perjantai 3. kesäkuuta 2022

Antti Immonen: Kajo

Tästäkin projektista saa vihdoin puhua ääneen! Projekti on käynnistynyt paljon ennen minua, mutta saan ylpeästi jatkaa edeltäjäni aloittamaa hanketta. Menimme työkavereiden kanssa katsomaan taideteoksen malliasennusta. Olin innoissani jo siitä, että sain pukea keltaisen työtakin ylleni ja valkoisen kypärän päähäni. Tämä "tiimitakki-innostukseni" alkaa olla jo yleinen vitsi kiinteistöhallinnossa. Yksi työkaverini sanoi matkalla työmaalle: "Nyt jos Henna pystyt olemaan 30 sekuntia hymyilemättä, niin saat kympin." 
En pystynyt.
Kuvanveistäjä Antti Immonen Kajo-teoksen äärellä.
Kuvanveistäjä Antti Immosen (s. 1973 Kuopio) Kajo -teoksen malliasennus tehtiin Uuden Sydämen rakennustyömaalla KYSin pääsairaalan C-rakennusosan 1. kerrokseen 2.6.2022. Taideteos kuuluu osaksi 10 teoksen Valoaallokko -nimistä kokonaisuutta. Jokaiseen laajennusosan kymmenestä hissiaulasta asennetaan yksi Valoaallokko -sarjan teoksista.
Antti Immonen: yksityiskohta teoksesta Kajo.
Teokset ovat seinälle asennettuja taustavalaistuja veistoksia. Immonen on hyödyntänyt teossarjassa värispektriä. Hän on valinnut värit jakamalla näkyvän valon spektrin kymmeneen osaan ja antanut teoksille värit, alimmasta tummanpunaisesta ylimpään purppuraan.
Antti Immonen: yksityiskohta teoksesta Kajo.
"Hissiaulojen taideteoksissa käsitellään Uusi Sydän -taidehankkeen Elämän valo -teemaa luontoaiheiden kautta sekä kuvaamalla hetkiä arjesta ja juhlasta. Ne eivät esitä valmista kertomusta vaan tarjoavat katsojalle väylän heijastaa teokseen oma kokemuksensa. Meillä jokaisellahan on oma tarinamme", Immonen kertoo.

Aulojen kattovalaistus yhdistyy suunnittelussa osaksi Antti Immosen veistoksia muodostaen näin tiloista kokonaistaideteoksia, joissa valolla luodaan tilaan rauhallista tunnelmaa. Jokaisen Valoaallokko -sarjan teoksen taustalla olevan valon värisävy vaihtuu tasaiseen tahtiin. Värin liike tuo teoksiin oman lisänsä.
Valoaallokko -teosten yläpuolelle asennetaan valaistu Barrisol-alakattopinta.
Hissiaulojen teosten yläpuolelle asennetaan sisäkatoksi Barrisol-alakattopinta, joka valaistaan alakattopinnan yläpuolelta sävysäädettävillä LED-nauhoilla (värilämpötilan säätö).

KYS Uudistuu -hankkeen ohjausryhmä valitsi Antti Immosen hissiaulataiteen toteuttajaksi 18.6.2020 kokouksessa. Valinnassa painotettiin tilaajan tarjouspyynnössä määriteltyjä valintaperusteita, taiteellista laatua ja teknistä toteutettavuutta.
Antti Immonen: yksityiskohta teoksesta Kajo.
Olen ilmoittanut ystäväpiirissä, että kunhan Länsimetro Helsingin ja Espoon välillä avautuu, aion tehdä sellaisen taidekierroksen, että pysähdyn kaikille asemille katsomaan sinne hankittavaa taidetta. Töissä aion puolestani tehdä useamman kerran niin, että kuljen hissillä Uuden Sydämen kerrosten välillä katsomassa näitä teoksia sitten kun ovat valmiita ja asennettuina. Te näette tässä valitettavasti vain yhden esimerkin, mutta minulla on tiedossani jo kaikki, ja voin luvata, että tuleepa muuten upea kokonaisuus!

2 kommenttia:

  1. Hyvin kaunis teos. Toi mieleen nuoren kauniin naisen, jonka kohtasin tänään Prisman vessassa. Hän solmi peilin edessä huiviaan kasvojen ympärille. Täytyy myöntää että taisin tuijottaa. Hän huomasi, sanoin, että olet hyvin kaunis. Hän ehkä hämmästyi ja hymyili.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on uudenlaista ja herkkää Antti Immosta. Hän on tulkinnut tässä tilanteen, jossa avoimesta ikkunasta puhaltaa lempeä tuuli ja heiluttaa kevyesti edessä olevia kukkaverhoja.

      Poista