

Teollisuustoiminta jatkuu Billnäsissä yhä ja siellä valmistetaan nykyään Fiskarsin maailmankuuluja oransseja saksia. Entisen rautaruukin vanhat tuotantotilat siirtyivät vuonna 2008 Olli Muuraisen omistukseen.
Billnäsin ruukkimaisemassa oli mukava kävellä ja täällä oli ihan toisenlainen rauha kuin Fiskarsin turistimassan keskellä. Paikkaa ei mielestäni markkinoida niin näyttävästi kuin Fiskarsia, ja Billnäsistä löytyi paljon enemmän nähtävää kuin etukäteen odotin. Kaikki alueen toimijat ja niiden verkkosivut pitäisi keskittää ja linkittää yhden verkkosivun alle (kuten Fiskarsissa). Toimijoita on kyllä listattu Billnäsin kyläsivulle, mutta joukossa on jo vanhentuneita linkkejä. Toivoisin esimerkiksi tarkempaa tietoa taidenäyttelyistä ja gallerioista.
Parempi yhteismarkkinointi parantaisi koko alueen vetovoimaisuutta, kun tällainen yksittäinenkin turisti saisi helpommin tietoa etukäteen. Nyt meinasin jättää Billnäsin ruukkialueen kokonaan käymättä, kun oletin etukäteen, että täällä olisi "vain" hotelli- ja ravintolatoimintaa ensisijaisesti kokouskäyttöön. Kierrellessä löytyi paljon muutakin. Itse kulttuurimaiseman lisäksi Billnäsin ruukkialueelta ja sen läheisyydestä löytyy muun muassa:
Tykkäsin Billnäsin ruukista alueena Fiskarsia enemmän. Toiminta on (toistaiseksi?) Fiskarsia pienempää, ja tässä tapauksessa pieni on kaunista, josta pitäisi ammentaa voimaa. Billnäsissä ei tule ähkyä ja kokonaisuuteen jaksaa keskittyä paremmin. Alueelle sijoitetut historiakyltit toivat sopivasti lisätietoa ruukin ja alueen vaiheista, etten jäänyt kaipaamaan varsinaista museokokemusta. Luonto ja joki on upeasti läsnä.
Onko teillä kokemuksia Billnäsin ruukkialueesta?
 
Lähteet:

Billnäsin kylä, historia.
Visit Raseborg, Billnäsin ruukki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti