maanantai 27. syyskuuta 2021

Sairaalataidetta Joensuussa

Jatketaan Joensuun sairaalataiteen parissa. Aiemmassa postauksessa vierailtiin psykiatriatalossa, nyt tutustutaan muualla Pohjois-Karjalan keskussairaalassa nähtyyn taiteeseen. Päärakennus on Suomen ensimmäinen keskussairaala, joka valmistui 1953. Suunnittelusta vastasivat arkkitehdit Jussi Paatela, Olli Pöyry ja Marja Pöyry. 12-kerroksisen rakennuksen ikkunarivistö on upea.

Johanna Turunen & Tellu Turkka: Sauna, 2020.
Johanna Turusen ja Tellu Turkan Sauna-teos sisälsi äänimaiseman, kun pysähtyi teoskokonaisuuden äärelle. Taiteilijat kertovat teoksesta näin: "Sauna on suomalaisille muutakin kuin peseytymispaikka: saunan löylyissä rauhoitutaan, rentoudutaan ja puhdistaudutaan. Ennen vanhaan saunan rooli oli vielä suurempi. Synnytykset tapahtuivat saunassa. Lemmenloitsut ja parannustaiat tehtiin saunassa. Kuolleet pestiin saunassa. Syntymä ja kuolema olivat ihmistä lähellä. Teosten vastojen vihreä valo hoitaa ihmistä. Ääninauhan sansula-soitin rauhoittaa ja tasoittaa pulssia. Ääninauhalla vilahtavat vanha saunalaulu, erilaiset loitsut ja kuolinpesuun liittyvä itkuvirsi. Kuuluu vastasyntyneen ensi kiljaisu, vannassa istuvien lasten äänet, löylyn sihinä, vastomisen ääni, vanhan saunan nariseva ovi. Tällä teoksella halusimme tuoda saunan rauhan sairaalan käytävälle."
Johanna Turunen & Tellu Turkka: Sauna, 2020.

Johanna Turunen: Halaus I, 2020.

Erkki Sjöstedtin maalaus.
Johanna Turunen: Sinisiipi, 2020.
Harri Turunen: Unikot, 2020.

Harri Turunen: Unikot, 2020.

Riikka Mattinen: Mehukestit, 2020.
Riikka Mattisen teoksissa viehätti se, että hahmojen joukkoon oli otettu mukaan aitoja esineitä: kainalosauvoja, letkuja, lankoja, mittanauha jne. Hahmot oli toteutettu vanerilevylle, mutta osa yksityiskohdista oli maalattu suoraan seinään.
Riikka Mattinen: Bändi, 2020.

Riikka Mattinen: Katutaiteilijat, 2020.

Riikka Mattinen: Juhlavalmistelut, 2020.

Riikka Mattinen: Kisat, 2020.

Seinällä oleva valoteos Riikka Mattinen: Mustikassa, 2020.

Nikolai Tiitinen: Kyyhkyn kysymys, 2020. Teoksen ovat lahjoittaneet: A-Insinöörit, Abloy Oy, Are Oy, Caverion Suomi Oy, Fidelix Oy, Granlund Joensuu Oy, Grano Oy, Karjalan apteekkariyhdistys, K. Tervo Oy, Putkihanke Oy, Sitowise Oy.

Pauliina Rundgren Handicrafts. Emalilehdet ja -linnut ovat magneetteja metallipuussa.

Seija Häkkinen: Kotiin, 2020.

Seija Häkkinen: Olen helmi kuitenkin, 2020.

Rosa Kansala: Sukellus sydämeen, 2020.
Toimenpidehuoneen katossa oli kiva idea kattoteoksesta. Merenalaisessa teoksessa välkehti vesi, kun kirkkaat LED-valot vilkkuivat eri tahdissa. 
Rosa Kansala: Sukellus sydämeen, 2020.

Päivystysosastolla oli otettu kekseliäästi käyttöön lasikäytävä. Ikkunoihin oli toteutettu Katja Kouvalaisen "kasvihuone". Pitkä käytävä oli täynnä kasveja latinankielisine nimineen. Kouvalainen oli toteuttanut myös Siperiankärhö-seinämaalauksen.
Katja Kouvalainen / Decoradora.
Katja Kouvalainen / Decoradora.
Tutustuminen Joensuun sairaalataiteeseen oli mielenkiintoinen katsaus. Kiitos Marko Turuselle tästäkin kierroksesta! Paljon jäi varmasti vielä näkemättä. Mitä enemmän näen millaista taidetta muualla sairaaloissa on toteutettu, sitä paremmin itsekin hahmotan mikä kaikki on mahdollista ja millaista taidetta sairaalaympäristöön kaivataan. Olen saanut nykyiseen työhöni paljon tukea myös aiemmin luomistani verkostoista. Minulle on lähetetty vinkkejä ja artikkeleita sähköpostitse, jopa kirjoja postitse. Sydämelliset kiitokset! Olen kiitollinen myös eri sairaanhoitopiirien taideasiantuntijoiden kanssa käynnistetystä yhteistyöstä. Vaikka yhteistyö on toistaiseksi vasta Teams-kahvikeskustelujen asteella, olen huomannut, että pohdimme ja käsittelemme paljon samoja asioita mm. taidekokoelmiin liittyvissä kysymyksissä.

Tuntuu oudolta ajatella, että vielä vuosi - puolitoista sitten en tiennyt sairaalataiteesta juuri mitään. Ja nyt täällä "opiskellaan" aihetta ihan täydellä sydämellä. 

2 kommenttia:

 1. Hei! Ihanaa, että olet päässyt katsomaan teoksia. Taide tekee sairaalaympäristöstä helpommin lähestyttävämmän ja kotoisamman, ja auttaa käsittelemään ehkä vaikeitakin tunteita. Oma suosikkini on tuo Katja Kouvalaisen maalaus!

  Olet ottanut tosi hyviä kuvia. Mietin, olisiko oman teokseni kuvia mahdollista saada käyttöön? Voisitko ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse, niin sovitaan korvauksesta: rosakansala(at)gmail.com. Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Rosa, olen samaa mieltä, kyllä taide kuuluu sairaalaympäristöön, sillä se ilahduttaa monia. Hienoa, kun pääsit mukaan tähän taideprojektiin.

   Olen sinuun yhteydessä kuvien käyttöön liittyen sähköpostitse. :)

   Poista