sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Taidenälkä

Nanna Susi: Kaikki kuut, 2016, öljy kankaalle. Mikko Hallikainen: Hevimiehen kolmiloikka, 2016, kollaasiveistos.

Jos koronavuodesta pitäisi nostaa jotain positiivista niin se, että ihmiset todella kaipaavat ja tarvitsevat taidetta. Se lisää (ja ylläpitää!) henkistä hyvinvointia siinä missä musiikki, elokuvat ja teatteri. Yle uutisoi vuodenvaihteessa, että taidegallerioille mennyt vuosi ei ollut niin katastrofaalinen kuin etukäteen pelättiin. Sen sijaan museoista kantautui surullisia uutisia, kun esimerkiksi Ateneumissa, Sinebrychoffin taidemuseossa ja Kiasmassa aloitettiin yt-neuvottelut koronaviruksen aiheuttamien tappioiden vuoksi. Museoita ja kirjastoja on suljettu, mutta taidegalleriat ovat olleet avoinna. "Kävijöitä on harvoin samanaikaisesti niin paljon, että teosten eteen syntyisi ruuhkaa", kertoo Galleristit-yhdistyksen puheenjohtaja Marika Sibakoff-Uravirta Ylen artikkelissa. 

Pekka Homanen: Puuttuva palanen, 2016, vanerilevystä leikatut puukirjaimet.

Positiivinen vire taiteen suhteen kantautuu myös Taikosta (Taidekauppa verkossa) joka uutisoi, että suomalaisen taiteen verkkokauppamyynti kasvoi vuonna 2020. "Yli 1500 taideteosta löysi vuoden aikana uuden kodin taideverkkokauppa Taikon kautta. Määrä oli noin kolme kertaa suurempi kuin vuotta aiemmin. Taikosta myytiin viime vuonna taidetta liki miljoonalla eurolla." 

Oli ilahduttavaa lukea, kuinka "Ostopäätös perustuu usein siihen, onko tuote tai palvelu kotimainen ja edistääkö hankinta kestävää kehitystä. Suomalainen taideteos vastaa näihin vaatimuksiin, ja tämä heijastuu nyt positiivisella tavalla taidemarkkinaan", kertoo Taikon toimitusjohtaja Patrik Edman.

Taikossa on yli 550 ammattitaiteilijan noin 10 000 taideteosta. Valikoimassa on maalauksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia. Huomaan itsestänikin, että olen selannut taiteen verkkokauppoja menneen vuoden aikana aiempaa ahkerammin. Taikosta on hyvä aloittaa, jos haluaa tutustua taiteeseen ja hintapolitiikkaan, mutta omia suosikkitaiteilijoitani ei sieltä löydy. Tämän vuoksi on hyvä muistaa gallerioiden verkkokaupat, ja ottaa rohkeasti suoraan yhteyttä myös itse taiteilijaan ja tiedustella lisätietoa teoksista. 

Tuomas Hallivuo: Lonely Rider, 2014, etsaus, akvatinta, kuivaneula.

Tuntui, että olin pitkään sellaisella "metsästysasenteella" etsimässä taidetta, mutta mitään ei löytynyt. Ja harvoin sitä pakottamalla mitään löytääkään. Päädyin sitten viemään vuodenvaihteessa kaksi jo olemassa olevaa teosta kehystettäväksi. Mikä oli itse asiassa ihan hyvä päätös. Seinällehän ne teokset on tarkoitettu.

Olen edelleen sitä mieltä, että paras tapa ihastua taiteeseen, on nähdä sitä livenä, mutta täälläkin pääsette alkuun:

Onko teissä herännyt koronavuoden aikana kulttuurinälkä?

3 kommenttia:

 1. Kivaan listaasi voisi lisätä Turun taidelainaamon, jota ylläpitää Turun Taiteilijaseura ry. http://turuntaidelainaamo.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, kiitos vinkistä, lisään tämän listaan. :)

   Poista
 2. Täältä löytyy gallerioiden yhteystietoja: artgalleries.fi

  VastaaPoista