keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Puhetta sairaalataiteesta ja -klovneriasta

Kuopiossa sijaitsee Minna Canthin kotitalo, Kanttila. Rakennus on kaupungin vanhimpia käytössä olevia rakennuksia.  Rakennuksessa on sijainnut Sisä-Suomen ensimmäinen kirjakauppa (1820-1846) ja Minna Canthin koti ja liiketila (1854-1897).

Kanttilan taustalla vaikuttaa Minna Canthin talo ry, jonka toiminnanjohtaja on kulttuurin monitoimija Anja Lappi. Minna Canthin talo ry on yleishyödyllinen ja aatteellinen yhdistys, joka perustettiin loppuvuodesta 2016 kunnostamaan Kanttila eri lähteistä hankittavalla rahoituksella ja luomaan Minna Canth -akatemia.

Kanttilassa järjestetään Kulttuurikierros-tilaisuuksia, joissa keskustellaan monipuolisesti kulttuurista. Minut oli kutsuttu tilaisuuteen kertomaan KYSin taideasiantuntijan tehtävästäni. Mukana keskustelemassa oli myös Sairaalaklovnit ry:n KYSissä vastuuklovnina työskentelevä Elina Väänänen. Sairaalaklovnien 20-vuotistoiminnasta kerroinkin blogissa jo aiemmin.

Tästä pääsette katsomaan koko keskustelutilaisuuden:

Omat pidemmät puheenvuoroni voitte pikakelata kohdista:

6:08 värikkäät työntekijät ja oman työnkuvan avaaminen
18:39 miten taidetta hankitaan, prosenttitaiteen periaate, KYSin kulttuurihyvinvointi ja näyttelytoiminta, millainen taide sairaalaan sopii?
25:18 kokoelmataidetta sijoitetaan yleisiin tiloihin
26:00 miksi sairaaloissa on taidetta?, KYS hyödyntää sosiaali- ja terveysministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositusta taiteen ja kulttuurin saatavuudesta sotekentällä
32:38 taide on myös brändiasia, sairaalataiteessa ympäristö on otettava huomioon
35:50 "Taiteen parissa pitkät sairaalakäytävät tuntuvat lyhyemmiltä"; sairaalassa kertyy askelia
37:30 tulevaisuuden visioita omasta työstä, kiinteistöhallinnon moniammatillisuus ja KYSin positiivinen suhtautuminen taiteeseen

 Kiitos Anja ja Elina, kanssanne aika vierähti kulttuurista keskustellessa nopeasti.

2 kommenttia:

 1. Tunnustan, etten nyt käynyt kuuntelemassa/katsomassa tuota keskustelutilaisuutta; teen sen myöhemmin, lupaan.
  Mutta juuri eilen oli puhetta ystävän kanssa KYS:stä; hän on ollut siellä joskus töissä ja minä siellä kahteen kertaan tutkimuksissa ja useamman kerran oman lääkärin vastaanotolla. Kaikista käynneistä KYS:stä jäi niin positiivinen fiilis, että - uskokaa pois - joskus on jopa ihan ikävä sinne, kun lääkärissä joutuu kuitenkin käymään :) Matka vain on niin pitkä, että todettiin, että saman hoidon saan täältä lähempääkin tällä erää. Palaan, jos on tarvis :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteestasi! Minä olen puolestani oman työni kautta saanut tutustua KYSin henkilökuntaan ja aina ilahduttaa uudessa yksikössä vieraillessa, miten ihania ihmisiä sairaala pitää sisällään. Minut on aina otettu sydämellisesti vastaan.

   Poista