perjantai 26. helmikuuta 2010

Näyttelyn avajaisetEilen illalla avautui Kuopion taidemuseolla Sähköä ilmassa näyttelyn kolmas osa: Kytköksiä. Samalla avattiin Kuopion taidemuseon ja Suomen ortodoksisen kirkkomuseon yhteisnäyttely Taivaskanavalla - Nykytaiteen ja ortodoksisen kirkkotaiteen vuoropuhelua. Piispa Arseni avasi näyttelyn puhumalla kirkkotaiteesta. Mukavaa nähdä kirkkomuseon jalkautuvan kaupunkiin, kun itse rakennus on remontin ja uudistettavan perusnäyttelyn pyörteissä.

Täytyy sanoa että yläkerran Taivaskanavalla näyttely oli mielenkiintoisempi ja näyttelyvieraissakin enemmän keskustelua herättävämpi kuin alakerran Kytköksiä. Aiemmat Sähköä ilmassa ja Kaamoksesta valoon näyttelyt olivat mielestäni moniaistillisempia ja tunteita herättävämpiä. Kytköksiä jäi ainakin omalta osaltani saavuttamatta kolmannen näyttelyosan huipentuman.

Yläkerran yhteisnäyttely oli hyvin koottu kokonaisuus, jossa muun muassa nykytaiteen enkelit ja pyhät henkilöt keskustelivat keskenään kirkkotaiteen kanssa. Ehkä huvittavin rinnastus oli parimetrinen Jarmo Mäkilän maalaus San Sebastian vuodelta 1988 vieressään parikymmensenttinen Pyhä marttyyri Sebastian; painokuvaikoni Petsamon luostarista 1900-luvun alusta. Pyhä marttyyri Sebastian katseli pikkuriikkisenä isoa veljeään.

Seinillä oli myös kolmenlaiset esimerkit Jumalanäidin ikoneista ja niiden alapuolella laatikosto, jossa esiteltiin ikoneiden valmistamista aina pohjustuksesta lähtien. Tämä oli mielenkiintoinen lisä, sillä monikaan ei varmasti ole perehtynyt puulle maalaamisen saloihin. Kultaaminen ja kullan käyttäytyminen maalauksissa herätti myös keskustelua. Taideopiskelijat saisivat varmasti hyvän pikakurssin puulle maalaamisesta laatikoston selattuaan.

Käykääpä katsomassa, hienoja rinnastuksia. Tarkkasilmäisimmät saattavat löytää kytköksiä ja vuoropuhelua jopa ala- ja yläkerran näyttelyjen väliltä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti