keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

Työkuulumisia

Minusta tuntuu edelleen vaikealta vastata kysymyksiin "Mitäs töihin kuuluu?", sillä työtehtävien tiivistäminen lyhyeen small talk-lauseeseen on vaikeaa. Kaikki on koko ajan kesken, ja olen joutunut hyväksymään keskeneräisyyttä enemmän kuin olin etukäteen osannut edes ajatella. Silloinkin, kun tietyt asiat valmistuvat, niistä ei valitettavasti saa niin paljon iloa valmistuessaan kuin aiemmissa töissäni, sillä työpöydällä on monta kertaa enemmän keskeneräisiä asioita. Valmiista ei siis ehdi nauttia kovin pitkään, kun pitää miettiä jo muita asioita. Joten työkuulumisten kyselyihin yritän miettiä, että mikä on sillä hetkellä isointa ja näkyvintä ja sellaista, mistä saa jo puhua. Silti tämä on edelleen ihanan inspiroivaa!

Lainesairaalan pääaula kuvattuna 30.1.2024. Paljon on tämän jälkeen tapahtunut.

Se mitä odotan tällä hetkellä eniten, on Lainesairaalan (psykiatriatalo) valmistuminen ja sinne tilattujen taideteosten asentaminen. Rakennus on viimeistelyvaiheessa ja se otetaan käyttöön tämän kevään aikana. Aika on mennyt hurjan nopeasti, sillä tuntuu, että vastahan minä ilmoitin Lainesairaalan taiteilijavalinnoista. Taiteilijoiden osalta kaikki on sujunut ongelmitta ja erinomaisesti. Sydämelliset kiitokset jo tässä vaiheessa Antti Hakkarainen, Kristiina Uusitalo, Satu Laurel, Tuula Lehtinen, Samuli Heimonen ja Yuichiro Sato! Heidän taiteestaan lisää sitten, kun kaikki on valmista.

Taiteilijoista riippumattomista syistä olen joutunut neuvottelemaan matkan varrella muun muassa teoskoon muutoksista, sillä rakennussuunnitelmat usein muuttuvat matkalla. Tällä hetkellä ongelmana on myös yhden palopainikkeen siirtäminen taideseinällä sivummalle, että seinälle suunniteltu teos mahtuu sille varatulle paikalleen. Tämä tuntuu pieneltä asialta, mutta vaatii yllättävän paljon selvittelyä ja eri tahojen yhteistyötä, että taide-, rakennustekniikka ynnä muut asiat saadaan soviteltua yhteen. Vaikka etukäteen olisi selkeät suunnitelmat yhteistyöstä, yksi asia johtaa toiseen ja muuttaa kolmatta asiaa niin, että neljäs asia saattaa matkalla unohtua. Yhtäkkiä sitä löytää itsensä selvittelemästä sellaisiakin asioita, joita ei siellä yliopiston taidehistorian kursseilla koskaan kuvitellut tarvitsevansa. Asioita, joista ei ollut aiemmin kuullutkaan. Onneksi on ihania työkavereita ympärillä, jotka auttavat eteenpäin.

Ihanista työkavereista kertoo myös tämä naistenpäivänä taukohuoneeseen tuotu tulppaanikimppu. Kyseinen miespuolinen työkaveri sai tällä eleellä paljon kiitoksia. 

Työpöydällä on/ollut lisäksi muun muassa tällaisia asioita:

  • liukuovien taakse kiinnitettävien taideteosten mahdollistaminen
  • taideteoksen irrottaminen seinän mukana
  • kuvallisten akustiikkapaneelien kilpailuttaminen, tilaaminen ja asennus
  • kuvallisten alakattopaneelien kilpailuttaminen, tilaaminen ja asennus
  • taideteosten luettelointia
  • lahjoitettavien teosten vastaanottoa, lahjakirjojen ja vakuutusarvojen laatimista
  • taideteosten sijoittamissuunnitelmia mm. Varkauteen ja Iisalmeen
  • taidemuuttoja
  • näyttelyiden kalenterointi, näyttelysopimukset
  • kiinteistöhallinnon kehittämispäivän suunnittelua
  • kokousmuistioiden kirjoittamista
  • taideteoksen suojaamiseen liittyvää selvittelyä
  • yhteistyösuunnittelua Itä-Suomen yliopiston ja Savilahden Valon kaava -hankkeen kanssa

Aalto hyvinvointikeskus, Varkaus.

Lars Holmström: Elämän kehrä, 2021.
Aalto hyvinvointikeskus, Varkaus.
Aalto hyvinvointikeskus, Varkaus.

Kulttuurihyvinvoinnista

Kulttuurihyvinvointi ei varsinaisesti kuulu työnkuvaani, mutta koen sen tärkeänä ja siksi edistettävänä asiana. Kieltäydyin hyvinvointialueuudistuksen myötä päivittämästä KYSin omaa kulttuurihyvinvointiohjelmaa, sillä olin sitä mieltä, että uudistuksen myötä myös kulttuurihyvinvointiin liittyvät asiat tulisivat olla koko hyvinvointialueen laajuisia.

Pohjois-Savon hyvinvointialue on valitettavan jäljessä valtakunnallisesti mitattuna kulttuurihyvinvointiin liittyvissä asioissa. Meillä ei ole vielä kulttuurihyvinvointisuunnitelmaa, kuten esimerkiksi Pirkanmaalla tai Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella. Koen tämän henkilökohtaisesti hieman kiusallisena, sillä Pohjois-Savossa sentään on taideasiantuntija! En voi kuitenkaan edistää asioita itsekseni, vaan tarvitsin taustatuekseni ylemmältä johdolta linjauksen asian suhteen. Nyt kun tuki on saavutettu, meidän tulee myös laatia hyvinvointialueelle oma kulttuurihyvinvointisuunnitelma.

Pauliina Rundgren Handicraftsin valmistamista Hobispuista kirjoitin aiemmin täällä. Nyt KYSissä on syntynyt positiivinen "ongelma". Diabeetikkojen mittausarvot ovat olleet niin hyviä, että vihreitä lehtiä on täytynyt tilata puuhun lisää.

Valtakunnallisesti koen melkoista painetta kulttuurihyvinvointiin liittyviin kysymyksiin ja tämä näkyy minulle esimerkiksi siten, että minulta kysellään asiasta tasaisin väliajoin sekä hyvinvointialueen sisältä että ulkoa. Olen iloinen, että Pohjois-Savon hyvinvointialue on mukana Kaikukortti-kokeilussa, jossa vähävaraisille perheille ja henkilöille mahdollistetaan ilmaisia sisäänpääsyjä kulttuuritapahtumiin. Meillä asiaa koordinoi HYTE* ja osallisuuspalveluyksikkö (*hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen). Minä ja hyvinvointikoordinaattorit edistämme parhaamme mukaan myös kulttuurihyvinvointiin liittyviä asioita muiden töidemme ohessa.

Naisten poliklinikan toimenpidehuone.
Naisten poliklinikan toimenpidehuone.

Pyrin seuraamaan kulttuurihyvinvointiin liittyviä asioita valtakunnallisesti. Minusta on hienoa, että tieto taideasiantuntijan olemassaolosta Pohjois-Savon hyvinvointialueella on noteerattu meidän rajojen ulkopuolellakin, sillä yllättäviä yhteydenottoja on tullut ympäri Suomea. Viimeisin iloinen yllätys tuli Tampereen yliopistosta, jossa eräs opiskelija tekee parhaillaan tutkimusta hyvinvointialueiden kulttuurihyvinvointisuunnitelmiin liittyen. Minäkin pääsin mukaan haastatteluun, vaikkei meillä vielä varsinaista suunnitelmaa ole laadittu. Huomasin haastattelun lomassa, että kyllä ne minun koordinoimani taidehankkeet tietyllä tavalla hipovat myös kulttuurihyvinvointia, ja tästä saimmekin hyvää keskustelua aikaiseksi. Lupaan kertoa tästäkin enemmän, kun teksti julkaistaan.

Tässä lyhyt katsaus työkuulumisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti