sunnuntai 13. joulukuuta 2015

"Museoissa ei muisteta käydä"

Kimmo Pyykkö taidemuseo.
Jaoin hetki sitten Facebookin puolella Kaisa Viljasen kirjoittaman artikkelin Helsingin Sanomista, mikä kulki otsikolla "Museot, viestikää itsestänne! - Vaikka museoista tykätään, ei siellä muisteta käydä, kertoo uusi tutkimus".
Lapinlahden taidemuseo.
Tuntui siltä, että haluan kirjoittaa aiheesta vähän enemmän.
Viljanen kirjoittaa: "Kun makustelet sanaa museo, mitä siitä tulee mieleen? Arvokas temppeli, jossa hiiviskellään hiljaa, yritetään näyttää viisaalta ja pitkästytään. Vai elävä, houkutteleva keskus, joka tarjoaa tietoa ja viihdettä kenelle tahansa?
Suomen Museoliitto halusi selvittää, mitä suomalaiset museoista ajattelevat. Liittoa häiritsi, miten museot olivat julkisessa keskustelussa vuoden mittaan alkaneet olla 'negatiivisen ja pysähtyneen toiminnan synonyymi'."
Visavuori.
Minuakin on suututtanut, että mediassa ja julkisessa keskustelussa toistuvasti leimataan museo-sana negatiivisiin ajatuksiin. On naurettavaa, että media, jonka pitäisi nostaa esille ajankohtaisia asioita ja tilanteita, ei vaivaudu ottamaan selvää museoiden nykyTOIMINNASTA. Nykytilanteesta jaksetaan kyllä uutisoida siitäkin edestä, kuinka resurssit ovat vähissä. Niin ne ovat kuulkaa vähissä monella muullakin alalla. Mutta katselkaapa huviksenne museoiden tapahtuma/ajankohtaista-kalentereita ja miettikääpä sitten, mitä kaikkea niillä vähilläkin resursseilla museoissa tehdään MEIDÄN KAIKKIEN HYVÄKSI. Museoliiton selvitys nimittäin paljasti, "että joka toinen suomalainen vierailee museossa vähintään kerran vuodessa. Museoissa viihdytään, ja niihin palataan."  
Carelicum.
Ajankohtaisia/tulevia esimerkkejä museoiden TOIMINNASTA sen perinteisen näyttelytoiminnan ohella:

Piparkakkutyöpaja/Arkkitehtuurimuseo:
"Helsinkiläisten esikoululaisten leipoma, historiallinen Helsinki 1850 -piparikaupunki avataan Arkkitehtuurimuseossa herkullisin menoin. Koko perheen työpajassa koristellaan pipareita taidekasvattaja Kaisa Sjövallin opastuksella."

Aamuvoimistelusta flunssantorjuntaan - kiinalaisia terveysharjoituksia/Emil Cedercreutzin museo:
"Tutustutaan, myös konkreettisesti kokeillen, kiinalaiseen taiji (tai chi, taitsi) -liikuntaan, joka perustuu kamppailu- ja itsepuolustustaitoihin, perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen sekä luonnonmukaiseen taolaiseen filosofiaan. Lisäksi esitellään perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaisia vinkkejä ja ohjeita terveyden ylläpitoon ja itsehoitoon."

Luontoretki Salmistonmäelle/Forssan luonnonhistoriallinen museo:
"Luontoretki Salmistonmäelle 23.4.2016 klo 12:00-14:00. Vapaa pääsy."

Seniorityöpaja/Hyvinkään taidemuseo:
"Tehdään kuvia sanomalehtiä sekä piirtämistä ja maalaamista hyödyntäen. Ohjelmassa näyttelyyn tutustuminen, taiteesta keskusteleminen ja näyttelyn teemaan liittyvä työpaja. Työpajan ohjaa TaM Nina Norring. Hinta 5 € sisältää sisäänpääsyn taidemuseoon, materiaalikulut ja kahvitarjoilun."

Loppiaistapahtuma/Hämeen linna:
"Hämeen linnassa järjestetään loppiaistapahtuma keskiviikkona 6.1.2016 klo 10.00-15.00. Kyseessä on talvinen koko perheen tapahtuma, jossa on ohjelmaa kaikenikäisille linnan alueella.
Sisällä linnassa voi osallistua lasten askartelupajaan tai koko perheen teemakierrokselle ”Karanteenia ja kynsilaukkaa”. Lisäksi päivän aikana järjestetään opastuksia Jean Sibeliuksen lapsuudesta kertovaan Janne –näyttelyyn.
Yleisöllä on vapaa pääsy linnaan, puuhapihalle, työpajaan ja opastuksille.
Linnassa järjestetään myös maksullista ohjelmaa päivän aikana. Linnan luentosalissa Nukketeatteri Vahapapu esittää näytelmää Tahvo ja Bella ja merenpohjan Elvis, Taikuri Tuovinen hämmästyttää yleisöä kolmannen kerroksen kirkkosalissa ja Välimäen tila puolestaan järjestää poniratsastusta linnan vallipihalla."

Huutokauppa ja kuutamotanssit/Ilmatorjuntamuseo:
"10.6.2016 Huutokaupattavan tavaran näyttöpäivä Ilmatorjuntamuseolla
 11.6.2016 Millogin huutokauppa Ilmatorjuntamuseolla ja tykkikentällä
 4.9.2016 Kuutamotanssit Letkun hengessä klo 18-22."

Museoshindo rentoutusvenyttelyä taidenäyttelyssä/Jyväskylän taidemuseo:
"Helena Ratinen ohjaa shindoa taideteosten keskellä yhteensä 10 kertaa. Mukaan lämmin, rento asu ja villasukat. Alustat saa museolta.
Jomon-Shindo on japanilainen rentoutusmenetelmä, joka sopii kaikille. Se on itsehoitoa yksin tai ryhmässä. Osa harjoituksista on sovellettu toteutettavaksi ahtaissa tiloissa, vaikkapa lentokoneessa tai työpisteen ääressä.
Ilmoittautuminen ohjaajalle: Helena Ratinen,+358505390103, helena.ratinen(at)gmail.com
Kesto: 1 h Hinta: 10x kortti 80 e., 6x kortti 60 e kertakäynti 12 e."

Ajaton-kvartetin konsertti/Järvenpään taidemuseo:
"Ajaton-kvartetti saapuu esiintymään Blomstedtin taiteen äärelle. Ainutlaatuinen Ajaton-kvartetti luo moniulotteista musiikkia taidemuseon vieraille. Yhtyeen musiikissa improvisoidut maisemat, kansanmusiikilliset säkeet, keskiaikaiset luuttulaulut sekä originaalisävellykset virtaavat ennen kuulemattoman virkistävänä musiikkina.
Mia Simanainen – laulu, Kari Ikonen – Moog-syntetisaattori, Mikko Perkola – viola da gamba, Henrik Sandås – bandoneon. Pääsylipun hinnalla 3/5/6 €."

Lauantaikino/Lottamuseo:
"23.1. Meidän poikamme merellä (1933)
13.2. Yli rajan (1942)
27.2. Kirkastettu sydän (1943)
12.3. Kartanon naiset (1944)
9.4. Evakko (1956)
23.4. Vartioitu kylä 1944 (1978)
Esitykset alkavat klo 15. Ennen elokuvaa lyhyt alustus aiheeseen. Esityksen jälkeen Lottakanttiinissa iltapala: Ruokaisa salaatti, minicroissant, Lottakanttiinin oma yrttitee / kahvi.
Kinoillan hinta: 10€/hlö. Ilmoittautumiset ennakkoon p. 09 274 1077 tai info@lottamuseo.fi."

Teroituspäivät/Lusto:
"Työn tylsyttämiä metsä- ja käsityökaluja teroitetaan Luston Teroituspäivillä kahdesti vuodessa. Pientä korvausta vastaan teroitetaan raivaussahoja, kirveitä, vesureita, puukkoja, saksia, puutarhasaksia, petkeleitä, kuorimarautoja, viikatteita ynnä muita tarpeellisia välineitä. Sen sijaan kairoja, luistimia, poran-, tehosekoittimen-, kutterin-, jyrsimen- ja sirkkelinteriä ei teroiteta. Huollettujen työkalujen lisäksi Teroituspäiviltä saa myös vinkkejä siitä, kuinka onnistuu työkalujen oikeaoppinen teroitus ja huolto kotioloissa. Teroituspäivät järjestetään 18.–19.6.2016 ja 13.–14.8.2016."

Kiasma-teatteri/Kiasma:
"Kiasma-teatteri on nykytaiteen museo Kiasman vierailuteatteri ja esittävän taiteen näyttämö. Sen toimintaan kuuluu nykytaiteen kehittämis- ja kokeiluprojekteja ja kansainvälisiä esittävän taiteen projekteja."

Taikatempputyöpaja/WeeGee:
"Taikatempputyöpajassa opetellaan helppoja temppuja kotoakin löytyvillä välineillä. Työpajaa suositellaan kouluikäisille ja se sisältyy pääsylipun hintaan."

Pronssivalukurssi aikuisille/Rovaniemen taidemuseo Korundi:
"Kurssilla tehdään pienikokoinen veistos vahavalumenetelmällä, jolloin käydään läpi kaikki perinteiseen pronssivaluun kuuluvat vaiheet. Mallit muotoillaan ensin suoraan vahasta. Vahamallin päälle valmistetaan kipsin ja tiilimurskan seoksesta muotti, joka poltetaan. Lopullinen pronssityö valetaan muottiin.
Hinta 160€ sis. materiaalit (pronssi max 2kg, kipsi, vaha, kaasu, tiilimurska ja muut pientarvikkeet)."

Mammakahvila/Sagalundin museo:
"17.12. klo 10-12 Mammakahvila Fallassa."

Seniorikahvit ja Perhepäivä/Serlachius-museot - Gösta:
"Seniorikahvit 28.1. klo 13:00. Käymme läpi grafiikan merkintöjä ja erityispiirteitä. Grafiikan menetelmät kehittyvät jatkuvasti. Pääsemme kokeilemaan uutta colalitografiaa, ja tekijät saavat oman prässillä vedostamansa työn mukaan.
Pääsylippu 5 e / henkilö, sisältää ohjelman ja kahvitarjoilun.

Perhepäivä 28.2. klo 12:00. Tanssitaiteilija Anne-Maarit Kinnunen tulkitsee Kiefer-näyttelyn herättämiä mielikuvia ja tunteita opastuksen aikana tanssin avulla. Näyttelyopastukset alkavat kello 12, 14 ja 16. Kierrosten jälkeen tanssityöpajassa eläydytään kehon luovaan liikkeeseen näyttelyn herättämien ajatusten pohjalta. Työpajat soveltuvat kaikenikäisille, eivätkä edellytä aiempaa tanssikokemusta.
Tanssiosuus toteutetaan yhteistyössä Keski-Suomen Tanssin Keskuksen kanssa.
Pedatilassa voi tehdä Anselm Kieferin monumentaaliteosten innoittamana kollaasitaidetta kasvimateriaaleista, akryylimaaleista ja paperimassasta.
Perhepäivä on osa Lasten Pirkkaset -tarjontaa Mänttä-Vilppulassa. Ohjelma on maksuton alle 18-vuotiaille."

Luontolauantai - KinoHaltia/Suomen luontokeskus Haltia:
"11:00 Metsän tarina
13:00 The Magic of Northern Nature
14:00 lyhytelokuvia
Leffaeväiksi saatavilla Ravintola Haltian herkullisia juureslastuja.
Elokuvanäytökset järjestetään Haltia-salissa ja ne ovat ilmaisia."

Sanataidepaja/Työväenmuseo Werstas:
"La 9.1. klo 13-15 Sanat-on ry:n sanataidepaja. Sanaton kehittää Werstaalla uudenlaisia kirjoitusharjoituksia, tule mukaan kokeilemaan! Työpajaan ei ole erityisiä osallistumisvaatimuksia, suunnattu leikkimielisille aikuisille. Ennakkoilmoittautuminen: sanatonsanat@gmail.com."
Halosenniemi.
Heiskan taiteilijakoti.
Kuopion korttelimuseo.
Siinäpä muutamia esimerkkejä. Kalentereita kannattaa seurata myös vuoden vaihduttua, jolloin museot päivittelevät kalentereitaan uudelle vuodelle. Museot ottavat myös mielellään vastaan tapahtuma- ja yhteistyövinkkejä. Tämä vinkiksi nuorisolle, joka tutkimuksen mukaan ei ole museoista kiinnostunut. Joten mikäli joku vielä tämän jälkeen erehtyy luulemaan, ettei museoissa tapahdu mitään tai että ne ovat pysähtyneitä ja vanhanaikaisia, katsokoon peiliin. Ja kaikki yllä esitellyt museothan löytyvät Museokortti-listalta.
AboaVetus&ArsNova.
Turun taidemuseo.
Kaisa Viljanen kirjoittaa: "Syitä pitänee hakea viestinnästä ja markkinoinnista. Sitä opetellaan museoissa edelleen. Moni museo tyytyy vain mainostamaan ajankohtaista näyttelyä, mutta unohtaa kertoa, miten valtavan monipuolista toimintaa saman katon alta usein löytyy: konsertteja, opastuksia, työpajoja, vauvojen värikylpyjä, jopa jumppaa.Suorittamisen sijaan museossa voi viihtyä, ja tämä viesti pitäisi saada perille yhä useammalle."
Kuopion taidemuseo.
Varkauden museo.
Nimimerkki EPerälä kirjoitti kommenttikenttään: "Että viestikää, mainostakaa? Mitenkähän se tehdään kun henkilökunta ja rahat on viety?
Ihan täydellisen järkevä kysymys. MUTTA. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Museoiden tulee mielestäni pitää itsestään meteliä muun muassa sosiaalisessa mediassa, kyllä, mutta olen myös sitä mieltä, että yhteistyöt esimerkiksi sen nuorison kanssa, joka luulee ettei ole museokentästä kiinnostunut, olisi erittäin tärkeää. Hyvien museokokemusten jakaminen nuorisolle (ja nuorison mahdollisuus jakaa sitä eteenpäin) on eduksi, sillä viestintälaitteiden kasvettua heidän käsiensä jatkoiksi, vierailut ja tunnelmat jaetaan mitä todennäköisimmin myös sosiaaliseen mediaan (FB, Instagram ym.), jolloin saavutetaan uudenlaista yleisöä.
Pukstaavi.
Riisa.
Nimimerkki grandwazzoo kommentoi puolestaan: "Meluava ja tempoileva, pakonomaisesti suorittava maailma tarvitsee arvokkaita temppeleitä, hiljaisia ja pysähtyneitä paikkoja, jotka henkivät kulttuurin ja historian pysyvyyttä. Sellaisia, joissa yskänköhähdys tuntuu häirikkömäiseltä.
Koska minulla ei ole uskonnollista taustaa, museot ja kirjastot ovat olleet minulle aina tällaisia paikkoja - paitsi kotikaupungeissani, myös vieraillessa ulkomailla. Kulttuurin kirkkoja. Uudet kirjastotkin suunnitellaan kaiken maailman elämykselliksi multimedia- ja tempoilukeskuksiksi. En yhtään pidä tällaisesta kehityksestä.
"
Hämeen linna.
Kansallismuseo.
Kaikkia ei voi koskaan miellyttää, se on totta, mutta jos puhuu temppeleistä ja kirkoista, pitäisi mennä temppeleihin ja kirkkoihin. Kyllä ihmiset käyvät rauhoittumassa ja hiljentymässä kirkoissa, vaikkei sen uskonnollisempaa vakausta olisikaan. Mutta mikäli museoita, jotka pyrkivät koko ajan olemaan avoimia, ja niiden peruslähtökohta on luoda sosiaalisuutta, kehittää yhteistä muistia ja jakaa sitä jokaiselle ovesta sisään astuvalle, ei tulisi pakottaa hiljaisuuden muottiin. Eivätkä nämä, elämyksellisyys ja hiljaisuus - innostus ja rauhoittuminen, mielestäni millään tavalla sulje toisiaan pois. 
Serlachius-museot Gösta.

Helsingin luonnontieteellinen museo.
Olen omalta osaltani yrittänyt blogillani vaikuttaa positiivisesti museomielikuvaan. Ei ole väärin sanoa, ettei pidä jostain näyttelystä, teoksesta tai tapahtumasta, mutta ei ole myöskään oikein leimata tietyn kokemuksen perusteella koko museokenttää negatiivisilla lauseilla. Varsinkaan jos ei edes kuluta museoiden palveluita! Aloittaessani blogin kirjoittamisen vuonna 2010, ajattelin ehkä hieman naiivisti kirjoittavani vain itsestäni ja kokemuksistani museokentällä. Vuosien myötä huomasin kuitenkin, että sillä mitä kirjoitan, on melkoisesti merkitystä myös museoille ja taiteilijoille. Ja voitte uskoa, että pidän ääntä näiden puolesta jatkossakin! 
Jyväskylän taidemuseo.
KÄYKÄÄ MUSEOISSA JA NAUTTIKAA.

Ei mulla muuta.

10 kommenttia:

  1. Erinomainen kirjoitus! Ja museokortti on hieno joululahjaidea. Vinkkilistaasi olisi voinut jatkaa vaikka näillä: Turussa joulunajan rientojen jälkeen tarjolla on esim. heti tammikuun alussa Turun linnan Ritaripäivät, Wäinö Aaltosen museossa pääsee näin joulukuussakin avoimeen kuvataidetyöpajaan, Luostarinmäen käsityöläismuseossa voi puolestaan ihastella Tapaninlaulajaisia. Näyttelyiden ja opastusten lisäksi museoissa tapahtuu kaikkea kivaa ja jännää, ei muuta kuin osallistumaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intianminttu: Kiitos, kiitos, kiitos vinkkilistasta! Pidetään ääntä kulttuuritapahtumista! :)

      Poista
  2. Hyvä!! Olen ollut itse Ateneumissa Katja Tukiaisen sarjakuvatyöpajassa, oli huisin hauskaa, vähän kyllä itsensä ylittämistäkin. Lelumuseo Hevosenkengässä on ollut lähiaikoina senioreille, käsittääkseni muistisairaille, toiminnallista työpajaa.

    Harmittaa, kun en ehtinyt kesäisellä Turun retkellä enkä Turun kirjamessuviikonloppuna käymään Aboa Vetus & Ars Novassa. Joskus vielä sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liiolii: Katja Tukiaisen sarjakuvatyöpaja!! Kuulostaa sellaiselta, jossa olisin halunnut olla mukana! Minulle jäi viime vuodelta muistiin mm. Keski-Suomen museossa järjestetty Himmeli-työpaja, sillä olin jo iät ja ajat haaveillut himmelin tekemisestä. Nyt sain pienen himmelin valmiiksi, iloisen mielen ja taitoja mahdollisiin omiin tuleviin himmeliprojekteihin.

      Poista
  3. Mainio kirjoitus! Pakko myöntää, että itsekin joskus unohdan käydä varsinkin kotikaupunkini museoissa - ja syytän tätä paljolti nimenomaan surkeasta markkinoinnista, ei kai sitä muista, jos museoista ei kerta kaikkiaan kuulu mitään :D Minulle museot ovat myöskin hiljentymisen ja pysähtymisen paikkoja, mutta en koe, että museoihinkin tunkeutunut nykyaikainen teknologia tai muukaan olisi tätä haitannut - fakta kun on edelleen se, että museoissa on yleensä aika hiljaista. Kansallismuseossakin sain kierrellä viime viikolla lähes yksin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna: Ymmärrän tämän markkinoinnin vähyyden/pienuuden vaikutuksen, mutta itse kyllä melko ahkerasti seuraan paikallis(ilmaisjakelu)lehdestä museoiden näyttelytarjontaa ilman varsinaisia mainoksia. Toisaalta selailen tasaisesti myös kaupungin gallerianäyttelyitä ihan oma-aloitteisesti. Sen myönnän, että markkinoinnin pienuus/vähyys, vaikuttaa mielikuvaan näyttelystä. Isoilla mainoksilla tietysti tulee sellainen mielikuva, että "tämä on varmasti nähtävä", mutta se ei kyllä todellakaan kerro sitä, että näyttely olisi sen parempi/huonompi kuin pienieleisemmin markkinoiva museo/näyttely.
      Yhtä kaikki: markkinointi on tärkeää. :)

      Poista
  4. Hyvä kirjoitus! Törmään harmittavan usein näihin negatiivisiin mielipiteisiin museoihin liittyen ja juuri näiden ihmisten toimesta, jotka eivät niiden palveluja käytä. Itse alalle opiskelevana, siellä työskennelleenäkin ja eri museoiden palveluita säännöllisesti käyttävänä yritän aina parhaani mukaan näitä harhaluuloja rikkoa, mutta ne istuvat kyllä hirveän tiukassa. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marikamaria: Ja senpä vuoksi onkin tärkeää, että me, jotka asioista jotain tiedämme (ja oikeasti kulutamme museopalveluja), pidämme itsestämme ääntä! Kiitos kommentistasi. :)

      Poista
  5. Mä en ole käynyt missään museoiden tapahtumissa, kun en muista ikinä tutkia valikoimaa ja useammin olen kiinnostunut kuitenkin museoista itsestään. Hankin muutama viikko sitten museokortin ja on heti tullut käytyä enempi kuin viime aikoina muuten. Mutta täytyy kyllä postailla useammin blogiin aiheesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veera: Pääasia, että vierailee museoissa jos tuntee saavansa niistä hyvää oloa. Kävipä sitten ihan tavallisena päivänä tai tapahtumien aikaan. Museokortti oli kyllä loistava idea ja tuli mielestäni hyvään saumaan. Sillä on ainakin saatu positiivista julkisuutta.

      Poista