keskiviikko 7. elokuuta 2019

Eteinen ennen ja jälkeen

Vasemmalla lähtötilanne.
Olen parhaillaan ansaitulla kesälomalla, joka mahdollistaa kodissa keskeneräiseksi jääneiden pikkuasioiden viimeistelyä, kuten listojen kiinnittämistä. Keittiön muutosprosessia jo vilautinkin, ja tällä kertaa pääsette eteiseen. En ollut ostohetkellä kamalan innoissani tuosta shakkiruudullisesta laattalattiasta, mutta se on käytännöllinen (lattialämmitys) ja ehjä, joten tässä vaiheessa olisi tuntunut liian isolta hommalta vaihtaa se. Visualisoin lattian mielessäni 1600-luvun hollantilaismaalauksiin ja tuon mielikuvan avulla olen itse asiassa kuukausien myötä alkanut pitää siitä. 
Jan Vermeer: Maalaustaide / Maalaustaiteen allegoria, 1665-1667, öljy kankaalle. Kunsthistorisches Museum, Wien.
Kuva: Wikipedia.
Quiringh van Brekelenkam: Perhe ruokapöydän ääressä, 1658-1660, öljy kankaalle. Getty Center, Los Angeles. USA.
Kuva: Flickr.
Pieter de Hooch: Nainen juomassa kahden miehen kanssa, 1658, öljy kankaalle. Kuva täältä.
Varsinainen muutos tapahtui siis tapetoimalla. Olen vuosia haavellut Boråstapeterin malleista ja nyt minulla on seiniä joihin niitä saa laittaa. Tämä Vildtuta-malli oli tarkoitus laittaa alun perin olohuoneeseen, mutta sain kommentin, että olisiko eteinen kuitenkin parempi. Ja lopulta eteisen ja olohuoneen tapetit vaihtoivat paikkoja keskenään. Ja suoraan sanoen tämä olisi kyllä ollut olohuoneeseen vähän turhan räväkkä. Eteisessä tapettia ei katso koko ajan, mutta aina kun sinne katseensa luo, alkaa hymyilyttää. 
Eteisestä raivattiin pois kaikki ylimääräinen. Talon mukana tullut ruskea, verkko-ovinen kenkäkaappi (näkyy ensimmäisessä kuvassa) sai lähteä, samoin kuin ylimääräinen irtonaulakko. Nuo seinänaulakot/hattuhyllyt olivat ainoat jotka jäivät. Yksittäinen kenkähylly saa nyt säilöä eteisessä tarvittavat käyttökengät. Suurikokoinen peili on ollut taloudessa miltei vuosikymmenen, mutta tuntui vasta nyt löytävän arvoisensa paikan. Vaatii vielä ripustamisen seinälle, kunhan tarvittavat kiinnikkeet saadaan hankittua. 

Ennen tapetointia tilassa oli kellertävän kermanvärinen seinämaali, joka jätettiin tapetin vastakkaiselle seinälle. Näin tilasta ei tullut liian ahtaan näköinen. Maalisävy on miltei tismalleen sama mikä tapetin vaaleankeltaisen kukan terälehdissä. 
Eteisessä on kätevät halogeenispotit, mutta vaihdoin yhden spotin tilalle peilin yläpuolelle suvusta saadun retrovalaisimen. Valaisimen peltikupu oli pinttynyt, mutta Universal Stonella sai tämänkin hehkuvan keltaiseksi. (Jotkut muistavat uskomattoman Arabian Aamu-astiaston kannun puhdistusoperaation.) 
Tämäkin valaisin sai uuden elämän arvoisellaan paikalla. Keltainen ja hehkuva valaisin kruunaa eteistilan. Se on kaunis paitsi ilman valoa myös valon kanssa; harvat perusvalaisimet toimivat sekä että. Valo tekee kauniit kuviot heijastuessaan kuvioidun lasin läpi kattoon ja peltikuvun alapintaan.
Nyt on ihana astua kotiin.

2 kommenttia:

  1. Miten hauskaa, että löysit nuo maalaukset. Minulla on myös menossa yläkerrassa yhden huoneen tapetointi. Båras tapetteihin mekin päädyttiin, mutta hieman pelkistetymmillä väreillä:). Eilen tilasin ja tänään sain vanhat tapetit poistettua. Ennen uuden tapetin laittoa olisi vielä katon ja lattian maalaus, sekä pattereiden siistiminen. Jos voimia riittää, niin myös ovet olisi uuden maalin tarpeessa. Omakotitalot, loputon työmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kodissa on varmasti aina pientä puuhaa, oli sitten omakoti-, kerros- tai rivitalo. Mitäänhän ei ole pakko tehdä, jos mikään ei ole rikki. Sisustuspuolessa on usein puuhasteltavaa. Tosin omakotitalossa pihahommat teettää myös töitä sisustamisen ohessa. Tänään sain esimerkiksi kaivettua toisen kukkapenkin rikkakasvien keskeltä, ja mustaviinimarjat on poimittu.

      Poista