* Yhteistyössä Suomen käsityön museo
Serlachius-museot
Pääsin osallistumaan Suomen käsityön museon henkilökunnan kesäretkelle, joka suuntautui Mänttään. Paikalle veti, mikäs muukaan kuin mediassakin paljon paistatellut, upouusi Serlachius museoiden Göstan paviljonki. Pääsimme tutustumaan tiloihin tuoreeltaan, miltei heti avajaisten jälkeen. Ensimmäiseksi pitää sanoa, että yllä oleva museomainos on paras sitten miesmuistiin! Huomiota herättävä, itseironinen ja toisaalta ihanasti Guggenheimille kuittaileva slogan. ;)
Vanha kartanorakennus, joka yhdistyy uuteen osaan lasikäytävän avulla. |
Göstan paviljongin sisäänkäynti. |
Saako tunnustaa olleensa hivenen epäilevä Tuomas ennen varsinaista vierailupäivää? No minä olin. Mietin että kuinka ihmeessä niin massiivinen uudisrakennus voi istua vanhan tiilirakennuksen kylkeen, mutta niin se vain istui. Paremmin kuin hyvin. Puuarkkitehtuuri sopii mainiosti ylistämään Serlachius-suvun historiaa ja nostamaan Mäntän taidekaupunkien kärkeen. Näyttelyiden osalta jako on tehty siten, että kartanossa esitellään Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmien teoksia ja uudessa paviljongissa nähdään nykytaiteen vaihtuvia näyttelyitä.
Paviljongin lasiovet vetivät puoleensa ja toivottivat kävijät tervetulleeksi avaraan aulaan, jossa lipunmyyntipiste oli sijoitettu fiksusti siten, että tiskin toiselle puolelle oli jätetty tilaa museokaupalle. Näin kävijät jakautuvat tasaisesti tiskin molemmin puolin eikä jonoa kerry yhteen kohtaan.
Museonjohtaja Pauli Sivonen kertoi rakennusprosessista Harry Kivijärvi-salissa. |
Saimme kuulla museonjohtaja Pauli Sivosen ajatuksia rakennusprosessista. Taidemuseo Göstan uudistaminen oli sisältöhanke, jossa haluttiin muuttaa museon toimintaperiaatetta. Siinä missä se ennen oli "yhtiön showroom" ja oman kokoelman esittelyä, haluttiin nyt astua lähemmäs nykyaikaa tuomalla tiloihin enemmän vaihtuvia näyttelyitä ja moderneja museopalveluja. Näihin uusiin museopalveluihin kuuluvat mm. museokauppa, ravintolapalvelut ja polkupyörälainaus. Yllä olevaa Harry Kivijärvi-salia on tarkoitus hyödyntää paitsi
galleriatilana myös musiikkisalina sekä teatteri- ja puhetilaisuuksia
varten. Sivonen kertoi että aiempi vuosittainen 40 000 kävijämäärä halutaan nostaa 100 000 kävijään per vuosi. Luku kuulostaa hurjalta, mutta toivon vilpittömästi että tavoite saavutetaan. Ainakin puitteet matkailukohteelle ovat nyt kunnossa.
Kohti näyttelysaleja. |
Näyttelyoppaanamme toimi Anneli Vehkaniemi ja kierros kierrettiin paviljongista kartanoon. SuperPop-näyttelyn käytössä ollut tila on upea. Valo tuli tilaan tasaisen kauniisti ja lähes 12 metrin korkeus tuntui varsin hulppealta. Teokset saivat tilaa hengittää, mutta niitä ei ehtinyt kierroksen aikana kunnolla katsoa kun piti siirtyä jo eteenpäin.
Ylhäällä James Rosenqvistin teos Ladies of the Opera Terrace, 1986, öljyväri kankaalle, yksityiskokoelma. |
Taustalla Akseli Gallen-Kallelan teos: Sissi Serlachiuksen muotokuva, 1889. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. |
Taustalla Albert Edelfeltin teos: Porilaisten marssi, 1892. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. |
Akseli Gallen-Kallela: Malliharjoitelma, 1885, öljyväri kankaalle. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. |
Eero Järnefelt: Koli, 1908, öljyväri kankaalle. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. |
Ravintola Gösta. |
Jälkiruokana kahvin kaverina oli mansikka-raparperi-pannacottaa. |
Jos jotain kritisoitavaa paviljongista pitäisi keksiä niin täytyy sanoa, että entisenä siivoojana en henkilökohtaisesti pidä kaikkein kiitollisimpana vessojen suurta rosteripinnoitusta. Ovat nimittäin herkkiä ottamaan itseensä sormenjälkiä. Kokonaisuudessaan paviljonkiprojekti teki kuitenkin hyvää paitsi Suomen arkkitehtuurikentälle myös koko taidemuseokentälle.
Autoton opiskelija kiittää myös kesän (14.6.-10.8.2014) suunnitellusta julkisesta liikenteestä. Vilppulan rautatieasemalta voi hypätä suoraan Serlachius-bussin kyytiin, sillä junavuoroilta on linja-autokuljetus museoille. Kahden euron hintaisella lipulla saa matkata koko päivän vaikka kaikkien Mäntän kulttuurikohteiden välillä. Serlachius-museoilta saa lainata myös 10 euron panttia vastaan polkupyöriä/kypäriä päivän ajaksi. Pantin saa takaisin kun palauttaa pyörän museoon. Pyöräillen voisi kulttuurikohteiden lomassa pyörähtää vaikka luonnon helmassa tai kirpparikierroksella.
Kiitos Suomen käsityön museolle ja Serlachius-museoille mukavasta päivästä.
Toista Serlachius-museoiden lausetta lainaten "Käykää rohkeasti pidemmälle!"
Ajatuksiaan uudesta paviljongista ovat kirjoittaneet myös muun muassa:
Kiasman blogi Saattaa sisältää kuvataidetta: Göstan silta.
Juuri ehdin omalla tontillani harmitella, että Istanbulin myötä vähenee nämä taidekokemukset. Mutta täällä sitä aina huomaa, että Suomestakin löytyy vaikka mitä sille, joka haluaa löytää.
VastaaPoistaMine: Kyllä Suomestakin löytyy ihania taidekohteita kun jaksaa vain pitää silmät ja korvat auki. Kaikki taiteilijakodit/museot ovat tietty yleensä kaikkein lämpimimpiä ja mielenkiintoisimpia. Mutta tämä paviljonkiprojekti kohottaa taidemuseokentän Suomessa taas ihan uudelle tasolle. :)
PoistaVoi että, blogisi alkaa olla yksi yhteen minun käyntikohdetoiveet-listani kanssa :) Mänttään melkein jo pääsin juhannuksena, mutta vielä se jäi sitten odottamaan. Ja Pyhän Olavin kirkkoon toivon vielä tämän kesän aikana ehtiväni.
VastaaPoistaSatu-Elina: No johan on sitten sattunut sopivasti menneet postaukset! :D Mikäli kesän aikana piipahdat kyseisissä kohteissa, tule vaikka huikkaamaan kuulumisia. Olisi kiva kuulla myös Sinun ajatuksia kohteista. :)
PoistaOn se hienoa katsoa hyvin hoidettua museon puutarhaa, katsoppa minun viimeinen postaus tältä päivältä, kun Armas Hutrin pronssi kurki patsas slummiutuu Tiuruniemen entisen sairaalan pihalla.
PoistaHarryArt: Sanos muuta. Puutarhaa varten on palkattu ihan omat työntekijät että kyllä siellä kelpaa kävijöiden kuljeskella ja katsella kukkien ja kasvien lisäksi puutarhan veistoksia. :)
PoistaKiitos vinkistä, pitää kurkata.
Tänään selvisi että muistolaattakin on viety Tiuruniemen seinästä, tarkistin asian kotiseutuyhdistyksestä, laitoin samaan postaukseen kuvan anastetusta laatasta.
PoistaHarryArt: Surullista. Pitkäkyntiset ovat iskeneet.
PoistaMinustakin aivan loistava tuo mainos. Herätti kyllä huomion siihen ensi kertaa törmätessäni. Ja paikka vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. :)
VastaaPoistaPihi nainen: Mainossloganin keksineelle kymmenen pistettä ja papukaijamerkki!
PoistaKokonaisuus on kyllä onnistunut ja ihanassa miljöössä.