sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Vain vanhaa paperia?

Edellisen postauksen hengessä pysytään vielä hetki menneissä vuosikymmenissä (ja menneellä vuosituhannella!). Minulla on jonkin aikaa ollut projekti etsiä käsiini vanhoja lehtiä, joiden kansia koristavat kotimaiset näyttelijät. Moni teistä jo tietääkin intohimoni 1940-50-lukujen kotimaisiin leffoihin. Lehdet on tarkoitus joskus saattaa lasin alle kehyksiin, mutta valitettavasti ne eivät nykyisen asunnon seinille mahdu. Oli hauska huomata että myös Sini oli keksinyt vanhojen lehtien kauneuden. Hänen kotiaan koristaa upea kuva Elizabeth Taylorista. Harmi että nykyisin kauniitkin kannet pilataan liialla tekstillä ja mainoksilla. (Värillinen) Elokuva-Aittakin oli parhaimmillaan juuri 50-luvulla. 1960-luvulla yläreunaan tuli ruma punainen palkki, joka ei omaa silmääni enää miellytä.
Helena Kara, Aku Korhonen, Leif Wager & Eila Peitsalo (Tanssi yli hautojen, 1950), Ester Toivonen, Eeva-Kaarina Volanen, Helena Kara & Tauno Palo (Hän tuli ikkunasta, 1952), Elina Pohjanpää, Tapio Rautavaara.
Oikeina aarteina pidän yllä olevasta sarjasta Suomen Kuvalehden Leif Wagerin ja Eila Peitsalon yhteiskuvaa, joka on napattu Tanssi yli hautojen (1950) elokuvasta. Toinen upea löytö oli Elokuva-Aittaa koristava Elina Pohjanpää. Kerrassaan kaunis kansi! Rakkain lehti on kuitenkin alla oleva Seura vuodelta 1955, jossa komeilee Martti Katajisto. Tähän liittyen haukoin lähes henkeäni törmätessäni alapuolella olevaan Seuraan, jonka kannessa ihastuttavat vuoden 1949 Prinsessa Ruususet. Kyseinen elokuva antoi jo lapsuudessa kipinän näiden mustavalkoisten elokuvien pariin, puhumattakaan siitä Martti Katajistosta prinssinä. Valitettavasti juuri kyseinen rooli joka nosti hänet pinnalle, leimasi Katajiston vain "komean nuorukaisen rooleihin", josta hän sai myöhemmin kärsiä.
Martti Katajisto, Heidi Krohn, Prinsessa Ruususet, Heikki Savolainen.
Samaan sarjaan lehtien kanssa menee myös alla oleva kirjalöytö. Ohjaajana ja näyttelijänä tunnetun Edvin Laineen muistelmateos Tuntematon sotilas ja Pylvässänky - Elämäni esirippuja ja valkokankaita vuodelta 1983. Mikä tekee kirjasta hieman erikoisemman on se, että edellinen omistaja on liimannut kanteen Laineen kuolinilmoituksen.
Edvin Laine

s. 13.7.1905 Iisalmi
k. 18.11.1989 Helsinki

"Kotomaamme koko kuva,
sen ystävälliset äidinkasvot
olivat ainiaaksi painuneet
hänen sydämensä syvyyteen."

Että joku voikin iloita kirjoista ja lehdistä näin paljon! Ja toiselle ne ovat vain pino vanhaa paperia...

2 kommenttia:

  1. Ihania lehtiä olet löytänyt. Täällä toinen vanhojen kotimaisten elokuvien väsymätön ystävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria-pien: Kiitos. Kiva kuulla, että siellä ruudun takana on joku toinenkin joka tunnustaa olevansa intohimoinen vanhojen leffojen kuluttaja! :)

      Poista