torstai 22. elokuuta 2019

Pig in a Blanket

Timo Kokko: Pig in a Blanket, 2011, pronssipatinoitu kipsi.
Instagramin puolella ehdinkin vilauttaa keväällä kodin uusinta perheenjäsentä. Esittelen sen teille nyt vähän lähemmin. Kyseessä on Timo Kokon pronssipatinoidusta kipsistä valmistama veistos Pig in a Blanket. Iskin tähän silmäni ensimmäisen kerran jo vuonna 2011 Galleria 12:n näyttelyssä. Kirjoitin tuolloin, että "teoksessa oli jotain niin viehättävää, että olisi tehnyt mieleni mennä halaamaan veistosta! Onnellisen hymyn omaavassa, ja kulmat hieman mietteliäänä olevassa possussa oli jotain buddhamaisen rauhoittavaa. (---) En saanut tuota hymyä mielestäni." 

Minulle tarjoutui keväällä mahdollisuus hankkia possu itselleni, ja nyt hymyilen sille päivittäin. Buddha-Possuksi nimeämässäni veistoksessa on edelleen jotain rauhoittavaa ja meditatiivista. Silmät sulkenut possu tuntuu olevan omissa maailmoissaan; sen korvissa on pumpulia. Se ei kuule ulkomaailmaa, vaan hymyilee sisältäpäin sitä katsoville.
Timo Kokko: Pig in a Blanket, 2011, pronssipatinoitu kipsi.
Veistos on toiminut loistavana keskustelunherättäjänä kodissa vieraileville. Yleensä keskustelu alkaa näin: "Ai se on noin iso..." [jotka ovat nähneet possusta kuvan jo aiemmin] tai "Se on melko iso...." [jotka näkevät possun ensimmäistä kertaa]. Ja minua naurattaa ääneen... Pelkästä kuvasta ei hahmota kuulema possun todellista kokoa, vaikka kynttilänjalat ovat vieressä. Kerrottakoon siis, että possun korkeus on noin 45 senttiä. Possun pää on verrattavissa luonnolliseen ihmispäähän. Osaa kävijöistä possun koko hirvittää ja se on pelottava. Osaa kävijöistä possun koko hirvittää ja se on äärimmäisen hurmaava. Rakkaus ei katso minun tapauksessani kokoa.
Pietro Tacca: Il Porcellino, 1612, pronssi.
Keväisen Firenzen matkan jälkeen Timo Kokon possu sai jälleen uusia ulottuvuuksia. Loggia del Mercato Nuovossa sijaitsee Fontana del Porcellino -suihkulähde, jossa on Pietro Taccan (1577-1640) veistämä pronssinen villisikaveistos (1612). Tacca loi veistoksen Uffizissa sijaitsevan alkuperäisen roomalaisen marmoriveistoksen mukaan. Il Porcellino -veistoksessa kerrotaan olevan samanlaista taikavoimaa kuin Rooman Fontana di Trevissä: matkailijat, jotka silittävät villisian kärsää, palaavat tarinan mukaan tuohon Arnon rannalla sijaitsevaan kaupunkiin.

Kun olen kertonut tästä Firenzen Porcellinosta Timo Kokon veistoksen äärellä, kävijät ovat hipaisseet possun kärsää. Tervetuloa toistekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti