tiistai 19. joulukuuta 2023

Aihetta juhlaan

Viikko alkoi siten, että työsähköpostissa odotti todellinen yllätys. Sain tiedon, että nimeni löytyy Mediuutisten laatimalta 100 Terveysalan vaikuttajaa -listalta. "Terveysalan sadan vaikuttajan lista on Mediuutisten toimituksen keräämä listaus ihmisistä, jotka toimituksen näkemyksen mukaan ovat vaikuttaneet tänä vuonna merkittävästi terveydenhuoltoon ja vieneet sen toimintaa eteenpäin. (---) Listalle pääsevät henkilöt, jotka ovat toimineet nimenomaan tänä vuonna. Siksi mukana ei ole aina kaikkia isoissakaan päättävissä viroissa olevia henkilöitä."

Minua ilahduttaa, että minut on listattu kategoriaan Arjen parantajat: "Taideasiantuntija, Pohjois-Savon hyvinvointialue. Hän vastaa koko hyvinvointialueen sairaaloiden ja muiden sote-kiinteistöjen taiteesta. Hän on pitänyt sairaalataiteesta luentoja ja puheenvuoroja ja tuonut taiteen ja taideasiantutijan työn merkitystä terveydenhuollossa esiin myös blogissaan."

Julkisen taiteen asiantuntija

Yllätyksen lisäksi odotettu hetki oli se, että viime perjantaina päättyi todistusten jakoon kaksivuotinen Taideyliopiston Avoimen kampuksen luotsaama Julkisen taiteen taideasiantuntijan erikoistumiskoulutus (40 op). Suoritin koulutuksen työn ohessa, joka on osaltaan vaikuttanut siihen työmäärään, minkä kanssa olen parin viime vuoden kanssa paininut. Hain koulutukseen siksi, että koin työssäni tarvetta oppia lisää muun muassa rakennushankkeisiin sisältyvistä julkisen taiteen hankinnoista ja sopimusasioista.

Vuosikurssi 2022-2023.

Kurssikaverit ovat olleet ehdottomasti luentojen lisäksi koulutuksen parasta antia.

Koulutuksen keskeiset sisältöalueet olivat:

 • Julkisen taiteen ja prosenttiperiaatteen mahdollisuuksiin, toimintaperiaatteisiin ja yhteistyöverkostoihin perehtyminen.
 • Taidehankkeiden kuratoinnin ja tuottamisen sekä moniammatillisen asiantuntijayhteistyön rakentaminen ja kehittäminen.
 • Projektinhallinnan ja johtamisen taidot, vaativien projektien ja hankkeiden kokonaissuunnittelu ja johtaminen.
 • Taidehankintojen rahoitukseen ja erilaisiin rahoitusmalleihin perehtyminen sekä taidekonsultoinnin ja taideasiantuntijapalveluiden kehittäminen.

Pääkouluttajina toimivat:

 • Denise Ziegler, erikoistumiskoulutuksen johtaja, professori, Taideyliopisto ja Aalto-yliopisto
 • Tom Engblom, kuvataiteilija, lehtori, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta
 • Petri Kaverma, kuvataiteilija, tutkija ja kouluttaja, Taideyliopisto
 • Petteri Nisunen, kuvataiteilija, arkkitehti, varadekaani, Taideyliopiston Kuvataideakatemia
 • Pasi Rauhala, mediataiteilija, kuvataiteilija ja kouluttaja, Taideyliopisto
 • Riikka Stewen, professori, Taideyliopiston Kuvataideakatemia
 • Lisäksi vierailevina kouluttajina 48 kotimaista ja ulkomaista julkisen taiteen asiantuntijaa ja taiteilijaa.

Koulutuksen toteuttajina olivat Taideyliopisto, Aalto-yliopisto ja Lapin yliopisto. Rahoittajana toimi Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Vein koulutustodistuksen kopion töihin, että työkaveritkin näkevät minkä sisältöisellä kurssilla olen kahden vuoden ajan reissannut. Yksi vekkuli oli sitten ehtinyt päivän aikana täydentää todistuksen alareunaan merkinnän: "Valitettavasti jätetään luokalle".

Opintoihin sisältyi myös artikkelin kirjoittaminen. Kaikkien opiskelijoiden artikkelit on nyt koottu yhteen julkaisuun: Julkisen taiteen äärellä: Näkökulmia julkisen taiteen tilaan. Linkin takaa on ladattavissa koko julkaisu ilmaiseksi. Minä kirjoitin oman artikkelini otsikolla "Taideasiantuntijan merkitys sairaalataiteelle", joka on luettavissa sivuilta 339-355.

Tämä kahden vuoden opiskelu huipentui paitsi todistukseen myös tuohon Mediuutisten antamaan huomionosoitukseen. Näihin tunnelmiin tuntuu hyvältä päättää vuosi 2023.

4 kommenttia:

 1. Onpa hieno kunnianosoitus ja takuulla ansaittu! Paljon onnea ja onnellista vuodenvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä oli tosiaan iloinen yllätys ja tämä kyllä inspiroi tekemään ja ideoimaan töitä myös tulevana vuonna. :)

   Poista
 2. Onnittelut upeasta suorituksesta ja mahtavasta kunnianosoituksesta. Minulla on sivulehdelle haettuna Julkisen taiteen äärellä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että julkisissa tiloissa oleva taide on ilahduttava ja pysäyttävä kokemus. Hienoa ja jatka samaan malliin. -siperoinen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Siperoinen! Kommenttisi ilahduttaa ja hymyilyttää. :) Kyllä taiteella ja kulttuurilla on iso merkitys, niin julkisissa tiloissa kuin varmasti yksityistenkin ihmisten elämässä.

   Poista