sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Kesäkukkia

Lemmikit ja leinikki.

Toukokuu meni osaltani miltei kokonaan ohi. Kuukausi vierähti niin nopeasti, että kuvittelin vielä toukokuun puolivälissä, että on huhtikuu. Kesäkuuhun olen ehtinyt kiinnittää enemmän huomiota, sillä pihalla pitää tarkkailla päivittäin uusia kukkijoita. Talon edelliset omistajat ovat tehneet hyvää työtä puutarhan suhteen, sillä jossain päin pihaa jokin kukkii koko ajan. En tosin tiedä kuinka paljon pihassa on alkuperäistä, omena- ja pihapuita lukuun ottamatta. Monet perennat ovat perinteisiä, mutta esimerkiksi luumupuu ei ole kuin kymmenen-viisitoista vuotta vanha. Talon ensimmäinen omistaja lienee kuitenkin ollut jonkinlainen viherpeukalo, sillä löysin netistä tiedon, jonka mukaan piha on saanut paikalliselta puutarhakerholta kiitosmaininnan pihanhoidon ehdistymisestä 1965. Puutarhakerho perustettiin 1959 ja se on toiminnassa edelleen. 

Siperiankurjenmiekka.

Idänunikko (papaver orientale) "Olympia".
Syreeni.

Omenapuu, punakaneli.

Keltapäivänlilja.

Kanadanvuokko.

Kultakuoriainen töyhtöangervossa.

Mukulabegonia(?)

Terassihortensia.

Karjalannneito.

Tänä kesänä löysin muutaman akileijan valkoisen pensasangervon (idänvirpiangervo?) vierestä.

Pioni, mutta tarkempaa lajitunnistusta en ole vielä osannut tehdä.
Olen iloinnut siitä, että pihassa oli istutettuna jo haaveilemistani kukista mm. pioni, kurjenmiekka ja unikko. Viime syksynä sain lahjaksi alppiruusun ja enon vaimolta mm. kanadanvuokon, rönsyakankaalin ja sormustinkukan. Sormustinkukista olin haaveillut vuodesta 2012 alkaen, kun vierailin Givernyssä Claude Monet'n puutarhassa. Siellä muistan nähneeni kukat ensimmäisen kerran. 
Sormustinkukat ja kurjenmiekka, jonka tarkempaa lajia en vielä tiedä.

Laventeli ja hopeahärkki.

Ukontulikukka.
Ukontulikukat pihalla olivat todellinen yllätys. En ollut nähnyt näitä missään aiemmin. Ilmeisesti viihtyvät ainakin kuivissa ja karuissa rannikkomaisemissa. Luulin ensimmäisenä keväänä pienen lehtiruusukkeen nähtyäni, että kyseessä on jonkinlainen esikko, mutta kun keskellä oleva kukkavana vain kasvoi ja kasvoi aloin etsiä tietoa, että mikä tämä kasvi oikeastaan onkaan.

Luontoportti tiesi kertoa, että nimi viittaa perimätietoon, jonka mukaan kasvi on kastettu entisaikaan pikeen, tervaan tai taliin, jolloin kukkavarsia on käytetty soihtuina. "Tähän viittaa myös komealta kalskahtava antiikin aikainen nimi candela regia, ‘kuninkaan kynttilä’." Kasvia on käytetty myös monipuolisena rohdoskasvina. Yksi kukka kukkii vain muutaman päivän, mutta korkeassa kukkatähkässä riittää kukkia pitkäksi aikaa. Tulikukat tuottavat runsaasti siemeniä, jotka voivat säilyttää itämiskykynsä jopa satoja vuosia. 
Jalopähkämö ja tarha-alpi.

Pörriäiset rakastavat Kamtsatkanmaksaruohoa.

Näissä ja pihan muissa kasveissa on katseltavaa koko kesäksi.

2 kommenttia:

 1. Oih, miten upeita kukkia pihallasi kasvaa 😍 Minullakin kukkii tuo sormustinkukka, josta kuulemma on joskus tehty sydänlääkettä! Mutta myrkyllinen se ainakin on. Olen kyllä kade idänunikoista, joita olen epätoivoisesti yrittänyt viljellä. Haluan tänne Monetin ja Renoirin taulujen unikkopellon ja itseni liihottelemaan sinne lierihattuinenaäi! Tänä vuonna alku näytti lupaavalta, mutta helle kuivatti kaikki taimet kuoliaiksi. Millaisella paikalla omat unikkosi kasvavat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tiedostanut sormustinkukan myrkyllisyyden, mutta halusin sen puutarhaani siitä huolimatta. Ja kun asian tietää osaa olla varovainen. Kimalaiset pitävät kukasta.
   Idänunikko on kuulema hankala saada itämään siemenistä, se ilmeisesti lisääntyy jotenkin pintajuurien(?) avulla. En osaa sanoa varmaksi, kun en ole kokeillut kasvattamista. Kyseiset unikot ovat aurinkoisessa perennapenkissä, siis sellaisessa, johon paistaa suoraan aurinko n. klo 12-20. Helteessä ovat siis minullakin, mutta penkki on runsas ja täynnä kukkia, joten muiden kasvien lehdet varjostavat ilmeisesti multaa sen verran, että mullan kosteus säilyy suhteellisen hyvin. En ole esimerkiksi kastellut nyt helteen aikaan perennapenkkiä lainkaan, ja kukat näyttävät viihtyvän samalla tavalla kuin aiempinakin vuosina. Tässä on kalliopohja, jonka päällä on maa- ja multakerros.

   Poista