keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Alla prima

 

Alla prima -tekniikka tuli minulle tutuksi terminä vasta äskettäin. Kuitenkin olin nähnyt tekniikkaa jo paljon aiemmin. Opintomatkalla (2008) Latvian taideakatemiaan pääsimme tutustumaan ja kurkistelemaan paitsi upeaan rakennukseen, myös oppilastöihin. Lopputyötään tekevien opiskelijoiden joukossa oli minulle ylitse muiden valokuvamaisen tarkka tekniikka, jossa opiskelija oli maalannut pieniä kohtia maalauksesta kokonaan valmiiksi. Silloin se oli minulle jotain aivan uutta ja ihmeellistä.


Suomen 1800-luvun maalaustaidetta kurssilla käsitellessämme sivusimme alla prima -tekniikkaa Ferdinand von Wrightin myötä.


"Alla prima (ital. yhdellä kertaa) eli kertamaalaus on maalaustapa, jossa kuva maalataan valmiiksi yhdellä maalauskerralla ennen kuin öljyväri kuivuu. Alla primassa ei ole alusmaalausta tai erillistä viimeistelyvaihetta. Monesti taiteilijat kuitenkin hahmottelevat ensin maalauspohjalle alustavan piirustuksen luonnostelemalla kuvan pääpiirteet nopeasti lyijykynällä tai hiilellä" (Wikipedia)


"Ferdinand von Wrightin mukana tuli Suomeen Dresdenin koulukunnan suosima alla prima -tekniikka. Periaatteena oli, että taiteilija maalasi pienen kappaleen taulusta kerralla valmiiksi ja siirtyi sitten pohjustuksen toiseen kohtaan. Etuna oli se ettei koskaan tarvinnut maalata puolikuivalle tai kuivalle värille, ja maalari pystyi hallitsemaan työnsä täysin ilman paakkuuntumisen, jälkikäteisen tummenemisen, kellastumisen tai halkeilun vaaraa." (B. von Bondsdorff: Suomen taiteen historia keskiajalta nykyaikaan, s.197)
 

5 kommenttia: