lauantai 23. tammikuuta 2021

Valaisinkaupoilla

Olen haaveillut vanhoista kattovalaisimista jo pitkään, mutta oikeanlaisia ei tuntunut tulevan vastaan. Niinpä katossa on roikkunut väliaikaisvalaisimia, että on ollut edes jonkinlaista valoa. Ajatuksena oli etsiä sellaisia, joissa kuvut osoittaisivat ylöspäin. Näin huoneeseen tulee katon kautta heijastuessaan pehmeä ja tasainen valo. Seinävalaisimilla saa hämärämmän tunnelmavalaistuksen.

Somemaailma oli etsinnässä avuksi, kun osto- ja myyntiliike Vintiikki esitteli tarjolla olevia esineitä. Ihastuin ensinäkemältä valaisimeen, jossa oli kuvut oikeaan suuntaan ja lasikupujen ohuet mustat raidat tekivät siitä hieman tavallisesta poikkeavan. Vintiikki sijaitsee Siurossa, 25 kilometrin päässä Tampereelta. Hetken aikaa kävi mielessä, että onko mitään järkeä ajaa Kuopiosta 320 km yhteen suuntaan valaisinta hakemaan. Tämä tuntui kuitenkin niin oikealta ja sellaiselta, josta olin haaveillut, etten voinut jättää tilaisuutta käyttämättä. Sitä paitsi uudet valaisimet, jotka olisivat edes hitusen miellyttäneet silmääni, maksavat useita satoja euroja, joten en kokenut menettäväni reissussa mitään. Uudet esineet eivät muutenkaan ole minun juttuni. Olen iloinen, että sain antaa valaisimelle hyvän kodin. Ja hei, jotkut noutavat koiranpentuja ja autoja ympäri Suomea, joten miksen minäkin voisi noutaa valaisinta, kun se tuottaa iloa.

Kyseessä on kotimainen Itsun valaisin todennäköisesti 1950-luvulta. Vintiikki oli kyllä minunlaiselleni vintage-ihmiselle oikea tavarataivas. Liike keskittyy 1930-1970-lukujen tuotteisiin mm. huonekaluihin, valaisimiin, astioihin ja keräilytavaroihin.

Ostos ei jäänyt tähän, sillä Vintiikin katossa roikkui myös toinen valaisin, joka ihastutti. Pohdin muutaman hetken, että kummanko valaisimen haluan, mutta lopulta päädyin ostamaan molemmat. Olisi aivan takuuvarmasti jäänyt jälkikäteen harmittamaan, jos en olisi ostanut molempia. Sitä paitsi nyt kun toiselle puolelle Suomea oli jo ajettu, niin sama oli nostaa kyytiin kaikki mitä todella halusin.

Tämän 5-haaraisen valaisimen merkistä ei ole tietoa, mutta minua ilahdutti myyjän kertoma tieto, jonka mukaan nämä kaksi valaisinta ovat tulleet samasta kohteesta. Nyt ne jatkavat yhteiseloa uudessa kodissa. Tässä valaisimessa on hieman samaa henkeä lasikupujen raitoineen kuin edellisessä, mutta kupariset yksityiskohdat nousevat messinkiä enemmän esille.

Pieni Livalin seinävalaisin löytyi puolestaan Torista. Seinävalaisimeen piti vaihtaa maadoittettu pistoke, mutta muut valaisimet ovat olleet heti toimivia ja käyttövalmiita. Nyt alkaa olla koti täynnä oikeanlaisia valonlähteitä. 

Mitä mieltä olette valaisinlöydöistä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti