perjantai 17. kesäkuuta 2022

Psykiatriatalon taiteilijavalinnat on tehty

Tänään julkaistiin tiedote uuden valmistuvan psykiatriatalon taiteilijoista. KYS Uudistuu -hankkeen ohjausryhmä hyväksyi 26.4.2022 kokouksessaan KYS Psykiatriatalo -projektin taiteilijavalinnat. Osa KYS Psykiatriatalo -projektin rakennuskustannuksista ohjataan odotusauloihin ja osastojen olohuoneisiin hankittaviin taideteoksiin.

Taiteilijavalinnoissa painotettiin tekijöitä, jotka ilmaisevat taiteellaan tavalla tai toisella luontosuhdetta. Taiteilijoiksi on valittu Antti Hakkarainen (s. 1985 Nurmes), Kristiina Uusitalo (s. 1959 Sulkava), Samuli Heimonen (s. 1975 Saarijärvi), Satu Laurel (s. 1983 Kajaani), Tuula Lehtinen (s. 1956 Tampere) ja Yuichiro Sato (s. 1979 Japani, asuu Laukaassa).
Antti Hakkarainen.
Antti Hakkarainen maalaa realistisia maisemia usein suoraan luonnossa. Maalauksiin sisältyy abstrakteja siveltimenvetoja, joka yhdistää perinteisen maisemamaalauksen urbaaniin ilmaisuun. Hänelle luonto kaikkine vuodenaikoineen on suuri inspiraation lähde. Hakkarainen palkittiin Taidekeskus Salmelan Vuoden nuori taiteilija -palkinnolla 2018.
Kristiina Uusitalo. Kuva: Helena Kilpeläinen.
Kristiina Uusitalo on valtakunnallisesti ja kansainvälisesti menestynyt pitkän linjan taiteilija, jolla on paljon kokemusta myös julkisesta taiteesta. Hän ilmaisee taiteessaan muun muassa luonnon kokemista ja kuvaamista ihmisen elämän näyttämönä. Uusitalo palkittiin Kuvataiteen valtionpalkinnolla vuonna 2008.
Samuli Heimonen. Kuva: Anna Riikonen.
Samuli Heimonen valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2008, jonka jälkeen hän on vakiinnuttanut asemansa Suomen kuvataidekentällä. Heimosen viimeisin julkinen teos oli Petäjäveden kirkon lehterimaalaukset (2020).
Satu Laurel.
Satu Laurel maalaa ikkunoita leikkisiin luontoaiheisiin ja mystisiin maailmoihin. Teokset ovat värikylläisiä ja täynnä yksityiskohtia. Lontoossa ja Jyväskylässä koulutuksensa saanut kuvataiteilija/taidekasvattaja Laurel on pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2004 alkaen. 
Tuula Lehtinen.
Tuula Lehtinen on monipuolinen ja pitkän linjan taiteen ammattilainen, joka on hyödyntänyt julkisissa teoksissaan esimerkiksi mosaiikkitekniikkaa. Lehtisen viimeisin tilausteos on Mäntässä, Serlachius museoiden Taidesaunaan toteutettu mosaiikki (2022).
Yuichiro Sato.
Yuichiro Sato saapui työskentelemään Järvilinnan taiteilijaresidenssiin Keski-Suomeen vuonna 2016. Taiteilija ihastui suomalaiseen luontoon ja on siitä lähtien tutkinut pikkutarkoissa piirustuksissaan muun muassa vanhoja puita ja metsää. Sato on toteuttanut julkisia teoksia Sairaala Novaan Jyväskylään (2019). Hänen teoksiaan on julkisissa kokoelmissa myös Jyväskylän taidemuseossa sekä Japanissa ja Italiassa. 

Taiteilijavalinnoissa hyödynnettiin kutsumenettelyä. KYSin moniammatillisessa taidetyöryhmässä esiteltiin kaikkiaan 12 taiteilijaa, joista työryhmä äänesti jatkoon kuusi taiteilijaa. Ehdotukset esiteltiin KYS Uudistuu -hankkeen ohjausryhmälle hyväksyttäväksi. KYS Uudistuu -hankkeen ohjausryhmä piti hyvänä sitä, että joukossa on sekä nuoria että ammatillisesti jo pitkälle ehtineitä ja menestyneitä taiteilijoita, naisia ja miehiä.

Valinnoissa pääpaino oli KYS Psykiatriatalo -projektin taideohjelman mukaisesti etsiä Savo-Karjalan alueella vaikuttavia tai syntyneitä taiteilijoita, mutta hakua laajennettiin myös valtakunnalliseksi taidenäkökulma pääosassa. Tarkoituksena on saada laadukas ja Psykiatriataloon sopiva lopputulos. Valtakunnallisiin taiteilijoihin päädyttiin osittain siksi, että KYS Uusi Sydän -projektissa työllistetään parhaillaan paikallisia taiteilijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti